Terug naar overzicht

Sophie: “Ik heb veel mensen leren kennen en leer ook nog steeds nieuwe mensen kennen."

Door haar studie Humanistiek raakte Sophie geïnteresseerd in het beleidswerk. Ze wist niet precies wat het inhield. Het startersprogramma ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’ leek haar daarom een mooie manier om het werk te verkennen en nieuwe dingen te leren. Nu werkt Sophie als Beleidsadviseur Stadsontwikkeling bij gemeente Nijmegen.

  • “Het contact met mijn mede-starters is goed. Vaak drinken we samen na een training nog wat om verder bij te praten.”

Toegankelijkheid, voetgangers en openbare ruimte
Sophie is tijdens haar werk bezig met het beleid toegankelijkheid en voetgangers. Daarnaast werkt ze ook nog aan een stukje openbare ruimte. Deze drie onderwerpen staan met elkaar in verbinding. Sophie: “Toegankelijkheid gaat over hoe de openbare ruimte toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking, maar ook voor ouders met een kinderwagen en ouderen. Dit sluit naadloos aan op het beleidsterrein van de voetganger. Hierbij kijk ik naar hoe we het aantrekkelijker maken voor mensen om zich te voet door de stad te bewegen. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat de stoep toegankelijk is, maar ook dat het veilig en aangenaam voelt om daar te zijn en gaan.” Deze onderwerpen hebben veel met de openbare ruimte te maken.

Sophie vindt haar werk interessant omdat het met veel verschillende onderwerpen te maken heeft. Zoals het thema voetgangers: “Dit heeft te maken met het gedrag van mensen, natuur en mooie leefomgeving. Het raakt aan mobiliteit en ov-voorzieningen, maar ook aan ondernemingen en sociale veiligheid. Dit geheel vind ik ontzettend leuk.”

Samen met mede-starters
Tijdens de opleidingsdagen op vrijdag vindt Sophie het vooral fijn om ervaringen vanuit het werk te delen met de andere starters. “Veel van ons zijn net klaar met studeren en hebben zich wegwijs moeten maken in grote en kleine, maar allemaal op een bepaalde manier complexe organisaties. Binnen het werk bij de gemeente heb je altijd te maken met verschillende belangen, waarbij de politiek de koers bepaalt van waar we naartoe gaan.” Het contact met haar mede-starters ervaart Sophie als fijn en goed. “Vaak drinken we samen na een training nog wat om verder bij te praten.”

Een grote, maar fijne gemeente
Sophie vindt gemeente Nijmegen een fijne organisatie. Het is daarnaast ook een grote gemeente. In het begin zag Sophie dit als een uitdaging: “Wie moet ik waarvoor hebben? Welke procedures zijn er en wanneer moet ik wat gebruiken?” Nu, na ruim 9 maanden ervaart Sophie het als heel fijn werken. “Ik heb veel mensen leren kennen en leer ook nog steeds nieuwe mensen kennen, hoe dan ook weet ik mijn weg steeds beter te vinden in de organisatie”. Sluit Sophie af.