Afstand
Terug naar overzicht

Het regionale traineeship GeldersTalent

Het ambtenarenbestaan saai? Wel nee! Werken bij de overheid heeft veel te bieden, het is creatiever, uitdagender en flexibeler dan je mogelijk had verwacht. Wat bij jou past? Kom erachter met GeldersTalent. Hét regionale traineeship waarbij je werkt en leert bij verschillende overheidsorganisaties in Gelderland. Wil jij verschil maken in de wereld om je heen en heb jij recent je hbo- of wo-diploma gehaald? Dan is GeldersTalent iets voor jou!

GeldersTalent, samengevat in 1 minuut…
GeldersTalent is een traineeship van twee jaar. Gedurende deze tijd werk je drie keer acht maanden aan een opdracht bij een overheidsorganisatie. Na acht maanden doen we een stoelendans. Zo wisselt iedere trainee dus van werk én van organisatie.

Naast vier dagen werken, volg je één dag in de week een gevarieerd opleidingsprogramma met je collega-trainees. Daarnaast krijg jij zowel begeleiding op de werkvloer als privé coaching. Samen ga je aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling.

En het allerbelangrijkste; bij ons mag jij gewoon jij zijn. Bij GeldersTalent krijg je veel ruimte, maar we zijn altijd in de buurt als je ons nodig hebt. We zorgen ervoor dat jij invloed hebt op je tijd bij GeldersTalent.

Resultaat? Na twee jaar weet jij waar jouw kwaliteiten liggen, of je het liefst voor een grote of kleine organisatie werkt én wat voor werk bij jou past.

 • Loubna Es-Safraouy

  Waarom heb je gekozen voor het traineeship GeldersTalent?
  Ik vroeg mij altijd al af wat de gemeente allemaal doet. De buitenwereld ziet alleen de bureaus, de computers en de kopjes koffie. Wat ambtenaren verder uitspoken, daar wilde ik meer over weten. De Traineeship combineert het aspect van werkervaring opdoen, rondsnuffelen en zelfontwikkeling door de opleidingsdagen. Perfect als je altijd al interesse had in de overheid.

  Wat heb je de afgelopen maanden geleerd/ontdekt?
  Ik heb veel kennis opgedaan over politieke sensitiviteit en strategische belangen. Verschillende stakeholders vragen iets van je als gemeente. Aan de andere kant heb je de politieke koers en budgetten. Hoe stuur je dat één richting op? Hier heb ik de vorige maanden veel bij stil gestaan en veel mogen leren van mijn begeleider.
  Verder heb ik ook na zes maanden ontdekt hoe ik gemiste oproepen kan zien op een vaste telefoon. Je leert ontzettend veel tijdens een traineeship.

  Waarvan word jij super-enthousiast?
  Ik word super-enthousiast van integratie, diversiteit en inclusie vraagstukken. Hier kan ik uren over praten. Ik merk dat ik er veel energie van krijg. Ik wil in de toekomst hiermee verder. Vooral ook anderen bewust maken en enthousiast krijgen over inclusie en diversiteit.

Grote en kleine overheidsorganisaties in Gelderland doen mee
Bij elke nieuwe ronde van GeldersTalent doen er weer andere Gelderse overheden mee. In de huidige lichting doen de onderstaande organisaties mee:

Waar moet ik als trainee aan voldoen?
Voor dit traineeship hebben we een aantal harde eisen. Dat zijn de volgende:

 • Je hebt in de afgelopen twee jaar je hbo- of wo-diploma behaald;
 • Je hebt maximaal twee jaar (relevante) werkervaring;
 • Je hebt nog niet eerder meegedaan aan een traineeship.

Verder zoeken wij in dit traineeship een diverse groep met trainees, met elk hun eigen unieke kwaliteiten. Wel zijn er een aantal eigenschappen en kwaliteiten die wij bij elke trainee graag terugzien.

Wij vinden het belangrijk dat jij als trainee geïnteresseerd bent in de ander, of dat nou een inwoner, collega of bestuurslid is. Je wilt op een respectvolle manier verbinding maken en zoekt de samenwerking. Tegelijkertijd kan jij ook zelfstandig aan de slag en neem je graag initiatief.
Je bent nieuwsgierig naar werken bij de overheid en wil met jouw kwaliteiten en nieuwe ideeën bijdragen aan de samenleving. Je boekt daarbij graag resultaten en streeft er naar om jouw opdracht tot een succes te brengen.
Verder durf je jouw andere kijk op de zaak te delen met collega’s en zie je het als een uitdaging om je collega’s mee te krijgen in je denkwijze.
Daarnaast pas jij je makkelijk aan. Je vindt het leuk om steeds in een nieuwe omgeving terecht te komen en met een andere opdracht aan de slag te gaan.
Tot slot vind jij het niet erg om te reizen; dit hoort bij dit traineeship. Zo wissel jij elke acht maanden van werkplek en volg je je opleidingsprogramma op diverse locaties.

