Terug naar overzicht

Traineeship Rivierenland maakt de regio sterk!

Jij wil graag het verschil maken en een maatschappelijke bijdrage leveren. Daarnaast heb je jouw persoonlijke ontwikkeling hoog op je wensenlijst staan en ben jij dusdanig nieuwsgierig dat je geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Ben je afgestudeerd op hbo- of wo-niveau? Dan is het Traineeship Rivierenland iets voor jou!

Het traineeship

Tijdens het traineeship ga je twee jaar aan de slag bij drie verschillende publieke organisaties en volg je een uitgebreid opleidingsprogramma met coaching.

De werkzaamheden
Iedere acht maanden werk je bij een andere organisatie aan een opdracht op hbo- of wo-niveau. Deze opdrachten hebben iedere keer een ander thema en sluiten aan bij de actualiteit. Dit zorgt er voor dat je steeds een nieuwe uitdaging aangaat.

 • Iris van Uden

  Waarom heb jij de keuze gemaakt om bij een gemeente aan de slag te gaan?
  Ik heb het altijd interessant gevonden wat er in de maatschappij en politiek gebeurt. Dat is bij een gemeente natuurlijk heel dichtbij. En in een tijd waarin we soms onszelf wel eens dreigen te verliezen, is het heel fijn om ook op je werk te voelen dat er ruimte is voor iedereen.

  Wat vind je leuk aan het werken bij een gemeente/overheid?
  Het werk bij een gemeente is echt mensenwerk. Je werkt samen aan het helpen van inwoners en het verbeteren van de stad en de gemeente als organisatie. De passie die ik heb voor mijn vakgebied, hebben mijn collega’s ook allemaal. Daarmee helpen we onze inwoners en elkaar verder.

  Waarom zou jij een jongere aanraden om bij een gemeente/overheid te gaan werken?Als jonge ambtenaar help je de gemeente om met de tijd mee te blijven gaan. Er is ruimte voor en behoefte aan al jouw nieuwe energie, verfrissende ideeën en creatieve oplossingen. In ruil daarvoor krijg je hele gezellige collega’s die, ondanks dat ze iets ouder zijn dan wij, ook graag samen een biertje doen op het terras. En een organisatie waarin je verder kan groeien, waar je kan leren en vooral waar je jezelf kan en mag zijn.

  Als ik vertel dat ik bij een gemeente werk, krijg ik vaak de opmerking dat ik vast wel een van de jongsten zal zijn. Dat is wel waar. Er zijn nog niet zoveel jongere ambtenaren. En juist daarom raad ik je aan om bij een gemeente of overheidsinstelling te gaan werken. Want als er geen jongeren bij een gemeente gaan werken, verandert er natuurlijk helemaal niets aan het stereotype beeld van oudere, saaie ambtenaren bij het koffiezetapparaat. Daarnaast hebben we een leuk groepje jongere ambtenaren waar je van harte welkom bent!

Uitgebreid opleidings- en coachingsprogramma
Tijdens het traineeship volg je een uitgebreid opleidings- en coachingsprogramma. Om de week kom je samen met je collega trainees en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, kennis en vaardigheden. Onderwerpen die in ieder geval aan bod komen zijn:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Projectmatig werken
 • Verandermanagement
 • Intervisie
 • Bestuurlijke sensitiviteit
 • Communicatievaardigheden
 • Werkbezoeken en excursies

Begeleiding
Tijdens je opdracht sta je er niet alleen voor. Je hebt een directe begeleider op de werkvloer en je kunt altijd even sparren met je (directe) collega’s of je collega trainees. Uiteraard staan ook de projectleiding van het traineeship en een coach voor je klaar indien je er even niet meer uitkomt. Je wordt dus volop begeleid bij je persoonlijke ontwikkeling.

 • Berend de Ruiter

  Waarom heb jij de keuze gemaakt om bij een gemeente aan de slag te gaan?
  Ik ben geboren, opgegroeid en woonachtig in de gemeente West-Betuwe (Geldermalsen). Mijn talenten wil ik graag in zetten voor mijn gemeente/samenleving. Ik ben werkzaam in het wijkteam van West-Betuwe zo kan ik een bijdrage leveren aan een beter welzijn voor de burger in mijn gemeente.

  Wat vind je leuk aan het werken bij een gemeente/overheid?
  Ik vind het leuk om te werken aan een beter welzijn voor de burger van mijn gemeente en invloed te hebben met mijn talent op de samenleving. Ik vind het erg fijn dat ik flexibel kan werken en respect en waardering krijg van collega’s en inwoners. Bovendien krijg ik de kans om te leren van collega’s met veel meer ervaring.

