Terug naar overzicht

Traineeship Rivierenland maakt de regio sterker!

Wil jij graag het verschil maken en een maatschappelijke bijdrage leveren? Heb je persoonlijke ontwikkeling hoog op jouw wensenlijst staan, ben jij dusdanig nieuwsgierig dat je geen enkele uitdaging uit de weg gaat én ben je afgestudeerd op hbo- of wo-niveau? Dan is het Traineeship Rivierenland jou op het lijf geschreven!

Het traineeship

Voor het traineeship zijn we op zoek naar een groep van tien trainees die nieuwsgierig zijn naar het werken bij de overheid en elkaar aanvullen. Als trainee werk je in twee jaar tijd bij drie publieke organisaties aan verschillende opdrachten op hbo- of wo-niveau. Dit betekent dat je iedere acht maanden van organisatie, opdracht en werkzaamheden wisselt. Naast vier dagen werken, volg je om de week, samen met jouw mede trainees, een uitgebreid opleidingsprogramma, word je begeleid door een coach en ben je om de week een dag vrij. Volop aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling dus. Na twee jaar ben je opgeleid van starter naar een professional die impact gaat maken en weet waar jouw kwaliteiten en interesses liggen.

Benieuwd naar ons traineeship? Bekijk de video en maak kennis met ons unieke programma.

 

De werkzaamheden

Iedere acht maanden werk je bij een andere organisatie aan een opdracht. Deze werkzaamheden hebben iedere keer een ander thema en sluiten aan bij de actualiteit. Dit zorgt er voor dat je steeds een nieuwe uitdaging aangaat. Een aantal voorbeelden van thema’s waar aan gewerkt kan worden, zijn:

 • Vraagstukken op het gebied van gezondheid en leefstijl
 • Uitrollen van een woonvisie op de lange termijn
 • De doorontwikkeling van burgerparticipatie
 • Meewerken in projecten rondom de Omgevingswet
 • Het optimaliseren van projectmatig werken binnen de gemeente
 • Het verbeteren van werkprocessen
 • Leefbaarheidsvraagstukken rondom dorpshuizen en verenigingen
 • Een nieuwe werkwijze binnen het Sociaal Domein
 • Ontwikkelen en inrichten van een arbeidsmarktstrategie om talentvolle medewerkers aan de organisatie te binden

Uitgebreid opleidings- en coachingsprogramma

Tijdens het traineeship volg je een uitgebreid opleidings- en coachingsprogramma. Om de week kom je, op vrijdag, samen met je collega trainees en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, kennis en vaardigheden. Onderwerpen/thema’s die in ieder geval aan bod komen zijn:

 • Introductiedagen
 • Hoe werkt de gemeente?
 • Persoonlijk leiderschap
 • Projectmatig werken
 • Verandermanagement
 • Intervisie
 • Zakelijk tekenen
 • Creatief denken
 • Communicatievaardigheden
 • Werkbezoeken en excursies

Begeleiding

Tijdens je opdracht sta je er niet alleen voor. Je hebt een directe begeleider op de werkvloer en je kunt altijd sparren met je (directe) collega’s of je collega trainees. Uiteraard staan ook de projectleiding van het traineeship en een coach voor je klaar, indien je er even niet meer uitkomt. Je wordt dus volop begeleid bij je persoonlijke ontwikkeling.

Dit bieden wij jou

 • Een bruto maandsalaris van € 2.790,- per maand (schaal 8 trede 2, Cao SGO)
 • Een werkweek van 36 uur per week. Hiervan besteed je gemiddeld 4 uur per week aan het opleidings- en coaching programma, waardoor je om de week op vrijdag vrij bent
 • Individueel Keuzebudget van 17,05% van het salaris, voor onder andere extra inkomen, extra verlof, de aanschaf van een fiets, sportabonnement, en/of ICT voorzieningen voor thuis
 • Een hechte groep mede trainees, waarmee je samen optrekt in het uitgebreide opleidings- en coachingsprogramma

De organisaties

Tijdens het traineeship ga je aan de slag bij drie van onderstaande organisaties:

