Terug naar overzicht

Joris Medema - Trainee bij het Gelders Traineeship

  • Joris Medema - Trainee bij het Gelders Traineeship

Veel vrijheid, vertrouwen en aanpakken wat je belangrijk vindt. Dit is typerend voor het traineeship van Joris Medema.

Hij is nu anderhalf bezig bij het Gelderse Traineeship en heeft veel verschillende opdrachten uitgevoerd. Zo heeft hij even bij de afdeling Ruimte gezeten en daarna een jaar bij afdeling Strategie. Bij deze afdeling creëerde hij zijn eigen opdrachten door in gesprek te gaan met zijn collega’s over waar zijn interesse liggen. Vervolgens zocht hij samen met zijn collega’s naar projecten die aansloten bij zijn talenten en interesses.

Eigen project ontwikkeld


Eén van die projecten ging over de digitale infrastructuur in Gelderland. Wat begon als een opdracht om de draden en verbindingen in kaart te brengen, mondde uit in ‘Weten wij zelf als organisatie hoe we om kunnen gaan met nieuwe technologieën en welke invloed dat heeft op ons werk?’. Joris ontwikkelde daarop een innovatie challenge. Medewerkers konden zich inschrijven om in multidisciplinaire teams te werken aan een maatschappelijke opgave vanuit het ‘Design Thinking’ gedachtegoed. Ze konden daarnaast workshops volgen over onder andere blockchain, zodat de medewerkers in aanraking kwamen met nieuwe technologieën.

De ruimte om bij een andere organisatie een kijkje te nemen


Helaas gaat het organiseren van innovatieve evenementen niet altijd vlekkeloos. ‘Maar daar leer je ook weer van, plus het bracht me mijn nieuwe opdracht’.
Voor zijn nieuwe opdracht is hij voor de helft van zijn tijd gedetacheerd naar gemeente Arnhem. Daar is hij mede organisator van de ‘Einsteinweek’. ‘In het kort gezegd gaat deze week over het koppelen van technologie aan maatschappelijke opgaven’. Joris heeft het thema veiligheid op zich genomen met wel een hele bijzondere locatie, namelijk de Koepelgevangenis.

Vrijheid en ruimte om op te pakken wat jij belangrijk vindt


‘Wat ik het leukste vind om te doen is anderen enthousiast maken over een nieuwe manier van werken. Dat lukt niet altijd, maar dan wordt het alleen maar interessanter om de ander te overtuigen’. Daarnaast was hij positief verrast over de vrijheid en verantwoordelijkheid die hij kreeg. ‘Ze stimuleren je om op te pakken en uit te zoeken wat jij belangrijk vindt. Daarnaast vind ik het gaaf dat ze zo in ons als trainee investeren.’