
Zij-instromers in Gelderland
Is jouw organisatie op zoek naar gemotiveerde en getalenteerde medewerkers die graag een bijdrage willen leveren aan de bouw van nieuwe wijken en woningen, de energietransitie en de leefomgeving? Dan is het zij-instromersprogramma precies wat je zoekt. Mensen met weinig tot geen ervaring in het Ruimtelijk Domein, maar met een hele dosis aan motivatie, een proactieve houding en veel nieuwsgierigheid. Waarom meedoen? Lees verder!
Wat maakt dit programma interessant?
In plaats van te investeren in dure tijdelijke inhuur, wordt het beschikbare budget efficiënt ingezet voor het werven, opleiden en begeleiden van zij-instromers. Zo ontstaat een vaste kracht die niet alleen direct inzetbaar is, maar ook de mogelijkheid heeft om verder te groeien binnen de organisatie. Een toekomstgerichte aanpak die zich op de lange termijn dubbel en dwars terugbetaalt. Dit betekent concreet:
- Er komt direct iemand in dienst, dus je hoeft niet in te huren
- Moeilijk vervulbare vacatures die ingevuld worden door enthousiaste en leergierige mensen
- In ongeveer 10 maanden volgt de zij-instromer een volledig door ons georganiseerd opleidingsprogramma
- De werving en selectie pakken wij grotendeels op.
Aanmelden? Scrol naar beneden of neem contact op met Erna, via e.hiddink@oostgelre.nl
Over het programma
Met het programma bieden we je een geweldige kans. Jouw moeilijk vervulbare vacature wordt eindelijk ingevuld door ….
In ongeveer 10 maanden leiden wij jouw nieuwe medewerker op tot een van de beste professionals. De focus ligt op de ontwikkeling van vakkennis op het gebied van wonen, duurzaamheid en ruimtelijke ordening. Daarnaast gaat diegene aan de slag met professionele vaardigheden via trainingen, coaching en intervisie. De opgedane kennis kan hij of zij direct toepassen in de praktijk bij jouw organisatie.
Waarom meedoen aan het zij-instroomprogramma? Bekijk de video!
Welke organisaties gingen je voor?
- Gemeente Maasdriel met een Projectondersteuner, Plancoördinator/Beleidsadviseur
- Gemeente Ermelo met een Beleidsadviseur Wonen
- Gemeente West Betuwe met een Stedenbouwkundig adviseur en een Planeconomisch adviseur
- Gemeente Buren met een Planeconoom
- Gemeente Heumen met een Allround medewerker wonen, duurzaamheid en energietransitie
Wil jij je als organisatie aanmelden voor het zij-instroomprogramma? Dat kan tot 17 december door hieronder aan te melden of te mailen naar Erna Hiddink, via e.hiddink@oostgelre.nl
Organisaties aanmelden voor zij-instroomprograma
-
Selma de Schipper (Regisseur Wonen, Duurzaamheid & Ruimtelijke Ontwikkeling) begeleid zij-instromer Sanne in de functie Beleidsadviseur Wonen. Gemeente Ermelo stelde een plek beschikbaar in de eerste ronde van ons zij-instroomprogramma. "Je merkt dat je met een zij-instromer iemand binnen haalt die niet helemaal aan het begin van diens carrière staat en dat iemand een echte drive heeft om zich in een werkveld te verdiepen."
“Het is voor ons een creatieve manier om een vacature te vervullen die wij moeilijk vervuld kregen. Met het zij-instroomprogramma krijg je iemand die nog niet thuis is in het werkveld, maar die wat levenservaring wel wat verder is dan iemand die net uit de schoolbanken komt.”
Werken in Gelderland ontzorgt de organisaties die meedoen in de werving en selectie op verschillende manieren. Zo werd ook Selma geholpen bij het vinden van haar zij-instromer Sanne.
“Het uitzetten van de vacature, een eerste gesprek met de kandidaten, het uitnodigen voor een gesprek bij ons. Dat wordt allemaal door Werken in Gelderland gedaan. Dit heeft een groter bereik dan als wij als gemeente zelf een vacature uitzetten.”
“Met Sanne hebben wij iemand gekregen die het vak graag wil leren, die enthousiast is en graag samenwerkt. Omdat Sanne geen enkele gemeentelijke ervaring had, heeft ze zich zeker in het begin meermaals verwonderd. Omdat ze nieuwsgierig is, stelde ze ook vragen over dingen die voor ons misschien vanzelfsprekend zijn. Je merkt dat je met een zij-instromer iemand binnen haalt die niet helemaal aan het begin van diens carrière staat en dat iemand een echte drive heeft om zich in een werkveld te verdiepen.”