 • Tom van de Wijgert

  Wat is je tot nu toe het meest opgevallen aan het werken bij de overheid?
  De gepassioneerdheid van collega’s. Er heerst toch nog een vooroordeel over ambtenaren dat ze niet hard werken of weinig inzet tonen, maar dat is volledig onterecht. Iedereen zet zich juist in vanuit een persoonlijke maatschappelijke bevlogenheid. Dat maakt de gemeente tot een inspirerende plek.

  Hoe ziet jouw perfecte werkdag er uit?
  Koffie. En dan mijzelf vastbijten in moeilijke vraagstukken. Hoe kun je als gemeente veranderen? Gesprekken met collega’s, proberen met de juiste vragen te prikkelen en te inspireren. En natuurlijk, tijdens de lunch lekker naar buiten. Frisse lucht.

  Wat heb je de afgelopen maanden geleerd/ontdekt?
  Wat ik de laatste tijd heb ontdekt is dat gemeentes echt open staan voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën. Collega’s willen heel graag weten wat mij opvalt, wat mij verwondert, of sommige zaken misschien anders moeten worden aangepakt.

Verschillende opdrachten
Waar kan je nou aan denken als mogelijke opdrachten? Hieronder lees je een aantal voorbeelden van werkzaamheden die onze trainees hebben uitgevoerd:

 • Organiseren van de gemeenteraadsverkiezingen
 • Inwoners op innovatieve manieren betrekken bij hun omgeving en initiatieven ondersteunen
 • Inkoopbeleid duurzamer vormgeven
 • Inwoners enthousiasmeren om zwerfafval tegen te gaan door middel van beleid en projecten
 • Organiseren van een regionale traineedag
 • Gemeenteprocessen in kaart brengen en optimaliseren
 • Bijdragen aan de omgevingsvisie
 • Op de vrijdag komen allerlei boeiende trainingen voorbij

 • En er is ook genoeg ruimte voor ontspanning

Je volgt een gevarieerd opleidingsprogramma op de vrijdagen
Op de vrijdagen volg je een opleidingsprogramma. Dit opleidingstraject baseert zich op drie pijlers, namelijk op kennis, jouw professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent een heel divers opleidingsaanbod, waar onder andere  de volgende onderwerpen zeker aan bod komen:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Beïnvloedingstechnieken
 • Bestuurlijke sensitiviteit
 • Projectmatig werken
 • Intervisie
 • Verandermanagement
 • Communicatievaardigheden (infograhics, schrijftrainingen en gesprekstechnieken)

Begeleiding
Je weg vinden binnen de overheid is uitdagend in het begin. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Zo kun je ervaringen delen en tips uitwisselen met jouw collega-trainees. Je spreekt ze tijdens de opleidingsdagen op de vrijdagen.
Naast deze vrijdagen krijg jij ook een coach, die jou helpt bij persoonlijke vraagstukken, maar je ook bijstaat bij eventuele tegenslagen. Verder staan er nog een heleboel mensen op de lijst, die je altijd ‘even mag bellen’. Denk daarbij aan je directe begeleider op de werkvloer, maar ook de projectleiding.

 • Joyce Berentsen

  Waarom heb je gekozen voor het traineeship GeldersTalent?
  Hiervoor werkte ik bij een hele commerciële organisatie. Ik merkte dat dit niet echt bij mij paste. Er was bijvoorbeeld veel strijd op de werkvloer. Het werd voor mij daarom tijd naar iets anders te kijken. Al gauw kwam ik bij de overheid uit. Daar heerst een hele andere werksfeer natuurlijk. Je werkt echt samen aan zaken die er toe doen en je krijgt het gevoel dat je je steentje bij kunt dragen.
  Daarnaast sprak een traineeship mij heel erg aan. Studeren was super leuk om te doen, maar werken is toch iets anders. Ik vind het fijn om samen met anderen die in hetzelfde schuitje zitten te ontdekken hoe de gemeentewereld in elkaar steekt. Dat je ook nog kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling is een leuke bonus!

  Wat is je tot nu toe het meest opgevallen aan het werken bij de overheid?
  Iedereen is echt heel erg betrokken bij zijn werk! Er hangt een hele relaxte sfeer in het gemeentehuis, maar ondertussen is iedereen super druk. Gemeente Berkelland is een zelfsturende organisatie, waardoor de meeste collega’s ook nog wat extra’s doen naast hun ‘normale’ werkzaamheden. Ik heb daardoor heel veel ruimte gehad om andere dingen te doen dan mijn oorspronkelijke opdracht, wat ik heel erg fijn vind!

  Hoe ziet jouw perfecte werkdag er uit?
  Ik vind het belangrijk dat ik in een prettige omgeving werk. Dus mijn ideale werkdag start met een praatje met mijn collega’s. Daarnaast ben ik geen ochtendmens, dus begin ik liever wat later dan vroeger. Gelukkig krijg ik deze vrijheid van de gemeente! Nadat ik over ditjes en datjes heb gekletst met mijn collega’s, kijk ik naar mijn to-do-list. Wat heeft prioriteit? Wat moet vandaag af, wat kan nog even wachten en waar moet ik een begin aan maken? Aan deze zaken werk ik aan wanneer ik geen overleg heb. Verspreid over de dag heb ik een aantal overleggen waarin we kijken wat de vorderingen zijn van het project en wat er moet gebeuren om het resultaat dat we voor ogen hebben te behalen. We vieren ook tussentijdse mijlpalen, wat goed is voor de motivatie van het team!

   

Wat maakt dit traineeship uniek?
Wat dit traineeship anders maakt dan andere traineeships is haar regionale karakter. Jij bouwt tijdens je traineeship aan een netwerk binnen Gelderland. Jouw collega-trainees doen dat uiteraard ook en dat zorgt er voor dat je snel kan schakelen binnen verschillende organisaties. Uiteraard betekent dit regionale karakter ook dat jij kan onderzoeken wat voor organisatie het beste bij  jou past.

Na afloop van dit traineeship
Helaas houdt dit traineeship ook een keer op. Binnen de twee jaar krijg jij de ruimte om te onderzoeken waar jij het beste met jouw kwaliteiten aan de slag kan. Als organisatie helpen wij jou daarbij. Maar met inzicht in jouw kwaliteiten en voorkeuren op zak, ligt de verantwoordelijkheid van het vinden van een vervolgbaan in je eigen handen.

 

Zodra je bij GeldersTalent binnenkomt voel je betrokkenheid, gezelligheid, vrijheid en een flinke dosis nuchterheid.

De start van een nieuwe groep
Ons traineeship start om het jaar met een nieuwe groep. De verwachting is dat we rond september 2021 weer met een nieuwe groep beginnen.
Wil je solliciteren? Hou vanaf maart/april 2021 Werken in Gelderland in de gaten. Daar komt onze vacature op te staan.
Je kan ook onze social media kanalen volgen, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

Tip: maak een job-alert aan via Werken in Gelderland. Zo ontvang je dagelijks de passende vacatures in je mailbox. Dat doe je via deze link. 

Wil jij meer weten over dit traineeship?
Neem dan gerust contact op met Yvonne Neven, zij is projectmanager van het traineeship. Je kan haar bereiken via y.neven@nijmegen.nl.

Volg ons daarnaast via Instagram, Facebook of LinkedIn. Zo leer je onze trainees nog beter kennen en zie je wat ze dagelijks tegenkomen in hun traineeship.

 • Koen Smid

  Hoe ziet jouw perfecte werkdag er uit?
  Voor mij is een werkdag geslaagd wanneer ik samen met mijn collega’s op een informele manier met hele wezenlijke projecten aan de slag ben geweest. De voldoening haal ik uit de gezelligheid en humor om mij heen, gecombineerd met samen werken aan iets moois.

  Wat is je tot nu toe het meest opgevallen aan het werken bij de overheid?
  Mij is opgevallen dat de verantwoordelijkheden en bezigheden van gemeenten zich nog veel verder uitstrekken en veel complexer zijn dan dat ik mij had voorgesteld. In de volle breedte van strategisch grondbeleid tot de digitale toegankelijkheid van social media voor mensen met een beperking. Er moet met ongelooflijk veel zaken rekening worden gehouden. En ja, dat vraagt dus om afstemming, overleg en nog meer afstemming.

  Wat moet de ambtenaar van de toekomst volgens jou kunnen?
  De ambtenaar van de toekomst moet de schakel zijn tussen de lokale inwoners uit de gemeente en de complexe uitdagingen van onze tijd (energietransitie, stikstofproblematiek) op landelijk niveau. Dit vraagt om verbinding maken met je inwoners en ze overtuigen van, en betrekken bij, de moeilijke keuzes die gemaakt moeten gaan worden.