Terug naar overzicht

Nienke: "De mensen zijn hier kalm en nuchter. Toen ik hier net kwam wonen werd er nog wel eens tegen mij gezegd als ik ergens tegen aanliep “komt wel goed.”

Van vogels en eekhoorntjes, tot koeien in de weide en bij mooi weer losliggend gras van boeren die aan het maaien zijn. Onderweg door het landelijkgebied naar het gemeentehuis van Oost Gelre zie je van alles. Wonen en werken in de Achterhoek, als je het Nienke vraagt is dat heerlijk. Zij geniet ervan om in de ochtend op de fiets naar het werk te gaan en zo de dag lekker fris te beginnen.

Nienke groeide op in Teuge, vlakbij Apeldoorn. Hier werkte zij in de makelaardij en hield zich voornamelijk bezig met landelijk en agrarisch vastgoed. Drie jaar geleden verhuisde ze naar Harreveld in de gemeente Oost Gelre. Op zoek naar een baan dichterbij huis stuitte zij al snel op de functie Grondzaken bij gemeente Oost Gelre. De verantwoordelijkheid die deze functie met zich meebrengt is iets dat haar erg aansprak: “In deze functie ben je een echte verbinder tussen diverse partijen en de gemeente. Daarnaast passen de administratieve werkzaamheden goed bij mijn kennis en ervaring.”

Grote verantwoordelijkheden

Als medewerker grondzaken is Nienke verantwoordelijk voor de aan- en verkoop, (erf)pacht, opstalrechten en erfdienstbaarheden met betrekking tot gemeentelijke gronden. Hierbij kun je denken aan reststroken, landbouwgrond maar ook bouwkavels voor woningbouw en industrie.

Voor Nienke is iedere werkdag anders. Dit komt onder andere doordat ze contact heeft met verschillende partijen, waaronder inwoners van de gemeente, de notaris en diverse bedrijven. Nienke vertelt enthousiast: “Wat mijn functie zo interessant maakt, is dat ik me inhoudelijk bezighoud met grondzaken. Zo maak ik bijvoorbeeld jonge inwoners blij met een kavel voor hun eerste nieuwbouw woning of help ik een groeiende lokale ondernemer aan een kavel voor zijn nieuwe bedrijfspand.”

“Komt wel goed”

Wat Nienke vooral aanspreekt in de Achterhoek, is de mentaliteit. “Als ‘import’ Achterhoeker moest ik er in het begin natuurlijk even aan wennen. De mensen zijn hier kalm en nuchter. Toen ik hier net kwam wonen werd er nog wel eens tegen mij gezegd als ik ergens tegen aanliep “komt wel goed.” Destijds was ik daar niet altijd van overtuigd, maar deze uitspraak is er bij mij ook al langzaam ingeslopen.”

Fijne collega’s

Nienke vindt het contact met haar collega’s fijn. “We hebben een leuk team en ik kreeg al gauw het gevoel dat ik erbij hoorde. De sfeer is ontspannen en ik kan altijd bij iemand terecht met mijn vragen. Ik denk zelf ook dat dit de charmes zijn van werken in een kleine gemeente.” Nienke ziet haar collega’s ook wel eens buiten werktijd. Onlangs hadden ze een bruiloft van een collega en maakten ze samen een uitstapje naar het Vragender Veen. Dit zijn activiteiten die door collega’s onderling worden opgepakt.

Tijdens de lunch maakt Nienke vaak een wandeling met collega’s die zin hebben. “Even lekker eruit om vervolgens na de lunch weer fris aan het werk te kunnen”, voegt ze toe.

Er vol voor gaan

“Mijn advies is dat als je naar de Achterhoek komt, je er vol voor moet gaan. De mensen zijn zeker bereid je te leren kennen, maar het initiatief ligt bij jezelf. Inmiddels ben ik lid van diverse verenigingen, zoals de carnaval en voetbal, en daarnaast ben ik actief als bestuurslid bij een groot evenement tijdens oud en nieuw. Hierdoor ging de integratie snel en ken ik nu toch al best veel mensen. Ik raad dit dan ook zeker aan,” sluit Nienke af.