Terug naar overzicht

Vijf vragen aan trainee Renée

Renée is bijna klaar met haar traineeship bij GeldersTalent. Gelukkig blijft ze na haar traineeship bij gemeente Ede aan de slag. Benieuwd hoe zij haar tijd bij GeldersTalent heeft ervaren? Lees dan haar verhaal.

Wat voor opdrachten heb je gedaan?

Ik heb 3 totaal verschillende opdrachten gedaan. Zo ben ik adviseur beleidsevaluatie geweest in mijn eerste opdracht. Ik ontwikkelde een methode voor betere beleidsevaluatie en zocht uit hoe beleidsevaluatie het beste verankerd kon worden in de organisatie.

In mijn tweede opdracht heb ik twee dagen in de week als junior raadsadviseur gewerkt bij de griffie en twee dagen in de week als junior bestuursadviseur voor het college. Voor de griffie werkte ik mee aan alledaagse taken en voerde ik opdrachten uit, zoals een evaluatie van een commissie en het opstellen van een integriteitsprotocol. Voor het college heb ik meegeschreven aan de midtermreview van het collegeakkoord.

In mijn derde opdracht ben ik projectleider van het Uitvoeringsprogramma landbouw- en voedseltransitie. Ik heb de eerste vier maanden geassisteerd bij het schrijven van het programma. En de laatste vier maanden ben ik als projectleider verantwoordelijk voor de uitvoering. Daarnaast ben ik projectassistent van het project Lanschap op de Kaart. Een groot project dat als doel heeft grip te behouden op ruimtelijke ontwikkelingen in het landschap.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/werkweek er uit?

Ik mag (gelukkig) elke maandag naar het kantoor in Ede. Ik zit in het ‘landbouw team’ en dat team overlegt elke maandagochtend van 08:30 tot 10:00. Om verbinding te houden met je werk en met elkaar is af en toe elkaar fysiek ontmoeten heel belangrijk. Op maandag heb ik ook een vast uur gepland om met mijn begeleider de week door te nemen. We bespreken hoe het gaat, welke vragen ik heb en hoe m’n week er uit gaat zien. We praten ook gewoon gezellig even bij. De rest van de dagen zijn afwisselend gevuld met teams vergaderingen en tijd om aan projecten te werken. Op vrijdag heb ik natuurlijk een trainingsdag van het traineeship. Hoewel je op vrijdag al uitkijkt naar het weekend, zijn de trainingen ook iets waar ik naar uit kijk. Leuk om elkaar (de trainees) weer te zien en super handig om goede ervaring op te doen voor je werk.

Hoe was voor jou de eerste week van het traineeship?

Heftig! Het was gelijk mijn eerste werkervaring na het afronden van mijn studie. Alle nieuwe indrukken, alle handen die je toen nog moest schudden, verdwalen op kantoor, een totaal nieuwe opdracht, veel reizen, op vrijdag een training. Dat was best wel pittig. Gelukkig wende het ook hoor! 😉

Hoe werd je begeleid tijdens het traineeship?

In al mijn opdrachten heb ik op vaste dagen mijn ‘trainee-momentje’ gehad. Een uurtje op maandag om met mijn begeleider van alles te kunnen bespreken. Maar de rest van de week had ik alle gelegenheid om iets te vragen. Begeleiding hield ook in dat je wegwijs wordt gemaakt in de organisatie. Tips over met wie je eens koffie moet gaan drinken, welke leuke projecten er bezig zijn en waar in het gebouw je iets kunt vinden.

Wat is de grootste les die jij hebt geleerd?

Hulp vragen! Het voelde soms alsof je als trainee een alleskunner moet zijn. Ik legde de lat behoorlijk hoog voor mezelf en vond het soms moeilijk om aan te geven dat ik iets niet begreep of dat het niet lukte. Ik ben er gelukkig achter gekomen dat dat geen probleem is, dat het juist normaal is. Je kunt beter snel en vaak aan de bel trekken, dan proberen er zelf uit te komen en daardoor veel te lang te tobben. Dat is mooi meegenomen toch?