Niet hoeven inhuren
“Voordat we Sanne aannamen waren we al langere tijd op zoek naar een goede adviseur wonen. Het lukte niet om iemand te vinden. Toen kwam het zij-instromers programma in beeld en dat wilde we zeker een kans geven. Als het met het zij-instromersprogramma niet gelukt was, dan hadden we moeten inhuren.”
-
Myrna Stregels werkt als recruiter voor Werken in Gelderland. Eerder wierf ze starters en trainees voor ons startersprogramma en GeldersTalent, maar dit keer ging ze opzoek naar kandidaten voor het zij-instroomprogramma. Dat is natuurlijk een hele andere tak van sport. We vroegen haar hoe zij het vond. Het mooie aan dit programma vind ik dat het een maatschappelijk belang dient op twee vlakken.
“Enerzijds merkte ik in de gesprekken dat veel kandidaten graag de stap willen zetten naar werken bij de overheid om bij te dragen aan het maatschappelijk belang, maar dat het zonder overheidservaring toch lastig kan zijn om binnen te komen. Middels dit Zij-instroomprogramma wordt die drempel weggenomen en kunnen we mensen met de juiste competenties nét even dat zetje in de rug bieden om succesvol aan de slag te gaan binnen het ruimtelijk domein. Anderzijds is er een enorme woningbouwopgave binnen heel Nederland, en dus ook binnen de provincie Gelderland. Door de juiste mensen aan te nemen en hen op te leiden tot ervaren professionals binnen het Ruimtelijk Domein, kunnen deze ambtenaren straks hun steentje bijdragen om deze woningbouwopgave te realiseren.”
“Kortom, eerst bieden we de kandidaat de kans om binnen te komen bij de overheid en door middel van een opleidingsprogramma een professional binnen het Ruimtelijk Domein te worden. Vervolgens kan deze professional bijdragen aan het oplossen van de woningbouwproblematiek; dat zijn toch twee hele mooie zaken die we met dit programma weten te realiseren?!”
“Het was heel bijzonder om als recruiter de basis neer te mogen zetten voor het werving en selectietraject. We hebben een compleet andere benadering toegepast dan hetgeen wat veel wordt gedaan: in plaats van te kijken naar werkervaring, werd er geworven en geselecteerd op basis van competenties. Dit vereiste een flinke aanpassing binnen de deelnemende organisaties en soms ook enige overtuigingskracht om de traditionele manier van werven los te laten. We hebben met een gestandaardiseerde procedure gewerkt en iedere kandidaat heeft dezelfde vragen gekregen, zodat het proces zo eerlijk (en oordeelvrij) mogelijk zou verlopen. Van veel deelnemende organisaties en kandidaten heb ik terug gehoord dat ze het een interessante en positieve manier van werven vonden met het juiste resultaat: een goede match o.b.v. competenties in plaats van cv en werkervaring.
Voor mij als recruiter was het heel fijn om iedereen de kans te kunnen geven om contact op te nemen en vragen te kunnen stellen. Ik heb ruim 100 geïnteresseerden gesproken, binnen een zeer krappe arbeidsmarkt. Binnen het Zij-instroomprogramma hebben we bewust de ruimte gemaakt om uitgebreid vragen te kunnen stellen, omdat het een grote stap is om een compleet andere functie te krijgen dan die je altijd hebt gehad. Het is dan fijn om eerst al je vragen te kunnen stellen voordat je besluit of de functie bij je past en je daadwerkelijk wil solliciteren.
Uiteindelijk hebben we voor alle vacatures de juiste match weten te maken. Ik heb genoten van de mooie verhalen van de kandidaten: veel kandidaten brachten een bak aan levenservaring mee en de juiste competenties voor de vacature. Helaas hebben we niet al deze (veelal goede!) kandidaten een baan kunnen bieden, dus ben ik blij dat we in het najaar van 2024 gaan starten met de tweede ronde van dit programma en zo voor een nieuwe groep zij-instromers de juiste match kunnen gaan maken met een vacature bij een van de deelnemende organisaties.
Ik ben heel erg blij dat ik onderdeel mag zijn van dit prachtige programma en zo ook mijn steentje bij mag dragen aan het maatschappelijk belang!”
