Terug naar overzicht

“Ik had namelijk niet verwacht dat ik zo enthousiast zou worden van informatieveiligheid."

Werken voor de overheid heeft Anne-Ruth altijd al getrokken. Allereerst zijn de arbeidsvoorwaarden zeker niet slecht, maar is daarnaast de werkdruk ook anders verdeeld dan bij een commercieel bedrijf. Werken voor de veiligheid van inwoners en collega’s trekt Anne-Ruth meer dan werken om omzet binnen te halen: “Na mijn studie Integrale Veiligheidskunde wilde ik eigenlijk heel graag bij de politie werken. Maar dat liep anders. Ik zag deze functie voorbij komen op Werken in Gelderland en ik werd gelijk enthousiast! De functie sloot niet hélemaal aan bij mijn opleiding maar ik zou ruimte krijgen om te leren. Dat gaf voor mij de doorslag.”

“Ik ben Junior Adviseur Informatieveiligheid en richt me vooral op het voorkomen van veiligheidsincidenten. Daarnaast speel ik een belangrijke rol in het vergroten van het bewustzijn rond informatieveiligheid onder mijn collega’s. Zoals beloofd, mag ik mij steeds blijven ontwikkelen in het vakgebied. Ik volg cursussen op het gebied van informatieveiligheid, maar ook IT security, zodat ik gesprekspartner kan zijn van mijn collega’s die op dat vakgebied zitten.”

Gek genoeg vindt Anne-Ruth de wereld van informatieveiligheid heel interessant
“Als je in de wereld van informatieveiligheid duikt, zie je dat het veel meer is dan je misschien verwacht had. Ik zeg vaak ‘gek genoeg vind ik de wereld van informatieveiligheid heel interessant’. Ik had namelijk niet verwacht dat ik zo enthousiast zou worden van informatieveiligheid. Wat het zo ontzettend gaaf maakt, is dat het soms zo ongrijpbaar is, het is veiligheid wat je vaak niet direct ziet maar wat je wel degelijk moet waarborgen. Er gebeurt veel achter de schermen en dat vind ik enorm fascinerend. Daarnaast zijn er in de wereld veel ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het borgen van informatieveiligheid steeds belangrijker wordt.”

Een typische werkdag bij gemeente Epe als Junior Adviseur Informatieveiligheid
Die is er niet! Geen dag is hetzelfde. “Mijn werkdag verschilt elke keer weer. De maandagen en de woensdagen zijn het meest rustig. Ik heb dan niet zoveel vergaderingen en dan kan ik veel tijd besteden aan mijn eigen werkzaamheden. Op de dinsdag en de donderdag werken de meeste collega’s op kantoor en dan zit de dag ook grotendeels vol met veel, maar leuke, vergaderingen. Elke ochtend is er een koffiemomentje, waarbij je fysiek of online kunt aansluiten om even bij te kletsen.” Rond 12:00 luncht Anne-Ruth samen met haar collega’s en dat is altijd erg gezellig. Ook lopen ze dan altijd even een rondje om de beentjes te strekken tussen de kantooruren door. “In de middag probeer ik daar waar mogelijk taken af te ronden of ze voor te bereiden voor de volgende dag. Omdat ik nogal snel afgeleid raak, doe ik op een dag wel 10 verschillende taken en komen ze telkens een beetje meer af. Heel efficiënt is het niet, dus ik zoek nog naar een manier om dat beter aan te pakken, haha!”

Is er een probleem op het gebied van informatieveiligheid? Anne-Ruth zoekt gelijk naar een oplossing!
Op een werkdag zoals bovenstaand draagt Anne-Ruth altijd bij aan het veilig houden van informatie. Dat klinkt simpel maar men vergeet weleens dat informatie overal inzit: “Je telefoon, laptop, applicaties op je telefoon, smartwatch. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wanneer je je vertrouwelijke informatie zomaar deelt met bijvoorbeeld ChatGPT wat nu erg populair is, dan komt je privacy in het geding. Ik krijg energie van werkzaamheden waar je direct resultaat van ziet of waar je daadwerkelijk iets bijdraagt aan de informatieveiligheid. Eindeloos vergaderen en discussiëren over vraagstukken is niks voor mij. Ik hou van actie. Is er een probleem op het gebied van informatieveiligheid? Dan gaan we daar gelijk een oplossing voor zoeken. Het werken met Artificiële Intelligentie (AI) maakt dit makkelijker, maar zorgt daarnaast ook voor meer veiligheidsrisico’s. Het is leuk om te bedenken hoe je op een veilige en juiste manier toch gebruikt kunt maken van AI in je werk. Op dit moment is AI enorm in ontwikkeling. Dat maakt het werk wat ik doe nóg belangrijker.”

Het onbekende en ingewikkelde maakt het werk juist zo interessant
Op dit moment bevindt Anne-Ruth zich in een juniorfunctie en is ze nog volop aan het ontdekken: “Omdat deze functie niet 100% aansluit op mijn opleiding waren veel dingen nieuw. Ik had van te voren niet verwacht dat ik dit werk zó leuk zou vinden. Het onbekende en ingewikkelde aan dit werk vind ik ontzettend leuk. Wel moet ik zeggen dat ik het in het begin spannend vond om advies te geven over zaken die te maken hadden met informatieveiligheid. Wist ik wel genoeg om er wat van te vinden? Gelukkig zien mijn collega’s mij als een volwaardige collega en nemen zij mijn mening ook serieus. Dat is voor mij enorm belangrijk om mijzelf zodoende steeds meer en meer te ontwikkelen op het gebied van informatieveiligheid.”

Een warm bad
“Mijn mooiste herinnering tot nu toe is het warme bad waarin ik binnenkwam bij gemeente Epe. Dat bad is nog steeds niet afgekoeld. Het team waarin ik werk is heel collegiaal en ik voelde me sinds dag 1 al helemaal thuis. Mijn collega’s staan altijd open voor vragen en kijken niet gek op als ik iets niet weet. Er heerst op kantoor een hele informele en warme sfeer. Ik ben de jongste, maar kan echt enorm lachen met mijn collega’s! Dat samen maakt dat ik elke dag weer met volle zin en plezier een uur in mijn Twingo naar het werk rijdt.”

Anne-Ruth is trots op het feit dat ze al zover is gekomen binnen gemeente Epe: “Ik heb veel geleerd en dat maakt mij trots. Ik ontwikkel mijzelf binnen dit vakgebied en daarnaast kan ik mijn opgedane kennis toepassen in de praktijk. Dat geeft mij energie. Ik heb nog niet echt iets baanbrekends bereikt maar dat hoeft voor mij ook niet. Zolang ik energie krijg van mijn werk en er plezier in blijf hebben, ben ik meer dan tevreden!”