Terug naar overzicht

Miriam Peelen: “Het werk op de ambulance is veelzijdig, dynamisch en zinvol.”

Miriam Peelen is iedere werkdag onderweg en weet van tevoren niet hoe de dag precies gaat lopen. Iedereen heeft er wel een beeld bij, maar hoe is het nu écht om te werken op de ambulance? En hoe kun je ambulance verpleegkundige worden? Miriam werkte tot 22 jaar geleden als verpleegkundige op de Intensive Care. Een bekende van haar raakte niet uitgepraat over zijn werk op de ambulance en wist Miriam aan te steken met zijn enthousiasme. Ze draaide een dienst mee en volgde toen de SOSA ambulance opleiding in Eindhoven.

  • “Op dit moment zijn er weer heel veel vacatures voor ambulanceprofessionals, ik denk dat dit werk voor altijd baanzeker zal blijven.”

Miriam: “Tegenwoordig heet de opleiding AVA: academie voor ambulancezorg (in Harderwijk). Deze opleiding is heel praktisch en bestaat uit negen modules. De initiële opleiding voor beginnende professionals duurt ongeveer zeven maanden. De opleiding sluit goed aan bij mijn baan, omdat je leert hoe je methodisch en snel kritieke gezondheidsbelemmeringen kunt ontdekken en behandelen. Daarnaast kun je via een andere opleiding medische hulpverlener worden op de ambulance: BMH (Bachelor Medische Hulpverlening). Dit is een 4 jaar durende HBO opleiding, die gevolgd kan worden na de middelbare school.”

Een dag op de ambulance kan alle kanten op gaan en maakt het werk ontzettend dynamisch. Een ambulancemedewerker geeft de medische zorg die de patiënt op dat moment nodig heeft. “Dat kan een verbandje zijn, maar ook het uitvoeren van een reanimatie valt daaronder. Je bent eindverantwoordelijk voor die zorg totdat je de patiënt overdraagt aan bijvoorbeeld het ontvangende ziekenhuis”, aldus Miriam. Die dynamiek is erg fijn voor haar als duizendpoot, want routinematig een werkdag uitzitten zou niets voor haar zijn. Ze heeft niet voor niets naast haar functie als verpleegkundige nog twee neventaken: rapid responder en praktijkopleider.

“Als rapid responder ga ik alleen naar de patiënt toe en geef medische hulp. Daarna draag ik de zorg over aan  bijvoorbeeld de huisarts of ik laat alsnog een ambulance komen voor vervoer naar een ziekenhuis. Als praktijkopleider verzorg ik trainingen aan collega’s en begeleid ik nieuwe collega’s in hun inwerktraject.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor ambulance personeel in opleiding denk je?

“Op dit moment zijn er weer heel veel vacatures voor ambulanceprofessionals, ik denk dat dit werk voor altijd baanzeker zal blijven.”