  Waarom zou jij een jongere aanraden om bij een gemeente/overheid te gaan werken?
  Je hebt een voorbeeld functie voor de samenleving als ambtenaar. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden goed en heb je zekerheid van baan.

 • Ilsa Göbel - van Vegchel

  Waarom heb jij de keuze gemaakt om bij een gemeente aan de slag te gaan?
  Voor mijn vorige werk moest ik 45 minuten rijden, daarom ben ik gaan kijken naar een functie dichter bij huis. Deze functie ben ik tegen gekomen op LinkedIn en na een snelle sollicitatieprocedure kon ik aan de slag.

  Wat vind je leuk aan het werken bij een gemeente/overheid?
  Sinds ik hier werk heb ik ontdekt dat er een hele fijne (werk)sfeer heerst met leuke collega’s. Omdat ik nog niet veel werkervaring heb, heb ik gelukkig een goed team met veel kennis waar ik op terug kan vallen, ook in deze bijzondere thuiswerkperiode. Ik heb heel veel vrijheid om zelf mijn werkzaamheden en -tijden in te vullen, met een goed team dat achter mij staat. Mijn werk is hoofdzakelijk binnen, maar ik ga regelmatig even buiten kijken hoe de theorie in de praktijk eruit ziet.

  Waarom zou jij een jongere aanraden om bij een gemeente/overheid te gaan werken?
  Op dit moment ben ik erg aan het leren en groeien binnen mijn functie. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om door te groeien naar andere functies binnen mijn afdeling en zelfs daarbuiten. Het volgen van opleidingen wordt erg gestimuleerd.

  We kunnen altijd wel iemand gebruiken om te helpen met de grote opgave die we als (nieuwe) gemeente hebben!

De organisaties

Tijdens het traineeship ga je aan de slag bij drie van onderstaande organisaties:

Waar moet ik als trainee aan voldoen?

Als trainee beschik je over een hbo- of wo-diploma en je hebt maximaal twee jaar werkervaring. Je ontdekt graag nieuwe werkvelden en organisaties en levert graag een bijdrage aan nieuwe ideeën binnen de overheid. Daarnaast vind je het geen probleem om te reizen. Iedere acht maanden wissel je van opdracht én organisatie. Hierdoor kan je reisafstand per opdracht verschillen. Ook het opleidingsprogramma wordt gegeven op verschillende locaties.

Waarom wil je trainee worden bij het Traineeship Rivierenland?

De maatschappij is continu in ontwikkeling en in beweging. Hierdoor staan de organisatie en jij steeds voor nieuwe ontwikkelingen. Anders dan bij een reguliere baan krijg je nu de gelegenheid om ervaring op te doen bij verschillende organisaties en met verschillende werkzaamheden. Zo ontdek je wat echt bij je past.

 • Ferry van der Pol

  Waarom jij de keuze hebt gemaakt om bij een gemeente aan de slag te gaan?
  Van nature heb ik de drang om het publieke belang te mogen dienen en daadwerkelijk het verschil te maken. Voordat ik bij de gemeente startte heb ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd. Ik vond het boeiend om te zien hoe de mens (psychologisch gezien) in elkaar steekt. Later begon ik het ook steeds boeiender te vinden wat mensen motiveert en hoe gedragingen van de mens kunnen worden gestuurd. Ik wilde specifiek de invloed van sociaal beleid op de mens begrijpen, maar: ‘Hoe komt beleid tot stand?’, ‘Hoe maak je beleid?’ en ‘Wat werkt?’. De eerste antwoorden op deze vragen probeerde ik vervolgens te vinden door Bestuurskunde te gaan studeren. Hoewel ik steeds beter antwoord kon geven op de vragen merkte ik tegelijk dat het steeds complexer werd en er meer vragen bijkwamen. Ik leerde dat de gemeente het bestuur is van een gemeenschap, dat alle informatie daar samen komt en beleid op basis van nieuwe inzichten voortdurend wordt aangepast. De eeuwige zoektocht naar de genoemde antwoorden, die ik schetste, motiveert mij en de gemeente is voor mij de plek om deze als beleidsadviseur voort te zetten.