 • Elsbeth

  Ik ben Elsbeth, na mijn master Communicatie, Beleid en Management begin 2021 gestart als trainee bij Rivierenland. Het traineeship heeft mij heel goed op weg geholpen. Na mijn studie had ik nog niet duidelijk welke richting ik op wilde. Een kijkje in de keuken nemen bij verschillende gemeenten klonk daarom aantrekkelijk. Naast het feit dat je veel werkervaring opdoet, ontwikkel je jezelf ook op persoonlijk vlak. Daarbij heb ik ontzettend leuke collega’s en een heel divers takenpakket. Het is fijn dat er veel vrijheid is om te kiezen of ik thuis of op kantoor werk. Ik vond het erg interessant om mee te werken in team strategie aan het verbeteren van processen. Momenteel werk ik als beleidsadviseur bij de gemeente West Betuwe en zie ik procesverbetering nog steeds terugkomen. Leuk om te zien dat een project waar je aan gewerkt hebt zo landt in de organisatie!

  Veel projecten tijdens het traineeship waren losstaande opdrachten. Bij sommige opdrachten werk je veel samen met collega’s, maar het kan ook zijn dat je meer alleen werkt. Het is belangrijk dat je als trainee zelf ook verbinding zoekt met collega’s en taken naar je toe trekt waar je energie van krijgt. Zo krijg ik, naast mijn functie, de ruimte om me bezig te houden met andere onderwerpen, zoals het opzetten van Jong West Betuwe. Op deze manier leer ik mijn (jonge) collega’s en de organisatie goed kennen. De trainingsdagen met de andere trainees zijn het hoogtepunt van het traineeship. De trainingen zijn van goede kwaliteit en we hebben een hele fijne groep met elkaar. Ik vind het fijn om me te blijven ontwikkelen op gebied van zowel vaardigheden als persoonlijk leiderschap. Dit neem je mee in de rest van je (werkende) leven!

Lees de verhalen van mijn collega trainees Fay, Wouter en Anne onderaan de pagina.

Waar moet ik als trainee aan voldoen?

Als trainee beschik je over een hbo- of wo-diploma en je hebt maximaal twee jaar (relevante) werkervaring. Je wilt graag nieuwe werkvelden en organisaties ontdekken en een bijdrage leveren aan nieuwe ideeën binnen de overheid. Daarnaast vind je het geen probleem om te reizen. Iedere acht maanden wissel je van opdracht én organisatie. Hierdoor kan je reisafstand per opdracht verschillen. Ook het opleidingsprogramma wordt gegeven op verschillende locaties.

Wat na afloop van het traineeship?

Na twee jaar zit het traineeship er voor jou op en sta je als young professional voor jouw volgende uitdaging. Het zou mooi zijn als je carrière een vervolg krijgt in een functie die je ambieert binnen regio Rivierenland. Om dit te faciliteren worden er actief gesprekken georganiseerd tijdens het traineeship.

Het traineeship Rivierenland

Het traineeship Rivierenland bundelt de krachten van trainees en gemeenten. Jong talent krijgt de kans om zich te ontwikkelen en brengt tegelijkertijd de gemeenten verjonging en vernieuwing. Kortom, een win-win situatie. Als regio Rivierenland staan we samen sterk om de nieuwe ontwikkelingen in de continu veranderende maatschappij vorm te geven, daar kunnen we de frisse blik van onze trainees goed bij gebruiken.

Zo vertellen ook gemeentesecretaris Gerrit van gemeente Neder-Betuwe en gemeentesecretaris Philip van gemeente West Betuwe waarom het traineeship en het werken bij de overheid van grote toegevoegde waarde zijn:

Gerrit: “Aan de hand van het traineeship willen we samen investeren in arbeidsmobiliteit, persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze medewerkers. Het traineeship is voor ons van belang om dynamiek en vernieuwing op gang te brengen, ons personeelsbestand te verjongen en ons te profileren als aantrekkelijk werkgever op de arbeidsmarkt. Het traineeship beoogt hieraan een substantiële bijdrage te leveren!”

Philip: “Na jaren gewerkt te hebben als internationaal consultant heb ik er bewust voor gekozen aan de slag te gaan bij een gemeente. Een gemeente is de meest dynamische overheid dicht bij de inwoners. Door zijn diversiteit altijd boeiend en je krijgt een brede verantwoordelijkheid. Hier ben ik op mijn plek, ons werk doet er echt toe!”

 

Benieuwd hoe onze trainees het traineeship ervaren? Je leest hun verhalen in onderstaande artikelen.

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen