Terug naar overzicht

FAQ Starters in Gelderland - Ontdek het Ruimtelijk Domein

Hieronder vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Met behulp van de starters hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden. Zo weet je precies waar je moet zoeken en wat je te wachten staat. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op zodat we jouw vraag kunnen beantwoorden. Let op: de sluitingsdatum voor de ronde van april 2023 is geweest. We zijn nu bezig met de selectie.

Algemene vragen

Wanneer start het programma?
Je gaat vanaf 1 april aan de slag bij één van onze Gelderse overheden en met het werk- en opleidingsprogramma.

Kan ik minder uur werken dan 36?
We gaan uit van een contract van 36 uur. Ben je een goede kandidaat en kan je niet 36 uur maar 32 uur werken?
Reageer dan ook en benoem dit in jouw motivatie, dan bekijken wij de mogelijkheden.

Voor wie is de op maat vacature?
Deze plek is bedoeld voor iemand die wil deelnemen aan het programma, maar voor wie door omstandigheden het programma niet goed aansluit. Er blijven veel dingen hetzelfde. Zo ga jij ook aan de slag als adviseur in het Ruimtelijk Domein en neem je deel aan het werk- en opleidingsprogramma. Wat is er dan anders? We kijken met jou naar jouw werkpakket en zoeken een oplossing ‘op maat’. Dat betekent dat we in overleg met jou aanpassingen doen in je takenpakket, werkomgeving of zorgen voor extra begeleiding.

Het opleidings- en ontwikkelprogramma

Wat vonden de huidige starters van het programma?
We hebben het ze gevraagd! Lees de ervaringen van de huidige starters onderaan deze pagina.

Hoe ziet een opleidingsdag er ongeveer uit?
De opleidingsdagen zijn erg divers. Je leert meer over werken in de overheid, werken in het Ruimtelijk Domein en er is aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dat doe je niet alleen, maar in een groep met 25 andere starters.
Bekijk hier de video waarin onze huidige starters je meer vertellen over het opleidingsprogramma. Daarnaast vind je hier meer informatie over de verschillende opleidingsdagen.

Wat is de planning van de opleidingsdagen?
Naast de introductie en de afsluiting volg je circa 25 opleidingsdagen per jaar. Deze organiseren wij samen met een Gelderse hogeschool of universiteit. Die puzzel leggen we elke drie maanden zodat het programma goed blijft aansluiten bij de ontwikkelingen van de groep. De opleidingsdagen vinden plaats op vrijdagen. Dat betekent dat je soms een aantal weken achter elkaar een volledige opleidingsdag volgt en soms een aantal weken niet. Daarbij houden we rekening met de schoolvakanties.

Wanneer is de eerste opleidingsdag?
We starten meteen goed met drie opleidingsdagen. Je leert de rest van de groep kennen, komt meer te weten over werken bij de overheid en over het Ruimtelijk Domein. Deze kennismakingsdagen zijn op 3, 4 en 5 april. In de dagen daarna ga je kennismaken op jouw organisatie.

Krijg je ook huiswerk van de opleidingsdagen?
Het opleidingsprogramma vraagt niet veel zelfstudie naast de opleidingsdagen. Soms vragen we je om een artikel te lezen, een podcast te luisteren of een casus in te brengen van de werkvloer.

Werken binnen het Ruimtelijk Domein en voor de overheid

Is werken bij de lokale overheid wel wat voor mij?
Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van jou als persoon en van jouw voorkeuren. Onze organisaties en functies zijn heel divers.

Wat houdt werken binnen het Ruimtelijk Domein eigenlijk precies in?
Werken in het Ruimtelijk Domein is divers. Je werkt aan een omgeving waar het fijn wonen en werken is. Je weegt uiteenlopende belangen af en maakt keuzes waarmee je het verschil maakt voor een toekomstbestendige leefomgeving. Vanuit jouw nieuwe rol en/of eigen vakgebied (juridisch, planologie, beleid, duurzaamheid, civiel beheer, etc.) draag jij jouw steentje hieraan bij. Benieuwd waar je mee aan de slag gaat? Kijk dan eens hieronder op onze profielpagina’s.

Welke rollen en werkzaamheden zijn er binnen jullie programma?
De vacatures zijn overzichtelijk in een aantal hoofdprofielen gegoten. Klik op onderstaande profielen voor meer informatie.

