Terug naar overzicht

“Ik krijg energie van het feit dat ik betekenisvol werk doe, inwoners help met energie besparen en daarnaast een bijdrage lever aan het tegengaan van de klimaatveranderingen.”

Mirthe wilde graag betekenisvol werk doen. Na het afronden van haar studie bedrijfskunde, is ze goed gaan nadenken wat echt bij haar past. Haar vader werkt bij de overheid en raadde haar aan om verder te kijken dan de commerciële wereld. Dat bleek een goed idee!

“Op Instagram zag ik het startersprogramma ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’ voorbijkomen. De omschrijving sloot goed aan bij wat ik zocht. Dit programma bood mij de mogelijkheid om kennis te maken met gemeenteland, te groeien binnen dit vakgebied en mijzelf verder te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied.”

Je doet het samen
“Wat ik misschien nog wel het meest waardevol vind aan dit startersprogramma, is dat je er niet ‘alleen’ voor staat. Ik vond het best spannend om in gemeenteland te beginnen op een functie waar ik geen achtergrond in heb.” Voor Mirthe was alles nieuw en in het begin was ze nog erg zoekende. Met haar mede-starters kon ze hier gelukkig goed over praten. “Iedereen loopt tegen dezelfde dingen aan. We konden elkaar helpen, een hart onder de riem steken of soms ook gewoon even lekker zeuren” aldus Mirthe.

Een breed takenpakket zorgt voor diversiteit in haar baan
Momenteel werkt Mirthe op de afdeling Duurzaamheid bij gemeente Heumen en houdt zich hier vooral bezig met de energietransitie. Daar hoort een divers takenpakket bij. Denk hierbij aan strategische– en beleidsmatige vraagstukken, zoals bijvoorbeeld het opzetten van subsidie regelingen. Hiervoor neemt Mirthe deel aan regio-overleggen en zit ze regelmatig met de wethouder om de tafel.

“Daarnaast sta ik dicht bij de uitvoering. Zo ondersteun en faciliteer ik de initiatieven van bewoners binnen de energie- en warmtetransitie. Hierbij denk ik vooral mee over de coördinatie, het proces, communicatie en participatie. Ook organiseren we informatieavonden over het verduurzamen van woningen om zo inwoners op weg te helpen. Door dit brede takenpakket is elke dag weer anders, wat mijn werk erg leuk maakt! Ik krijg energie van het feit dat ik betekenisvol werk doe, inwoners op deze manier help met energie besparen en daarnaast ook een bijdrage lever aan het tegengaan van de klimaatveranderingen.”

Opleidingsdagen zorgen voor meer kennis binnen het nieuwe vakgebied
Mirthe vindt het leuk om dichtbij de inwoners te staan. Op deze manier ziet ze direct resultaat van haar werkzaamheden. “Een uitdaging hierin is wel dat ik nog lerende ben en niet alle inhoudelijke en technische kennis bezit. Hierdoor was het in het begin nog lastig om een volwaardig gesprekspartner te zijn. In de loop van mijn startersjaar ben ik hier steeds meer ingegroeid.”

Deze inhoudelijke kennis wordt verbreed tijdens de opleidingsdagen. Omdat het gemeenteland voor Mirthe nieuw is, vond ze het fijn dat ze tijdens deze dagen dingen leerde over veel verschillende onderwerpen. De trainingen in soft skills ervaart Mirthe als het meest waardevol. “Deze zijn voor iedereen, ongeacht op welk discipline je zit, interessant en leerzaam.”  Tijdens de opleidingsdagen leerde Mirthe om een goed leesbare tekst schrijven, afspraken te maken met collega’s en afdelingshoofden, maar ook hoe ze lastige gesprekken voert. Ook weet ze nu wat werkgeluk voor haar betekent. “Dit zijn misschien simpele onderwerpen, maar je neemt het je hele carrière met je mee.”


Het startersprogramma biedt mooie kansen en ontwikkelingen
“Ik zit erg op mijn plek binnen gemeente Heumen. Ik heb een heel gezellig team met collega’s waarbij ik altijd terecht kan met vragen. Ze spreken hun tevredenheid over mij ook regelmatig uit. Ik zie kansen om mezelf hier verder te ontwikkelen en een bijdrage te blijven leveren”, vertelt Mirthe.

“Ik ben trots op mijn ontwikkelingen de afgelopen tijd. Dit is mijn eerste baan en dat vond ik best spannend. Ik ben een redelijk introvert persoon en vind het fijn om wat kennis over een onderwerp te hebben opgedaan voordat ik mezelf echt laat horen. Mijn collega’s hebben me de ruimte gegeven om mij rustig te laten landen en inhoudelijk in te lezen. Al snel groeide mijn kennis over de onderwerpen en ben ik me actief gaan mengen in overleggen. Mijn collega’s gaven me complimenten over hoe snel ik dingen op pak. Mede door dit vertrouwen van mijn fijne collega’s deel ik nu zelfverzekerd mijn mening en adviezen.”

“Dankzij het startersprogramma, en de fijne werkplek die het mij bood, heb ik me snel kunnen ontwikkelen en heb ik vertrouwen gekregen in mijn eigen kennis en kunde. Daar ben ik erg trots op.”