Terug naar overzicht

Robin: “Gemeente Zevenaar geeft mij het puzzelstukje dat ik miste bij een commerciële organisatie”

Robin de Pagter studeert Business IT & Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Naast zijn studie werkt hij parttime bij gemeente Zevenaar als data-analist. Deze functietitel heb je vast al eens vaker voorbij horen komen, maar wat houdt het nu precies in? Robin vertelt alle ins and outs over zijn bijbaan bij de gemeente en hoe hij hier terecht is gekomen.

  • “Ik krijg energie van dingen opleveren waar mijn collega’s wat aan hebben!"

Van commercieel naar gemeente 
“Ik heb vanuit mijn studie een meewerkstage gehad bij een commerciële organisatie. Hoewel ik het erg naar mijn zin had en het een leuke tijd was, merkte ik toch dat ik iets miste in de werkzaamheden. Het verschil met werken voor de overheid en een commerciële partij, is dat je werkt vanuit maatschappelijk belang. In mijn geval help ik nu de mensen van mijn eigen gemeente en dat vind ik belangrijk. Gemeente Zevenaar heeft mij het puzzelstukje gegeven dat ik eerder miste. Na mijn studie zie ik mezelf constant nieuwe dingen leren en wil ik me graag verder gaan specialiseren op het gebied van data,” aldus Robin. 

De werkdag van een data-analist 
Hoe leg je nu precies uit wat je doet als data-analist? Robin vertelt erover: “Als men vraagt wat voor werk ik precies doe, vertel ik het volgende: Ik ben data-analist bij gemeente Zevenaar. Hier help ik mijn collega’s door hen inzicht te geven in de resultaten van hun werkzaamheden, zodat zij die in de toekomst efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren. Ik praat dus graag met allerlei verschillende collega’s om het datagestuurd werken te verspreiden in de organisatie. Daarnaast werk ik ook aan de nieuwste technieken. Zo heb ik onderzoek gedaan naar applicaties voor het hybride werken en voer ik het beheer uit op onze procesmodelleringstool. Vaak hebben mensen niet door hoe complex het kan zijn om data uit bepaalde bronnen te halen. Zowel de technische als wettelijke kant van het verhaal is vaak een hele uitdaging. Welke data mag ik gebruiken en hoe krijg ik die data in het datawarehouse? Met al deze dingen houd ik me bezig. Zo blijft mijn werk divers en ga ik iedere dag nieuwe uitdagingen aan.” 

Wat maakt jouw werk interessant? 
“Van tevoren had ik niet verwacht dat ik in mijn werkzaamheden alles vrij snel kan regelen. Vaak hoor je van mensen dat de overheid wat langzamer op gang komt wegens allerlei regels en verplichtingen. Dit zie ik echt als een stereotype, want hier heb ik nagenoeg geen last van. Ook krijg ik veel vrijheid om mijn werkzaamheden te doen. Dit maakt een gemeente van deze omvang leuk om in te werken. Alles gaat vlot én je bent met de nieuwste technieken bezig!” zegt Robin.  

“Ik krijg energie van dingen opleveren waar mijn collega’s wat aan hebben. Zo maak ik graag rapportages maar help ik ze ook graag met hun problemen op gebied van data. Door te horen dat ze een dashboard perfect vinden of dat ze nu precies weten wat ze nodig hebben qua datasturing geeft mij onwijs veel energie.” 

Een kroketje met collega’s 
Op maandag heeft Robin samen met zijn collega’s een wekelijks overleg. Een soort werkgerelateerde vrijdagmiddagborrel, maar dan op de maandag mét een gebruikelijk kroketje in plaats van een drankje. Robin: “Tijdens dit moment kunnen we allemaal bij elkaar terecht met wat we gedaan hebben in de voorafgaande week en waar we tegenaan liepen. Zo helpen we elkaar altijd door problemen of onduidelijkheden te bespreken. De één heeft weer iets meer verstand van onderwerp A en de ander van onderwerp B. Zo delen we continu onze kennis.” 

Toekomst vol groeimogelijkheden 
“Ik zie mijn toekomst bij de overheid om steeds verder te groeien. Op die manier hoop ik niet alleen de inwoners van mijn gemeente, maar ook die van het hele land te kunnen treffen. Het leuke en interessante is de communicatie tussen alle afdelingen met die van ons. Zo leer ik iedere dag weer iets nieuws over de andere diensten die de overheid verzorgt en leer ik constant nieuwe mensen kennen,” sluit Robin af.