Terug naar overzicht

Het regionale traineeship GeldersTalent

Het ambtenarenbestaan saai? Wel nee! Werken bij de overheid heeft veel te bieden, het is creatiever, uitdagender en flexibeler dan je mogelijk had verwacht. Wat bij jou past? Kom erachter met GeldersTalent. Hét regionale traineeship waarbij je werkt en leert bij verschillende overheidsorganisaties in Gelderland. Wil jij verschil maken in de wereld om je heen en heb jij recent je hbo- of wo-diploma gehaald? Dan is GeldersTalent iets voor jou!

GeldersTalent, samengevat in 1 minuut…

GeldersTalent is een traineeship van twee jaar. Gedurende deze tijd werk je drie keer acht maanden aan een opdracht bij een overheidsorganisatie. Na acht maanden doen we een stoelendans. Zo wisselt iedere trainee dus van werk én van organisatie. Naast vier dagen werken, volg je één dag in de week een gevarieerd opleidingsprogramma met je collega-trainees. Daarnaast krijg jij zowel begeleiding op de werkvloer als coaching. Samen ga je aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling. En het allerbelangrijkste; bij ons mag je gewoon jezelf zijn. Bij GeldersTalent krijg je veel ruimte, maar we zijn altijd in de buurt als je ons nodig hebt. We zorgen ervoor dat jij invloed hebt op je tijd bij GeldersTalent.

Resultaat? Na twee jaar weet jij waar jouw kwaliteiten liggen én wat voor werk bij jou past.

We starten waarschijnlijk in q1 van 2025 weer met een nieuwe groep. 

Van cultureel erfgoed naar veiligheid, Koen Smid had nooit verwacht zover af te dwalen van zijn studie. Hij heeft de kans aangegrepen om tijdens het traineeship een uitstapje te maken. Een plek waar je zonder traineeship niet makkelijk binnenkomt.

Grote en kleine overheidsorganisaties in Gelderland doen mee

Bij elke nieuwe ronde van GeldersTalent doen er weer andere Gelderse overheden mee. Afgelopen ronde deden de volgende organisaties mee:

Waar moet ik als trainee aan voldoen?

Voor dit traineeship hebben we een aantal harde eisen. Dat zijn de volgende:

 • Je hebt in de afgelopen drie jaar je hbo- of wo-diploma behaald;
 • Je hebt nog niet eerder meegedaan aan een traineeship.

Verder zoeken wij in dit traineeship een diverse groep met trainees, met elk hun eigen unieke kwaliteiten. Wel zijn er een aantal eigenschappen en kwaliteiten die wij bij elke trainee graag terugzien.

Wij vinden het belangrijk dat jij als trainee geïnteresseerd bent in de ander, of dat nou een inwoner, collega of bestuurslid is. Je wilt op een respectvolle manier verbinding maken en zoekt de samenwerking. Tegelijkertijd kan jij ook zelfstandig aan de slag en neem je graag initiatief. Je bent nieuwsgierig naar werken bij de overheid en wil met jouw kwaliteiten en nieuwe ideeën bijdragen aan de samenleving. Je boekt daarbij graag resultaten en streeft er naar om jouw opdracht tot een succes te brengen. Verder durf je jouw andere kijk op de zaak te delen met collega’s en zie je het als een uitdaging om je collega’s mee te krijgen in je denkwijze. Daarnaast pas jij je makkelijk aan. Je vindt het leuk om steeds in een nieuwe omgeving terecht te komen en met een andere opdracht aan de slag te gaan. Tot slot vind jij het niet erg om te reizen; dit hoort bij dit traineeship. Zo wissel jij elke acht maanden van werkplek en volg je je opleidingsprogramma op diverse locaties.

GeldersTalent op Maat

Wil jij graag deelnemen aan een traineeship, maar past door omstandigheden ons reguliere traject niet bij jou? Dan is GeldersTalent op Maat misschien iets voor jou. In GeldersTalent hebben we plekken beschikbaar voor trainees die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Wat is er dan anders? Nou zoals de naam al zegt, gaan we voor het werkpakket met jou een oplossing ‘Op maat’ vinden. Dat betekent dat we in overleg met jou aanpassingen doen in je takenpakket, werkomgeving of zorgen voor extra begeleiding. Daarnaast blijf je twee jaar bij dezelfde organisatie in plaats van dat je elke 8 maanden wisselt van plek. Met de hele groep trainees volg je samen hetzelfde opleidingsprogramma.

Loubna wil de wereld een stukje beter maken, dus Loubna koos voor een traineeship bij GeldersTalent. Want waar maak je het snelste impact? Volgens haar kan je dan het beste lokaal beginnen, bij de gemeente. Niet zeuren, maar aan de slag!