  Wat vind je leuk aan het werken bij een gemeente/overheid?
  Het leuke aan het werken bij de overheid vind ik allereerst dat je impact kan maken op de maatschappij. Je doet vaak iets goeds voor de maatschappij en dat geeft voldoening. Daarnaast vind ik het als beleidsadviseur leuk om samen te werken met veel verschillende mensen. Ik zie en spreek mensen met diverse achtergronden en ik ervaar dat ik daardoor heel veel leer. In eerste instantie was ik er bang voor dat ik met mijn leeftijd, en gezien de vergrijzing bij overheden, niet in het team zou passen. Ik merk echter dat ik goed ontvangen word door het team en dat ik als jonge beleidsadviseur serieus word genomen. Verder vind ik het fijn dat ik de ruimte krijg om aan de slag te gaan met uitdagende opdrachten die aansluiten bij mijn kennis en ervaring. Op deze manier raak je gemotiveerd en kun je alles uit jezelf halen. Tot slot ga je aan de slag met onderwerpen die iedereen in de maatschappij zullen raken. Dit levert vaak leuke en interessante gesprekken op met vrienden, waarbij je jezelf mag neerzetten als de expert van het alledaagse leven.

  Waarom zou jij een jongere aanraden om bij een gemeente/overheid te gaan werken?
  Zelf zou ik jongeren aanraden om bij de gemeente te werken gezien de vele carrièrekansen en ontwikkelmogelijkheden. In mijn gemeente zie ik in het bijzonder dat er zowel aandacht als ruimte is voor jouw wensen. Ik ervaar daarbij veel vrijheid om het werk uit te voeren en de persoonlijke uitdagingen aan te gaan. Ook mag je fouten maken als je er maar van leert en over communiceert! Zo kun je een snelle start maken en beter worden. Tot slot denk ik dat iedereen vroeg of laat met een gemeente te maken krijgt. Het is dan altijd mooi meegenomen wanneer jij maatschappelijk verschil wil maken om van binnenuit te ervaren hoe een gemeente werkt en wat de mogelijkheden zijn. Naast het nut hiervan is het al een mooie ervaring op zich om het politieke spel, dat gaat over het onderwerp dat jij interessant vindt, van dichtbij mee te maken.

 • Menno Kok

  Waarom jij de keuze hebt gemaakt om bij een gemeente aan de slag te gaan?
  Overheidsinstanties hebben mij altijd al geboeid. Wat mij over de streep trok om bij de gemeente aan de slag te gaan was een mooie kans bij een fusie gemeente. Doordat deze net gefuseerd was, was er nog veel verandering mogelijk. Als echte millennial vind ik zinvolwerk natuurlijk erg belangrijk. Ik wist dat de overheid vaak complex in elkaar zit. Deze uitdaging maakte het extra interessant.

  Wat vind je leuk aan het werken bij een gemeente/overheid?
  De complexiteit van de organisatie en het maatschappelijk belang wat ik met mijn werk (denk te) vervullen spreekt mij erg aan. Ik merk dat er veel ervaring in de gemeente aanwezig is en dat collega’s graag helpen. Voor mij is de gemeente een goede plek om mij te ontwikkelen op verschillende gebieden.

  Een kanttekening van een overheidsorganisatie is dat zaken soms erg lang kunnen duren. Ik begrijp dat je als overheid acteert in een glazen huis, waar iedere burger (met of zonder kennis) iets van vindt. Toch frustreert dit mij ook geregeld. Hierdoor blijven soms niet optimaal werkende werkwijzen voortduren tot er een besluit genomen is. Gelukkig kunnen de ervaren ambtenaren zich hier ook aan storen.

  Waarom zou jij een jongere aanraden om bij een gemeente/overheid te gaan werken?
  Voor mij is het een erg goede plek om mijzelf te ontwikkelen. Ik leer erg veel van alle verschillende facetten van een gemeente. Ik ben in een fijn team terecht gekomen waarin iedereen naar de zelfde doelen streeft.

Wat na afloop van het traineeship?

Na twee jaar houdt het traineeship voor jou op en sta je als young professional voor jouw volgende uitdaging. Het zou mooi zijn als dit bij één van de bij het traineeship aangesloten organisaties is. Samen met jou kijken we aan het einde van het traineeship of er vacatures zijn (bij de deelnemende organisaties) die jou op het lijf geschreven zijn. We kunnen uiteraard geen vaste baan beloven na het traineeship, maar we zijn er zeker van dat jij impact gaat maken en helpen je daar waar mogelijk!

Waarom wordt het Traineeship Rivierenland gelanceerd?

Door de krachten van gemeenten en trainees te bundelen in het Traineeship Rivierenland kunnen beiden zich verder ontwikkelen. Zo brengen trainees vernieuwing op gang bij de gemeenten en bieden gemeenten trainees de kans zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken. Een win-win situatie.