-
Van Aardrijkskundedocent naar Projectondersteuner Ruimtelijke Ontwikkeling. Gemma maakte de overstap. Waardevol, interessant en uitdagend. Dat is hoe Gemma het zij-instroomprogramma van Werken in Gelderland omschrijft.
Na haar studie Aardrijkskunde werd Gemma, je raadt het al, docent Aardrijkskunde. Werken in het onderwijs vond zij erg leuk, maar toch wilde ze eens een ander werkveld ontdekken. “Ik wist niet precies wat ik wilde, dus ging ik op verkenning. Al snel vond ik een vacature van het zij-instroomprogramma van Werken in Gelderland. Deze sprak mij gelijk aan. Ik vond het werken voor een gemeente altijd al interessant en door de opleidingsdagen komt er ook nog eens extra verdieping bij kijken. Ik ben erg leergierig dus dit maakte de vacature nog interessanter voor mij.”
Projectondersteuner ruimtelijke ontwikkeling
Gemma solliciteerde voor de functie Projectondersteuner ruimtelijke ontwikkeling bij gemeente Maasdriel. Hier houdt ze zich bezig met de ontwikkeling van de leefomgeving in de gemeente. “Ik ondersteun de projectleiders en begeleid (deel)projecten, zodat deze ontwikkelingen spoedig verlopen.” Dit maakt Gemma’s werkdagen divers. “Veel dagen bestaan uit overleggen over en werken aan projecten. De afwisseling zit in welk project en welke taken.” Zo stelt Gemma de ene dag contracten op, zoals intentieovereenkomsten en woont ze de andere dag een participatieavond bij.“Mijn huidige werkzaamheden zijn natuurlijk erg anders dan bij mijn eerdere baan als docent Aardrijkskunde. De aardrijkskundige thema’s in mijn werk, zoals ruimtelijke ordening en duurzaamheid, sluiten aan bij de onderwerpen die ik in mijn vorige baan voor de klas behandelde. Het werken voor een gemeente is natuurlijk wel heel anders dan in het onderwijs. Daarom vind ik het fijn dat het zij-instroomprogramma opleidingsdagen biedt. Hier leer ik meer over ruimtelijke ontwikkeling zelf, maar ook hoe het is om te werken voor de overheid. Dat heeft de overstap zeker veel makkelijker gemaakt.”
Gemma werkt nog maar kort voor de overheid, maar krijgt veel voldoening uit haar werk. “Wat het werken bij een gemeente zo leuk maakt, is dat je echt resultaat kunt zien van je dagelijkse werkzaamheden. Het geeft me veel voldoening dat bijvoorbeeld de keuzes die jíj maakt, kunnen resulteren in nieuwe woningen voor inwoners. Dat geeft mij energie!”
Het opleidingsprogramma
“Ik vind het erg leuk om tijdens de opleidingsdagen weer de schoolbanken in te gaan. Het programma heeft er voor mij voor gezorgd dat de overstap van onderwijs naar gemeente makkelijker werd. De opleidingsdagen zijn een leuke en fijne afwisseling met de dagelijkse werkzaamheden op kantoor.” Tijdens het zij-instroomprogramma wordt er om de twee weken een opleidingsdag georganiseerd, waarbij ook mensen uit het werkveld hun kennis en ervaringen delen. “De onderwerpen die we behandelen tijdens deze dagen zijn erg uiteenlopend, wat het des te leuker maakt! Onderwerpen als werken bij de overheid, omgevingsmanagement en bijvoorbeeld de energietransitie komen aan bod. We zijn met ongeveer vijftien zij-instromers met verschillende functies, achtergronden en leeftijden. Hierdoor leren we veel van elkaar, kunnen we ervaringen delen en elkaar helpen.”Écht meerwaarde
Gemma ziet zichzelf nog wel een tijd met veel plezier bij de lokale overheid werken, wellicht doorgegroeid in een nieuwe functie. “De komende jaren hoop ik nog veel kennis en ervaring op te doen. Het zij-instroomprogramma heeft mij al veel geleerd over werken bij de overheid en over ruimtelijke ontwikkeling. Ik ervaar deze tijd als heel waardevol. Ook om het samen met een groep andere zij-instromers te doen is erg fijn. Ik raad het zij-instroomprogramma anderen dus zeker aan! Het heeft voor mij écht meerwaarde.”