Je gaat aan de slag met 3 verschillende opdrachten

Vaak ga je aan de slag in de rol van junior projectleider of adviseur. In de rol van junior projectleider ga je kleine projecten zelf leiden, assisteer je bij een groot project of coördineer je deelprojecten.
In de rol van adviseur kom je vaak terecht op een beleidsveld. Dat betekent bijvoorbeeld dat je onderzoek doet naar een bepaald vraagstuk en vervolgens met een advies komt. In sommige opdrachten heb je ook de tijd om dit verder naar uitvoering te brengen.

Bij de Gelderse overheid is het aantal thema’s en onderwerpen waarmee je je bezig kan houden enorm divers. Zo kan je aan de slag in de ruimtelijke hoek met bouwprojecten, een groene duurzame omgeving, maar ook afval.
Maar ook in de sociale hoek hebben we veel mogelijkheden. Denk daarbij aan ondersteuning van kwetsbare doelgroepen, schuldhulpverlening, gezondheidsvraagstukken en thema’s als kunst, cultuur en onderwijs.
Maar je kan ook aan de slag binnen vakgebieden als ICT, Financiën, Personeel en organisatie en communicatie.

Wil je weten wat voor opdrachten onze trainees hebben gedaan? Lees dan hun verhalen onderaan deze pagina.

Je volgt een gevarieerd opleidingsprogramma op de vrijdagen

Op de vrijdagen volg je een opleidingsprogramma. Dit opleidingstraject is gebaseerd op drie pijlers, namelijk op kennis, jouw professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent een heel divers opleidingsaanbod, waar onder andere  de volgende onderwerpen zeker aan bod komen:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Beïnvloedingstechnieken
 • Bestuurlijke sensitiviteit
 • Projectmatig werken
 • Intervisie
 • Veranderkunde
 • Gemeentelijke financiën
 • Communicatievaardigheden (infograhics, schrijftrainingen en gesprekstechnieken)

Jij krijgt persoonlijke begeleiding

Je weg vinden binnen de overheid is uitdagend in het begin. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Zo kun je ervaringen delen en tips uitwisselen met jouw collega-trainees. Je spreekt ze tijdens de opleidingsdagen op de vrijdagen.
Naast deze vrijdagen krijg jij ook een coach, die jou helpt bij persoonlijke vraagstukken, maar je ook bijstaat bij eventuele tegenslagen. Verder staan er nog een heleboel mensen op de lijst, die je altijd ‘even mag bellen’. Denk daarbij aan je directe begeleider op de werkvloer, maar ook de projectleiding is er voor je.

Een traineeships met een regionaal karakter

Jij bouwt tijdens je traineeship aan een netwerk binnen Gelderland. Jouw collega-trainees doen dat uiteraard ook en dat zorgt er voor dat je snel kan schakelen binnen verschillende organisaties. Uiteraard betekent dit regionale karakter ook dat jij kan onderzoeken wat voor organisatie het beste bij  jou past.

Na afloop van dit traineeship

Helaas houdt dit traineeship ook een keer op. Binnen de twee jaar krijg jij de ruimte om te onderzoeken waar jij het beste met jouw kwaliteiten aan de slag kan. Als organisatie helpen wij jou daarbij. Maar met inzicht in jouw kwaliteiten en voorkeuren op zak, ligt de verantwoordelijkheid van het vinden van een vervolgbaan in je eigen handen.

 

 • Sanne De Mooij

  GeldersTalent heeft mij laten zien dat ik op mijn plek ben binnen de lokale overheid.
  Sanne voelt zich graag maatschappelijk betrokken. Zo stak ze tijdens haar studie veel tijd in vrijwilligerswerk en wilde altijd begrijpen hoe de samenleving in elkaar steekt. Dit zocht ze ook in haar carrière.

  Tijdens haar studie wist Sanne het al: ik wil iets voor de maatschappij doen
  “Tijdens mijn master Economic Policy ontdekte ik dat mijn maatschappelijke gedrevenheid goed past bij het werk van een lokale overheid. Aangezien ik nog niet zo goed wist wat ik wilde en waar ik met mijn brede interesse het best kon starten, heb ik me verdiept in traineeships. Zo kwam het regionale traineeship GeldersTalent op mijn pad.”

