Terug naar vakgebieden

ICT / IT

Of je nu developer, data-analist of support-medewerker bent: bij de overheid vervul jij als ICT’er een sleutelrol! Een functie met veel uitdaging en impact.

Van het verder professionaliseren van de informatiehuishouding en het informatiebeheer, tot het geven van advies bij nieuwe ICT-voorzieningen en bij ingrijpende veranderingen in de ICT-infrastructuur; het vakgebied ICT is alles behalve statisch en maakt het daardoor tot een veelzijdige discipline! Lees hieronder de inspirerende verhalen van ICT’ers die werkzaam zijn binnen de overheid.

 • Menno Zeillemaker

  Menno Zeillemaker is 22 jaar, deeltijd student Bedrijfskunde aan HAN en werkt als Project Management Officer bij De Connectie.

  Binnenkomen als vakantiekracht, doorstromen naar een vast contract om uiteindelijk te solliciteren op de functie van Project Management Officer. Menno deed het!

  Na de HAVO begon Menno in 2017 aan de Hogeschool van Utrecht. Hij kwam er al snel achter dat de studie Integrale Veiligheidskunde niet helemaal voor hem was weggelegd en ging aan de slag bij één van de 85 Gelderse overheden. Menno begon in de zomer van 2019 als vakantiekracht bij de Connectie. De Connectie is een bedrijfsvoeringorganisatie voor de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden. Menno zou oorspronkelijk een kleine twee maanden meewerken aan het project CMDB, maar dit werd uiteindelijk een half jaar. Ook kreeg Menno een vast contract binnen het team Werkplekbeheer aangeboden. Na een sollicitatieprocedure kwam hij terecht in zijn huidige rol van Project Management Officer. In deze rol is een hbo-opleiding een vereiste. Omdat Menno deze kans niet aan hem voorbij wilde laten gaan, pakte hij naast de functie van Project Management Officer ook een deeltijdstudie hbo-bedrijfskunde op aan de HAN.

  “Als PMO’er ben je met iedereen die bij het project betrokken is in contact en je werkdag ziet er nooit hetzelfde uit. Het mooie aan mijn werk als Project Management Officer is dat mijn deeltijdstudie bedrijfskunde heel goed aansluit en prima te combineren is”

  Als Project Management Officer heb je een ondersteunende rol. Je bent betrokken bij diverse projecten en werkt samen met heel veel verschillende projectleiders. De PMO’er is verantwoordelijk voor de projectplanning en het agendabeheer en bij kleine projecten is het de PMO’er die de coördinatie op zich neemt. Je houdt je dagelijks bezig met rapportages die de projectleiders aanleveren om te zorgen voor het verbeteren van de algemene bedrijfs-en projectprocessen. Menno voegt daaraan toe: “We zijn ontzettend hard aan de weg aan het timmeren. We organiseren bijvoorbeeld (coronaproof)overleggen waarbij we heel veel mensen in het bedrijf met elkaar in contact brengen om ervoor te zorgen dat projecten tot een succesvol einde worden gebracht. Dat is soms een flinke uitdaging, vooral omdat sommige processen relatief lang stil hebben gestaan. Het kost dan ook vaak veel tijd om dit goed te krijgen.”

  Wat betekent werken bij de overheid voor jou?

  “Werken bij de gemeente betekent voor mij de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen, een inkomen te hebben en daarnaast mijn hbo-diploma te halen. Ook kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat het werken bij de gemeente of een overheidsorganisatie baan-zeker is. Ik ben natuurlijk aangesteld op een positie waarvan het nog maar de vraag is of die wel geschikt is voor mij, maar ondanks dat heb ik geen moment getwijfeld over mijn baanzekerheid.”

 • Sharon van Kouwen

  Sharon van Kouwen is 27 jaar, volgde de Bachelor Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, daarna de Master International Studies aan de Universiteit Leiden. Ze is nu Adviseur Informatiemanagement bij RID de Liemers, een van de Gelderse overheidsorganisaties.  

  “Ondanks een hele andere studieachtergrond, vind ik het werken in de ICT erg leuk! Voor aan de kant van de informatisering. Je ziet dat ons vakgebied continu in beweging is. Daarnaast vind ik het erg leuk dat je bijna direct merkt dat je werk impact heeft.”  

   

  Van Trainee naar Adviseur Informatiemanagement

  Tijdens een stage waarbij de focus voornamelijk lag op de uitvoering van beleid, merkte Sharon dat dit niet bij haar paste. Omdat ze nieuwsgierig is naar waarom iets op een bepaalde manier wordt gedaan, wilde ze zich richten op het maken van beleid. Wat volgde was een traineeship Informatiemanagement bij Breinstein. Bij Breinstein kun je terecht voor traineeprogramma’s gericht op IT, Informatiemanagement, Data Analytics en Cyber Security. Vanuit dit traineeship groeide Sharon door naar de rol van Adviseur Informatiemanagement. 

  “Ik begeef me op het snijvlak van business en ICT. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Ik houd mij dagelijks bezig met zaken als portfoliomanagement (het beheren van het ICT-projectportfolio) en het opstellen van een toekomstvisie op informatisering en cloud-ontwikkelingen. Concreet gezegd: ik vertaal vraagstukken vanuit de aangesloten gemeenten naar digitale oplossingen. Ik zou graag door willen groeien naar een meer strategische adviesrol”, aldus Sharon. 

   

  Wat betekent werken bij de overheid voor jou? 

  “Ik vind het erg belangrijk om bij te dragen aan een maatschappelijk doel. Dat is wat ik zo leuk vind aan werken bij de overheid. Daarnaast zijn zowel de primaire- als de secundaire arbeidsvoorwaarden erg goed. Naast je standaardloon krijg je een IKB-budget (van 16,37% van je jaarsalaris) dat je kunt besteden aan (onder andere) een fiets of opleidingen. Maar persoonlijk vind ik het allerbelangrijkste dat je de ruimte krijgt om jezelf verder te ontwikkelen”, besluit Sharon.  

Gerelateerde vacatures

Bekijk alle vacatures