 • Gerrit Stam

  Waarom een Traineeship Rivierenland?

  In de regio Rivierenland bestaat een grote behoefte om met meerdere gemeenten samen te werken. Zo is ook recentelijk het traineeship Rivierenland gelanceerd.  Zo willen we samen investeren in arbeidsmobiliteit, persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze medewerkers.

  Het traineeship is voor ons van belang om dynamiek en vernieuwing op gang te brengen, ons personeelsbestand te verjongen en ons te profileren als aantrekkelijk werkgever op de arbeidsmarkt. Het traineeship beoogt hieraan een substantiële bijdrage te leveren!

De regio Rivierenland heeft al eerder samengewerkt met trainees en is overtuigd van de meerwaarde van deze doelgroep. Daarom is besloten om een eigen Traineeship Rivierenland te lanceren. We kijken uit naar het moment om onze eigen trainees te mogen verwelkomen. Lees hieronder de ervaring van (voormalig) trainees.

 • Jurjen Dieleman

  Waarom heb jij gekozen voor een traineeship?
  Tijdens mijn studie politicologie was ik er al achter gekomen dat ik graag bij een overheidsorganisatie zou willen werken. Een traineeship leek mij een mooie kans om bij een gemeente te beginnen. Op dat moment bestond het traineeship Rivierenland nog niet, dus via een bureau dat traineeships aanbood, werd ik gedetacheerd bij de Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe (BWB). Deze organisatie werkt voor de gemeenten Culemborg, Tiel en West Betuwe.

  Hoe is het om als trainee te werken?
  Het voordeel van werken als trainee is dat het veel mogelijkheden biedt om in korte tijd veel verschillende werkzaamheden te doen en ontzettend veel te leren. Het werken voor verschillende gemeenten als trainee geeft mooie kansen om meerdere gemeenten van binnenuit te zien. Iedere gemeente zit namelijk weer anders in elkaar en werkt weer op zijn eigen manier.

  Wat heb je geleerd in je traineeship?
  Mijn traineeship bood mij een mooie gelegenheid om meer te leren over het werk van de gemeente en om uiteindelijk ook de stap te maken naar een hele leuke functie. Daarbij merkte ik dat gemeenten echt openstaan voor de input van nieuwe, jonge collega’s die op een frisse manier tegen dingen aankijken. Een beetje verjonging kunnen gemeenten dan vaak ook wel gebruiken :-).

  Biedt een traineeship je kansen?
  Jazeker! In de anderhalf jaar als trainee heb ik mogen ontdekken wat ik leuk vind en hoe de organisatie in elkaar zit. Op de vraag of ik in dienst wilde komen, heb ik dus geen moment getwijfeld. Mij werd beloofd dat ik verschillende kansen zou krijgen om me verder te ontwikkelen en deze kansen heb ik dan ook zeker gehad.

  Eind 2018 ben ik overgestapt vanuit BWB naar de gemeente Culemborg, waar ik sinds dat moment bestuursadviseur ben. Een functie waar ik nog nooit van gehoord had voordat ik ging werken, maar die ontzettend goed bij mij past.

 • Maaike de Lange

  Waarom heb jij gekozen voor een traineeship?
  Als overheid trainee heb ik mij de afgelopen twee en een half jaar in mogen zetten op allerlei klussen binnen de overheid en heb ik mij razendsnel kunnen ontwikkelen tot de professional die ik nu ben.

  Ik heb de studie Humanistiek gedaan en ben vanuit die achtergrond erg gericht op het bijdragen aan een zo fijn mogelijke samenleving waarin mensen zo goed mogelijk kunnen leven. Met die insteek wilde ik graag de overheid verkennen en bijdragen aan het inrichten van een fijne samenleving. Uiteindelijk is het de overheid die de kaders creëert voor bijvoorbeeld ons sociale vangnet en de duurzaamheidskoers. Daar wilde ik graag aan bijdragen.

  Wat heb je geleerd binnen het traineeship?
  Ik heb me binnen het traineeship met hele verschillende onderdelen bezig gehouden en heb op veel manieren met de lokale overheid kennis gemaakt. Binnen het sociaal domein heb ik gewerkt aan een project dat gericht was op een nieuwe samenwerking tussen de gemeente en het sociaal werkbedrijf van de regio. Als programmasecretaris heb ik gewerkt aan de Regionale EnergieStrategie (RES). En binnen de gemeente Culemborg heb ik mij voor de teams binnen het Ruimtelijk Domein ingezet voor teamontwikkeling en heb ik mijn focus gericht op de financiële gevolgen van corona voor de gemeente. Zo heb ik de lokale overheid vanuit verschillende hoeken toch aardig leren kennen. En dat zonder enige voorkennis van ‘gemeenteland’. Vooral het spel tussen de ambtelijke organisatie en het regelmatig wisselende bestuur vond ik ontzettend interessant. Dat spel leren kennen en beheersen is nog best een grote uitdaging.