  Toen ze startte met GeldersTalent, wist Sanne nog weinig over de veelzijdigheid van gemeenten en hoe veel leuke functies er zijn. “Dat heeft mij ontzettend verrast, en blijft me nog steeds verrassen. Bij gemeenten kan je werken met data, of financiële stromen, maar ook als je geïnteresseerd bent in milieu en duurzaamheid of graag mensen helpt met ondersteuningsvragen zijn er mogelijkheden. Zo was mijn eerste opdracht binnen het traineeship als beleidsadviseur op de schulddienstverlening bij gemeente Rheden. Daarna wilde ik een heel ander domein ontdekken en heb ik onderzoek gedaan naar de financiële impact van de Omgevingswet bij gemeente Oost Gelre.”

  Bij GeldersTalent ontdek je verschillende domeinen, steeds bij een andere gemeente
  GeldersTalent liet Sanne de diversiteit van het werken bij een gemeente ervaren. “Je krijgt opdrachten binnen verschillende domeinen en gemeenten, waardoor je steeds andere gemeenten en functies leert kennen. Zo had ik bij gemeente Oost Gelre ongeveer 180 collega’s die ik op mijn eerste dag allemaal een hand gaf. Daarna ging ik naar gemeente Ede waar ik ineens 1000 collega’s kreeg en alleen mijn afdeling kennen al een uitdaging was.”

  “Mijn laatste plek was bij gemeente Ede als beleidsadviseur op het sociaal domein, waar ik de ruimte kreeg om de wijk in te gaan en in contact te komen met de inwoner. Hier werk ik nu nog steeds met veel plezier.”

  Naast waardevolle trainingen, krijg je tijdens de opleidingsdagen ook een hechte band met de groep
  Sanne keek tijdens het traineeship iedere week weer uit naar het einde van de week. Niet alleen omdat het dan bijna weekend is, maar ook omdat op vrijdag de opleidingsdag was. Ze heeft veel uit de trainingen gehaald.  “De opleidingsdagen die mij het meest bij zijn gebleven zijn de trainingen die inzicht gaven in mijn persoonlijke ontwikkeling. Hoe stel ik mezelf op in teamverband? Hoe ga ik om met mensen die op een andere manier werken dan ik? Waar krijg ik energie van en hoe zorg ik dat ik met focus kan blijven werken? Deze tips deel ik nu nog regelmatig met mijn collega’s!”

  “Daarnaast is het waardevo om iedere twee weken met dezelfde groep jonge collega’s bij elkaar te zitten en alle ervaringen te kunnen delen. Ik heb veel geleerd van de intervisies en het bespreken van verschillende casussen met mijn mede trainees. De eerste weken bij een gemeente val je van de ene in de andere verbazing; over het werken in een politieke context, het omgaan met (regelmatig oudere) collega’s of de werkcultuur van de organisatie. Het is heel fijn om deze ervaringen te kunnen delen met de andere trainees en ook met je coach.”

  Bij gemeente Ede, waar Sanne nu werkt, zitten nog 4 oud-trainees van haar groep. Ze zoeken elkaar nog vaak op tijdens de lunch of voor een wandeling. Ook met de rest van de groep, spreekt ze nog wel eens af. “We hebben veel met elkaar gedeeld, dus het blijft leuk om elkaar te zien en uit te wisselen waar iedereen nu mee bezig is. Het grootste deel van de groep werkt nog steeds bij een gemeente.”

  Dankzij GeldersTalent weet Sanne het zeker: ik blijf bij de gemeente werken!
  “GeldersTalent heeft mij laten zien dat ik op mijn plek ben binnen de lokale overheid. Ik kan er goed mijn maatschappelijke bevlogenheid en interesse voor de samenleving in kwijt. Daarnaast biedt de gemeente veel ontwikkelmogelijkheden. Ik zie mezelf niet snel weggaan uit gemeenteland!”

 • Renée Baris

  “Ik heb de kans gekregen om te proeven van het werk dat me heel erg leuk leek. Daarnaast heb ik mezelf kunnen bewijzen en laten zien aan de organisatie. En dat heeft geleid tot een prachtige baan bij diezelfde gemeente! Daar ben ik super trots op en blij mee. Zonder het traineeship had ik niet op die plek terecht kunnen komen.

  Ik had niet verwacht dat ik in twee jaar zo veel zelfvertrouwen zou opbouwen. En dat ik na 2 jaar en 3 opdrachten heel goed weet wat ik leuk vind om te doen en wat niet.”

Wil jij meer weten over dit traineeship?

Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Staat je vraag er niet tussen of wil je iets anders weten? Neem dan gerust contact op met Hanne Verweij, zij is projectmanager van het traineeship. Je kan haar bereiken via h2.verweij@nijmegen.nl.

Op de hoogte blijven?

Het is momenteel helaas niet mogelijk om te solliciteren voor ons traineeship. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan en krijg bericht zodra het traineeship weer van start gaat.

Naam(Vereist)
(Vereist)