Terug naar overzicht

Teun is plancoördinator bij gemeente Maasdriel: “Ik ben een soort spin in het web”

Wanneer een inwoner of projectontwikkelaar naar gemeente Maasdriel komt met een idee voor een ruimtelijke ontwikkeling, is Teun Fiers voor diegene het eerste aanspreekpunt. Als plancoördinator helpt hij bij het doorlopen van de juiste stappen en maakt hij de ontwikkeling mogelijk door een verandering in het bestemmingsplan aan te brengen. Lees hoe hij het startersprogramma 'Ontdek het Ruimtelijk Domein' ervaart én wat zijn werk zo interessant maakt.

  • "Naast de trainingen zelf, zijn we een superleuke groep van starters. Het is altijd gezellig. We hebben als starters onderling veel contact."

Van tekening tot bouwwerk
In het ruimtelijk domein werk je aan de fysieke veranderingen in een leefomgeving. Teun vertelt over zijn bijdrage: “Ik help bij gemeente Maasdriel aan de oplossing van een aantal urgente problemen, zoals de woningcrisis en de energietransitie. Soms kan het lang duren voordat de verandering op papier werkelijkheid wordt, maar soms kan dat ook snel gaan. Vaak ben ik alweer met andere ontwikkelingen bezig, voordat de eerste steen gelegd wordt.  Dan is het toch een leuke verrassing als je een woning of ander bouwwerk ziet verschijnen, waarvan de tekening bij jou heeft gelegen.”

“Ik krijg echt energie als er verschillende belangen spelen bij een bepaalde ontwikkeling, en als de gemeente genoodzaakt is om zich tot de verschillende belangen te verhouden. Ik vind het erg leuk om de verschillende aspecten van een proces te overzien, en ik zie het als een leuke uitdaging om zo’n proces dan zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvoor is het ook nodig om op de juiste momenten de meningsverschillen op te zoeken,” aldus Teun.

Samen met en voor inwoners
Volgens Teun is werken bij de gemeente echt gericht op het verbeteren van de maatschappij. Hij licht dit toe: “Bij een gemeente heb je veel contact met inwoners, je wordt er vaak aan herinnert dat je er voor hen bent. Ik vind het motiverend om samen met inwoners van de gemeente te werken aan concrete ontwikkelingen. Misschien dat ik later iets anders wil, want ik stop nu veel energie in de verandering van een spreekwoordelijke postzegel op de kaart. Maar voorlopig blijf ik graag in deze rol, op dit moment boeit het me juist om alles te weten van een specifieke locatie.”

Veel verantwoordelijkheid
Hoe het is om bij gemeente Maasdriel te werken? Teun legt het je uit: “Onze gemeente heeft een bijzonder platte organisatiestructuur; er is weinig hiërarchie en er wordt weinig in hokjes gedacht. Hierdoor kan ik als plancoördinator snel contact leggen met de collega’s die ik nodig heb om een ontwikkeling mogelijk te maken. Ook bij de wethouder zit ik regelmatig zelf aan tafel. De keerzijde is dat iemand in mijn rol al snel veel verantwoordelijkheid krijgt, maar dat vind ik eigenlijk wel uitdagend. Ik pak die verantwoordelijkheid met plezier aan.”

Goede basis
“De opleidingsdagen van het startersprogramma zijn een goede basis voor een professional in de overheid en een goede introductie in het ruimtelijk domein. Eerlijk gezegd had ik al redelijk veel vergelijkbare trainingen elders gehad, maar het is gelukkig nooit saai. Ik haal altijd wel aanknopingspunten uit een training, bijvoorbeeld om nog verder te lezen over een onderwerp of om eens kritisch te kijken naar mijn dagelijkse werk. Ook is het erg leerzaam om van mensen in een vergelijkbare positie bij een andere gemeente te horen waar zij mee bezig zijn. Zonder de trainers te kort te willen doen, denk ik dat ik net zoveel heb opgestoken van mijn mede-starters. We helpen elkaar echt verder. Op deze manier word ik erg gemotiveerd om na een opleidingsdag weer aan de slag te gaan in Maasdriel,” vertelt Teun over de trainingen van het startersprogramma.

In hetzelfde schuitje
“Naast de trainingen zelf, zijn we een superleuke groep van starters. Het is altijd gezellig. We hebben als starters onderling veel contact. Er is ruimte voor zorgen, vragen en twijfels, maar ook voor leuke weetjes, grappen en een gezellige borrel. Op een gegeven moment hebben we zelfstandig een maandelijkse sessie opgezet voor starters die willen praten over het werk in de planologie. Regelmatig wordt er een nieuwbericht of en grap over ruimtelijke ontwikkeling gedeeld in de groepsapp. Ik heb het gevoel dat ik bij ieder van mijn mede-starters terecht kan, en zij kunnen dat ook bij mij. Voor mij is de groep zeker van meerwaarde, omdat ik binnen mijn gemeente één van de weinige starts ben. Het is dan juist leuk en handig om een groep te hebben van mensen die in hetzelfde schuitje zitten,” sluit Teun af.