“Door tijdens het traineeship verschillende rollen uit te proberen, kwam ik erachter dat ik goed in het jasje van een vergunningverlener pas!”
“We leven in Nederland op een postzegel. Mensen wonen en werken relatief dicht op elkaar, maar vinden altijd ruimte om initiatieven op te zetten of iets te ondernemen. Veel van deze initiatieven hebben een meerwaarde voor de maatschappij: ze creëren bijvoorbeeld werkgelegenheid, vormen een stap in de duurzaamheidstransitie of hebben een belangrijke sociale functie. Tegelijkertijd kunnen ze ook hun omgeving belasten: denk bijvoorbeeld aan een stinkende rioolwaterzuivering, een fabriek die schadelijke stoffen uitstoot of een kroeg die tot diep in de nacht luide muziek draait. Daarom is het belangrijk dat de voor- en nadelen van deze activiteiten goed met elkaar afgewogen worden binnen de kaders van de wet- en regelgeving, waarbij het realiseren van een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving centraal staat.”
Dit is waar de omgevingsdienst in beeld komt: ze staat dicht bij de praktijk en zet zich in voor het maatschappelijk belang door ‘beschermen’ en ‘benutten’ te balanceren. Om deze reden sprak een traineeship bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) Tom, als afgestudeerd milieukundige erg aan. Tom: “Hoewel ik met mijn studie en eerdere werkervaring een goede basis had, kon ik altijd veel leren van de bevlogen docenten tijdens de opleidingsdagen en de opdrachten waar we mee aan de slag gingen. Zo verdiepten wij ons het ene moment in procestechnieken en kwamen het volgende moment onderwerpen als omgevingsrecht of de natuurkundige principes van geluid aan bod.”
Tijdens het traineeship kun je ontdekken wat je leuk vindt
Volgens Tom is een traineeship een fijne manier om te starten bij een organisatie. Dit komt omdat je samen start met mede-trainees en aan dezelfde onderwerpen werkt. “Je kunt elkaar steunen en zit veelal in dezelfde levensfase”, vertelt Tom. Je krijgt tijdens het traineeship bij de ODRN veel vrijheid om te ontdekken en doen wat je leuk vindt. Zo is Tom met toezichthouders op pad gegaan en heeft hij een symposium georganiseerd voor vergunningverleners en toezichthouders van verschillende partnerorganisaties. Tom voegt toe: “Door verschillende rollen uit te proberen kwam ik erachter dat ik goed in het jasje van een vergunningverlener pas!”
Geen dag is hetzelfde
In zijn huidige rol als vergunningverlener milieu heeft Tom dagelijks contact met bedrijven en volgt zo nieuwe ontwikkelingen in de regio op de voet. “Zo leer ik mijn omgeving vanbinnen en vanbuiten kennen.” Bij het beoordelen van een nieuwe aanvraag let hij niet alleen op het voldoen aan de geldende normen en milieuregels, maar denkt hij ook mee met het bedrijf hoe de milieubelasting tot een minimum beperkt kan worden. Tom vertelt: “In deze beoordeling laat ik mij adviseren door een team van interne en externe deskundigen, waaronder juristen, specialisten en toezichthouders. Ook probeer ik ervoor te zorgen dat de omgeving meegenomen wordt in deze nieuwe ontwikkelingen.” Als vergunningverlener milieu heeft Tom dus niet alleen juridische en technische kennis nodig, maar moet hij ook een spin in het web zijn, kunnen communiceren op verschillende niveaus en procesmatig kunnen werken. “Daarbij komt een gezonde dosis nieuwsgierigheid met de wil om door te vragen goed van pas. Geen dag is dus hetzelfde: je kunt in je werk niet vasthouden aan bestaande formules, maar staat altijd voor nieuwe situaties die om creatieve oplossingen vragen”, zegt Tom.
“Vergeet het stereotype van de ‘stoffige ambtenaar’. Bij de omgevingsdienst krijg je veel vrijheid om te ontdekken wat je leuk vindt en jezelf te ontwikkelen. Je gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en werkt samen met een diverse groep mensen in een open en platte organisatie. Combineer dit met de goede arbeidsvoorwaarden van een flexibele werkgever en je hebt een leuke functie waar je bij uitstek een tastbare bijdrage levert aan de maatschappij.”
Blik op de toekomst
Na bijna twee jaar in deze rol voelt het voor Tom alsof hij slechts het topje van de ijsberg heeft gezien. “Ik ben nieuwsgierig wat er allemaal nog op mijn pad komt”, sluit Tom af.