Terug naar overzicht

Emma: "Ik vond het fijn om in een groep te beginnen. Zo kon ik met andere starters verhalen uitwisselen"

Wat te doen na een master Staats- en bestuursrecht? Emma had eigenlijk nog geen idee. Totdat zij het startersprogramma ‘Starters in Gelderland – Ontdek het Ruimtelijk Domein’ tegenkwam. Dit sprak haar aan. Dat kwam vooral doordat je in dit programma echt als (jonge) professional wordt gezien en behandeld. Daarnaast biedt het programma een mooie de mogelijkheid om je (verder) te ontwikkelen binnen het Ruimtelijk Domein. Tegenwoordig werkt Emma als junior bestuursadviseur RO bij gemeente Arnhem. Wat houdt deze functie in en wat levert het startersprogramma haar op?

  • "Door te werken bij de overheid draag ik iets bij aan de samenleving."

Uiteenlopende werkzaamheden
Als bestuursadviseur Ruimtelijke Ordening heeft Emma afwisselend werk. Meestal vertelt ze dat ze bestemmingsplannen maakt: “In een bestemmingsplan staat wat je op een bepaalde plek mag doen en bouwen. De plannen waar ik aan werk, zijn heel divers. Van het realiseren van woningen tot het mogelijk maken van een (natuur)begraafplaats.” Daarnaast houdt Emma zich bezig met de voorbereiding op de Omgevingswet. Andere werkzaamheden van Emma zijn adviseren op aanvragen voor omgevingsvergunningen, adviseren bij het opstellen van beleid en het beantwoorden van juridische vragen (van collega’s). Dit maakt het werk dynamisch en divers. Emma is enthousiast over de maatschappelijke relevantie van haar werk. “Alle ontwikkelingen die verband houden met de fysieke leefomgeving hebben invloed op mijn werk. Zo ook klimaatverandering, het tekort aan woningen en de stikstofproblematiek. Dit brengt keer op keer nieuwe uitdagingen met zich mee, wat het werk leuk en interessant maakt.”

Emma vindt het fijn dat ze regelmatig kan overleggen met collega’s die veel weten over andere vakgebieden. Zo spreekt ze regelmatig met andere vakspecialisten, waaronder stedenbouwkundigen, ecologen en economen. De dingen die zij van hen leert, kan ze weer mooi toepassen in haar eigen werk. Maar waar ze het meeste energie van krijgt is het oplossen van (juridische) vraagstukken.

Gezamenlijke opleidingsdagen
Tijdens de opleidingsdagen op vrijdag volgt Emma samen met haar mede-starters verschillende trainingen. Er komen allerlei thema’s aan bod; van omgevingsrecht en de Omgevingswet tot vitaliteit en werkgeluk. Ondanks dat de opleidingsdagen volgens Emma soms wat (vak)inhoudelijker mogen, ziet zij het als een voordeel dat er veel uiteenlopende onderwerpen worden behandeld. De opleidingsdagen over persoonlijke ontwikkeling vindt zij het meest interessant: “Door oefeningen te doen of bepaalde vragen te stellen, ga je anders naar jezelf, je gedrag en/of het stemmetje in je hoofd kijken. Normaal gesproken zou ik een training over zelfreflectie niet zo snel volgen, maar nu heb ik wel geleerd hoe waardevol zo een training kan zijn.”

Een groep met starters
Emma is van mening dat er in de groep met starters een open en vertrouwelijke sfeer hangt. “Ik vond het fijn om in een groep te beginnen. Zo kon ik met andere starters verhalen uitwisselen. Ik denk dat ik wel bij iedereen terecht kan met vragen, twijfels of andere dingen. In het begin wist ik niet wat ‘normaal’ is binnen een gemeente, dus ik vond het prettig om mijn ervaringen met anderen te vergelijken.“

Een ding is zeker: Emma wil graag bij gemeente Arnhem blijven werken: “Door te werken bij de overheid draag ik iets bij aan de samenleving. Zo help ik mee om ervoor te zorgen dat er in de fysieke leefomgeving in Arnhem nieuwe ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.”