  Hoe sta jij tegenover werken bij de overheid?
  Ik vind het ontzettend leuk om bij te dragen aan een beter functionerende overheid. Voor mij had de overheid toch ook wel het stigma stoffig te zijn, maar gaande weg heb ik ontdekt dat er ook heel veel energie zit om te veranderen en mee te bewegen met de samenleving. Dit gaat niet altijd vanzelf, maar maakt het wel een omgeving waar veel kansen zijn. Aan de andere kant liep ik er wel tegen aan dat veel processen binnen de overheid toch wel traag verlopen en heb ik me daar in aan moeten aanpassen. Besluitvorming gaat nu eenmaal wat trager. Dat er heel veel mensen zitten met passie voor hun vak maakt het voor mij een hele leuke omgeving.

Werken bij de gemeente doet er toe!

“Een gemeente is de meest dynamische overheid dicht bij de inwoners. Door zijn diversiteit altijd boeiend en je krijgt een brede verantwoordelijkheid. Hier ben ik op mijn plek, ons werk doet er echt toe!”

Philip Bosman is directeur bij de gemeente West Betuwe en heeft jaren gewerkt als internationaal consultant. Op basis van zijn ervaringen heeft hij er bewust voor gekozen aan de slag te gaan bij een gemeente. Lees hieronder over zijn drijfveren, visie en afwisselende werkzaamheden.

 • Philip Bosman

  Ons werk doet er toe!
  In 2002 heb ik bewust gekozen om bij een gemeente te gaan werken. Daarvoor werkte ik 8 jaar bij ingenieursbureau Arcadis, de laatste jaren als internationaal consultant. Reizen was erg inspirerend, maar ik was daarmee ook veel van huis. Het werd tijd om meer bij mijn opgroeiende gezin te zijn en een andere toekomst te zoeken. In mijn zoektocht ben ik mij bewust geworden van mijn drijfveren; een bijdrage leveren aan de groei van mens en zijn omgeving. Ik wilde maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Een gemeente is de meest dynamische overheid dicht bij de inwoners. Door zijn diversiteit altijd boeiend en je krijgt een brede verantwoordelijkheid. Hier ben ik op mijn plek, ons werk doet er echt toe!

  Uitdagende samenwerking
  In Nederland zijn er 355 gemeenten met allemaal een eigen bestuur. We hebben dezelfde verantwoordelijkheden en verlenen over het algemeen dezelfde diensten. En daarvoor vinden we veelal allen hetzelfde wiel uit. Vanuit dat besef is mijn droom om ooit voor ‘de Gemeente Nederland’ te mogen werken. In die droom zijn we één organisatie, kunnen we ons personeel uitwisselen en leunen we op bijvoorbeeld dezelfde (digitale) dienstverlening. Deze droom zal natuurlijk nog niet zo snel uitkomen. Maar gelukkig werken we als gemeenten wel veel samen. Als West Betuwe werken we op bedrijfsvoering samen met Culemborg en Tiel. In de regio Rivierenland werken we samen voor bijvoorbeeld het sociaal domein, duurzaamheid, economie, wonen, mobiliteit, de Fruitdelta en nu ook het traineeprogramma. Landelijk draag ik mijn steentje bij als bestuurder van de Vereniging Directeuren in de Publieksdienstverlening. Met ruim tachtig gemeenten willen we samen het verschil maken om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren.

  Crisisbeheersing doe je samen
  Naast mijn rol in de gemeente West Betuwe ben ik bij rampen of crises ook algemeen commandant Bevolkingszorg voor de Veiligheidsregio Gelderland Zuid. Samen met de commandanten van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten adviseren we de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Bruls. Het afgelopen halfjaar ging natuurlijk alle aandacht naar corona. Samen met ruim 120 collega’s uit de 14 gemeenten hebben we in wisselende samenstellingen gewerkt aan de invoering en handhaving van de welbekende maatregelen. Niemand had gedacht dat de coronacrisis zo lang zou duren. Maar ja, al is de aanleiding heel triest, ik ben echt blij dat ik in zo’n situatie zulk waardevol en uitdagend werk mag doen