De sollicitatieprocedure

Wanneer ontvang ik een reactie op mijn sollicitatie?

De uitnodigingen voor de speeddates van de ronde van april 2023 zijn verstuurd. Het hele sollicitatieproces vind je hier.

Mag ik solliciteren op meerdere hoofdprofielen?
Spreken meerdere rollen je aan? Je kunt jouw top drie aan profielen doorgeven. Daar houden we rekening mee tijdens de eerste matching.

Wanneer is dit startersprogramma geschikt voor mij?
Dit programma is geschikt voor starters die nog niet lang geleden zijn afgestudeerd (0 – 5 jaar) met een studie die past bij het werken binnen het Ruimtelijk Domein. Je hebt daarnaast maximaal 2 jaar relevante werkervaring binnen het vakgebied of bij de overheid.

Mijn achtergrond sluit niet direct aan bij het Ruimtelijk Domein. Kan ik dan meedoen aan het programma?
Een vooropleiding die past binnen het Ruimtelijk Domein is een pré, maar geen vereiste. Bij de verschillende profielen zie je welke opleidingen de voorkeur hebben. Heb je deze opleiding niet, maar wil je wel meedoen aan ons programma? Voel je dan alsnog van harte welkom om te solliciteren.

Ik heb al veel ervaring binnen het Ruimtelijk Domein, kan ik alsnog aansluiten bij het programma?
Helaas is dit programma echt gericht op starters. Gelukkig hebben we wel veel andere mogelijkheden. Binnen de deelnemende organisaties zijn veel vacatures voor ook medioren en senioren binnen het ruimtelijk domein. Deze vacatures vind je terug op www.werkeningelderland.nl/vacatures. Maak ook een vacature-alert aan, zo ontvang je dagelijks of wekelijks passende vacatures via de e-mail.

Heb ik invloed op waar ik terecht kom?
Zeker. In eerste instantie hoef je nog geen keuze te maken voor een organisatie, alleen je voorkeuren door te geven voor een profiel. Op basis van jouw motivatie en cv stellen we je voor aan de deelnemende organisaties. Vanaf de speeddaterondes geef jij ook aan met welke organisaties je wel of niet een match ziet en welke organisatie jouw voorkeur heeft. Dit doen de deelnemende organisaties ook. Op basis van beide voorkeuren gaan we op zoek naar de beste matches.

Het contract en arbeidsvoorwaarden

Kan ik ook later beginnen met werken dan de startdatum?
We vinden het belangrijk dat al onze starters zoveel mogelijk tegelijk beginnen. Dat is namelijk fijn wat betreft de inwerkperiode en het opleidingsprogramma. Lukt dit niet? Neem dan contact op, dan denken we met je mee.

Wat als ik eerder stop met mijn werk?
In overleg is dat mogelijk. Met je werkgever teken je een jaarcontract. Hierin heb je altijd rekening te houden met een bepaald opzegtermijn, die in jouw arbeidsovereenkomst is afgesproken. Uiteraard heb je ook een maand proeftijd.

Daarnaast kent ons opleidingsprogramma een terugbetalingsregeling van €2.000,-. Het opleidingsprogramma is voor jou gratis als je een jaar bij jouw werkgever blijft werken. Dat komt omdat we de kosten voor trainingen berekenen op een groep van meerdere deelnemers en deze zijn vaak al vooruitbetaald. Deze terugbetalingsverplichting neemt af per maand dat jij het programma volgt. Dat betekent dat per maand dat jij het traject volgt, het bedrag met 1/12e vermindert. Binnen deze terugbetalingsregeling kennen we een aantal vrijstellingen:

  • De eerste maand van het programma is een proefmaand en geldt er geen terugbetalingsverplichting als jij besluit ons te verlaten.
  • De laatste maand van het programma ben je vrijgesteld van de regeling.
  • Wanneer het traineeship of de arbeidsovereenkomst voortijdig wordt beëindigd op initiatief van de werkgever, geldt er geen terugbetalingsverplichting. Tenzij er sprake is van verwijtbaar handelen, wat heeft geleid tot de voortijdige beëindiging.

Staat jouw vraag er niet tussen of wil je meer weten?

Neem dan contact op met Francesca Hendriks via f.hendriks@nijmegen.nl of app naar 06-29639147.

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen