Terug naar overzicht

Paul: "Van Bolivia naar Arnhem, met geo-informatie draag je altijd bij aan de ontwikkeling van een stad"

Paul Getz is Sr. Adviseur geo-informatie bij gemeente Arnhem. Al sinds 2008 helpt hij als adviseur collega’s en inwoners van de stad met het vertalen van gegevens naar relevante informatie en het ontwikkelen van kaartmateriaal. Hiermee creëert hij inzichten en dat brengt mensen bij elkaar.

  • “Iets kunnen betekenen voor het algemeen belang vind ik essentieel in mijn werk!”

Van Bolivia naar Arnhem 

Na zijn Bachelor Tropische Cultuurtechniek en zijn Master in Land Resource Management kwam Paul als beeldanalist in aanraking met satellietbeeldinterpretatie en GIS (geografisch informatiesysteem). Hij vertelt erover: “Vanaf 1993 heb ik acht jaar in Latijns Amerika gewerkt binnen de ontwikkelingssamenwerking. Hier hield ik me voornamelijk bezig met landgebruik en daarbij werd GIS als basis ingezet. Je wil in dit vakgebied altijd leveren waar behoefte aan is om zo ‘het verschil’ te kunnen maken. In mijn werk binnen de gemeente Arnhem is de essentie eigenlijk hetzelfde. Ik ben steeds op zoek waar ik onze organisatie, mijn collega’s en de inwoners van Arnhem mee verder kan helpen, zodat er verschil gemaakt kan worden. De essentie van het werk is namelijk om mensen te ondersteunen en verder te helpen. En dan maakt het niet uit of het gaat om ontwikkeling in Bolivia of in het Spijkerkwartier in Arnhem.” 

Wat houdt jouw functie in bij de gemeente? 

“Mijn werk verschilt van het maken van analyses die resulteren in een kaartje tot deelnemen aan een proces waarbij ik kan ondersteunen met de juiste informatie,” aldus Paul. Hij licht dit verder toe met een voorbeeld: “Kijk naar energiearmoede. Daarbij ontstaan veel vragen. Wat is het en waar komt het voor? Wat kunnen we hieraan doen? Welke doelgroepen zijn er en wat weten we over hen? Daarbij kan ik analyses maken op groot detailniveau en de resultaten delen met mijn collega’s. Het eindproduct is niet zozeer een kaartje of een dashboard, maar meer het inzicht creëren bij mijn collega’s van wat er nu precies aan de hand is. Verder werk ik ook veel samen met wijkteams, politie, handhaving, woningbouwcorporaties of andere sociale partners. Ieder heeft zijn eigen thema en beschikt over eigen kennis. Door daar samen mee aan de slag te gaan, ontstaat er een beter begrip van hoe het er buiten uitziet. Als GIS-ser zit je vooral binnen en kijk je abstract naar hoe de werkelijkheid er uitziet. Maar buiten is het echte leven en daar moeten de dingen gebeuren. Ik vind het prachtig als ik daar een kleine bijdrage aan kan leveren.”  

Kansen voor ontwikkeling 

Pauls functie klinkt al uitdagend, maar hij ziet zeker nog meer kansen voor ontwikkeling: “Mijn ambitie ligt heel duidelijk in het bij elkaar brengen van mensen door inzicht te creëren. Het liefst doe ik dat met kaartmateriaal, omdat daar mijn passie ligt. De techniek biedt ook voortdurend nieuwe mogelijkheden om dit te bereiken. De uitdaging die ik zie is om techniek zo in te zetten dat deze niet meer opvalt, maar een onderdeel wordt van het werken. Daarnaast wil ik mezelf graag steeds meer op de kaart zetten als iemand die het gehele proces kan faciliteren.” 

Wat betekent werken bij de overheid voor jou? 

“Ik ben bezig met onderwerpen die (maatschappelijk) relevant zijn. Ik werk voor de inwoners van deze stad en probeer samen met mijn collega’s om de stad beter en mooier te maken. Zo zorgen we er met elkaar voor dat inwoners prettig en gezond kunnen leven in Arnhem.”