Terug naar organisaties

Gemeente Nijmegen

Werken voor een stad met ambitie. Dit is Nijmegen: de oudste stad van Nederland. Een levendige universiteitsstad met een rijke historie. Een aantrekkelijke winkelstad met een breed cultureel aanbod, Bourgondisch en gastvrij. Een stad die grenst aan mooie en uitgestrekte natuurgebieden, voor wie juist de rust zoekt. Een prachtige stad om in te wonen ... en te werken.

Werken voor gemeente Nijmegen

Nijmegen is ook een dynamische stad, volop in ontwikkeling. Een kennisrijke stad door de vele opleidingsinstituten. Een innovatieve stad en kweekvijver voor veel hi-tech startups. Een bedrijvige stad met een gunstig ondernemersklimaat.
Om de aantrekkingskracht van Nijmegen als woon- en werkomgeving te behouden en te versterken, staat de stad voor interessante uitdagingen.
Op basis van de omgevingsvisie voegen we tot 10.000 woningen toe in de bestaande stad en zetten we in op de groei van werkgelegenheid met 10.000 banen in 2030.

Deze ambities maken we waar doormiddel van projecten die vragen om verantwoordelijke en betrokken professionals. Professionals met ambitie, net als Nijmegen.

Als werkgever heeft Gemeente Nijmegen oog voor wat haar professionals motiveert. Je werkt samen met het bestuur en je staat dicht bij de burger. Je krijgt ruimte voor eigen ideeën en initiatieven. Je krijgt volop mogelijkheden om te leren en kansen om je te ontwikkelen, zowel binnen je vakgebied als in je loopbaan.

  • Paul Matthieu

    Het immer veranderende stationsgebied is een plek vol bedrijvigheid: er zijn 27 bouwprojecten op 45 hectare te vinden. Gebiedsmanager Paul is ambtelijk eindverantwoordelijk voor het geheel. Dat zijn baan bij de gemeente zo dynamisch en uitdagend zou zijn, was een aangename verrassing toen hij overstapte vanuit het bedrijfsleven.

    Vrijheid en verantwoordelijkheid

    Het gebied rondom Nijmegen CS wordt al een tijd onder handen genomen en dat blijft nog wel even het geval. In 2035 zijn alle projecten afgerond en zal het een levendige plek zijn waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Paul Matthieu is de man die ervoor zorgt dat alle projecten op elkaar afgestemd zijn en nam er zelf als projectontwikkelaar ook enkele onder zijn hoede, waaronder het nieuwe poppodium Doornroosje. Hij maakte veertien geleden kennis met de gemeente toen hij ad interim op een van de afdelingen zat. “Ik kreeg toen de vraag of ik wilde blijven en twijfelde. Want was de gemeente niet heel anders dan het bedrijfsleven? Met meer vaste structuren en hiërarchieën? Paste dat wel bij mij?” Omdat hij eigenlijk wel meer tijd met de kinderen wilde doorbrengen en dichtbij huis werken hem ook fijn leek, ging hij overstag. “Ik was van plan na een paar jaar terug te keren naar het bedrijfsleven, maar dat is niet meer gebeurd. Ik wist niet dat werken in de projectontwikkeling bij de gemeente zó leuk was. Ik ervaar een grote mate van vrijheid en verantwoordelijkheid.”

    Voor en in de stad

    Paul werkt in wat hij noemt ‘de bedrijfsmatige kant van de gemeente’. “Ik doe nu wat ik ook al deed toen ik bij een projectmanagementbureau werkte: bedenken, verbinden en opbrengsten realiseren. Maar nu is het voor de inwoners van de stad. Het is ook tastbaar, want ik zie hier gebouwen verrijzen waar ik zelf opdracht voor heb gegeven. Bij mijn vorige baan bedacht ik dingen, maar verdween het erna uit beeld als anderen aan de slag gingen. Nu sta ik midden in mijn werk en zie het gebied veranderen.” Omdat er zoveel verschillende projecten zijn die geleid worden door allerlei partijen, is afstemming noodzakelijk. “Je moet denken aan de verkeersinrichting, de openbare ruimte en natuurlijk de gebouwen zelf. Het gebied moet straks één geheel zijn. Eigenlijk ben ik de hele dag aan het praten. Overleggen met wethouders, partners en het projectmanagementteam. Dat laatste bestaat uit zes projectmanagers die elk ook weer teams aansturen.”

    Tastbaar bijdragen aan de maatschappij

    Veel dynamiek, altijd in gesprek, een hoop koppen koffie en eindeloos veel energie en plezier: Paul ziet zichzelf niet terugkeren naar het bedrijfsleven. “Het is echt te leuk om voor de stad te werken. Zeker Nijmegen. Iedereen is hier zo maatschappelijk betrokken. Ik draag elke dag mijn deeltje tastbaar bij aan de maatschappij en dat vind ik erg inspirerend. Iedereen zoekt naar een eigen manier om zin aan het leven te geven en dit is die van mij.”

  • Aline Boels

    Nijmegen telt ongeveer 60k studenten, waarvan een derde ook nog eens in de stad woont. Student Artificial Intelligence Aline is een van hen en werkt bij de gemeente als studentambtenaar. Met veel ervaring op het gebied van verbinden en een groot netwerk in de studentenwereld, is ze de perfecte persoon om de gemeente, onderwijsinstellingen en de studenten met elkaar in contact te brengen.

    Wat teruggeven aan de studenten

    De functie van studentambtenaar is relatief nieuw. “Het doel van deze rol is om verbindingen te leggen tussen de gemeente, studenten en onderwijsinstellingen. Er zijn best wel wat onderwerpen die belangrijk zijn voor studenten in de stad en waarvoor het handig is dat de verschillende partijen elkaar kunnen vinden om samen aan oplossingen te werken.” Dat Aline is aangenomen voor deze job zal ongetwijfeld te maken hebben met de ervaringen die ze heeft opgedaan in allerlei besturen. “Het begon met een borrelcommissie die me wel leuk leek en van daar ben ik naar het bestuur van de studievereniging gegaan en later in de universitaire studentenraad.” De inzet werd steeds serieuzer en de onderwerpen waarmee Aline te maken kreeg ook. De vacature voor studentambtenaar bij de gemeente sprak haar aan. “Het leek me prettig op deze manier wat aan de studenten in Nijmegen terug te geven. Ik vind dat ik best veel kansen heb gehad in mijn studietijd hier en wil ook dat andere studenten het goed hebben.”

    Veel van geleerd

    In acht uur per week is het aan Aline onder andere de taak om bijeenkomsten te organiseren waarbij alle partijen zijn uitgenodigd. “Ik heb ervoor gekozen vier thema’s te kiezen: grip op geld, studentenhuisvesting, alcohol- en drugspreventie en grensoverschrijdend gedrag. Het zijn brede vergaderingen met discussiegroepen. Als na een tijd van voorbereiding zo’n avond plaatsvindt, dan vind ik dat zo gaaf. Zeker als ik aan het eind van de avond hoor dat mensen het echt relevant vonden. Het leggen van zulke verbindingen bevalt zo goed dat ik er meer mee wil doen. Ik heb er ook veel van geleerd. Mijn termijn – de studentambtenaar doet dit een of twee jaar – zit er bijna op en dan ga ik een aantal maanden naar het buitenland. Mijn werk wordt overgenomen door niet één, maar twee nieuwe studenten, omdat er zoveel te doen is. Een goed teken!”

Gerelateerde vacatures

Bekijk alle vacatures