Toen Sanne het woord ‘Zij-instroomprogramma’ zag staan, trok dat gelijk haar aandacht.
Wanneer het over wonen gaat, gaat het al snel over het fysieke deel, dus de daadwerkelijke woningen die gerealiseerd worden. Maar ‘wonen’ heeft juist ook een sterk sociaal deel: voor wie bouw je? Wat en wie heb je daarvoor nodig? Maar ook hoe ga je om met de verdeling van de gebouwde huizen? Als Beleidsadviseur Wonen is Sanne de verbinding tussen het fysieke en het sociale deel.
Voordat Sanne bij Gemeente Ermelo aan de slag ging, was ze werkzaam binnen het Coronabedrijf van de GGD regio Utrecht als Projectleider. Toch was ze opzoek naar een nieuwe baan, dus had ze de vacature-alert aan staan op Werken in Gelderland. Toen ze het woord ‘Zij-instroomprogramma’ zag staan, trok dat gelijk haar aandacht.
“Werken voor de overheid is eigenlijk iets wat ik altijd al geambieerd heb. Heel erg cliché, maar voornamelijk ook vanuit de maatschappelijke betrokkenheid. In mijn zoektocht naar een nieuwe baan merkte ik wel heel erg sterk, dat je zonder concrete werkervaring bij de overheid, er vrij lastig tussenkomt.”
Met het zij-instroomprogramma kan je zonder de juiste achtergrond starten binnen de overheid
Het zij-instroomprogramma biedt de mogelijkheid om binnen te stromen bij de overheid, zonder deze concrete werkervaring. “Het zij-instroomprogramma is er om je binnen een paar maanden die tools te geven die je nodig hebt om een goede start te maken met het werken bij de overheid. Tijdens mijn fijne sollicitatiegesprekken werd al benadrukt dat er ruimte en tijd is om mezelf te ontwikkelen. Het is erg spannend, om een totaal nieuw domein te leren kennen, dus het was voor mij super fijn dat het vooraf al duidelijk werd dat je die ruimte en tijd ook krijgt.”
Via het programma kwam Sanne bij Gemeente Ermelo terecht, een kleine, maar fijne gemeente.
“Wat me het meest verrast heeft, zijn de korte lijntjes die je hebt met de burgemeester en wethouders. Doordat ik zelf mijn stukken naar de portefeuillehouder en het college breng, ervaar ik autonomie en verantwoordelijkheid. Dit maakt het werken voor een (kleine) gemeente wel echt super leuk en interessant!”
Een divers en uitdagend takenpakket
“Mijn werkdagen nu zijn heel divers; soms hop ik van overleg naar overleg, maar er zijn ook dagen dat ik met volle focus zit te werken aan het schrijven van college- en projectvoorstellen. Het grootste verschil met mijn vorige baan is zeker het tempo richting besluitvorming: binnen het Coronabedrijf werd in de avond iets besloten en moest het in de ochtend geïmplementeerd zijn. Bij de gemeente duurt het proces wat langer, waardoor het goed doordacht en voorbereid wordt” aldus Sanne.
Volgend jaar krijgt Sanne zelfs de verantwoordelijkheid over een eigen, groot project. “De prestatieafspraken met de woningcorporatie en huurdersorganisatie worden opnieuw gemaakt en ik ga dat project vanuit de gemeente trekken. De huidige prestatieafspraken moeten worden geëvalueerd en we gaan input ophalen vanuit de inwoners. Het wordt dus een groot en intensief traject, maar super leuk om dit van begin tot eind mee te maken!”
Dat contact met de inwoners vindt Sanne een van de leuke dingen aan haar werk. “Ik heb best veel contact met inwoners, en hoewel de reden vaak niet fijn is, zoals bijvoorbeeld dreigende dakloosheid, is het wel heel erg fijn als je uiteindelijk iemand kunt helpen of in ieder geval op de juiste manier kunt doorverwijzen.”
Terug de schoolbanken in
Gedurende het jaar volgt Sanne samen met een groep andere zij-instromers opleidingsdagen op de woensdag en moest ze dus weer de schoolbanken in. “Aangezien ik officieel de schoolbanken nog niet mega lang achter me heb gelaten, is het ook helemaal niet vreemd om ze weer in te gaan. Sterker nog, ik denk dat ik ze ontzettend ga missen zodra het programma klaar is. Ik heb studeren altijd erg leuk gevonden, en ben ook veel met mijn eigen ontwikkeling bezig naast mijn werk.”
“Het opleidingsprogramma is super divers; van een volledige lesdag over de Omgevingswet, tot les over het Volkshuisvestingsprogramma, maar ook aandacht voor het bestuurlijk-ambtelijk samenspel. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten en had nog weinig inhoudelijk gehoord over bijvoorbeeld de Omgevingswet. Zo’n lesdag helpt dan ontzettend goed om die kennis in één keer in stap vooruit te brengen.”
Tijdens de opleidingsdagen leert Sanne niet alleen van de trainers, maar ook van de andere kandidaten. “De groep verschilt erg qua functies binnen de gemeentes, maar ook qua achtergrond en werkervaring. Ik leer op deze manier ook veel van de andere zij-instromers. Tijdens de opleidingsdagen is er ook veel ruimte om juist kennis en ervaringen met elkaar te delen. Iedereen staat hier voor open en dat is super waardevol.”
Sanne heeft haar plekje helemaal gevonden
Op de vraag waar Sanne zichzelf over 5 jaar ziet, antwoordt ze zonder twijfel. “Ik zie mezelf over 5 jaar zéker nog bij de overheid werken. Naast dat ik maatschappelijke betrokkenheid een belangrijk aspect vind bij een baan, vind ik het werken in een politieke omgeving erg interessant. Dit is soms ook een uitdaging, maar daar haal ik juist energie uit. Het werken voor een kleine gemeente is me erg positief bevallen. Wat ik zo fijn vind, is dat we bij gemeente Ermelo regelmatig met de collega’s Wonen bij elkaar inchecken of we nog energie krijgen van dat wat we doen en ook of ieders ambities daar nog liggen. Dit zorgt ervoor dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen en uitdagen, en dat is iets wat ik super belangrijk vind in mijn werk.”
Sanne omschrijft het programma als leerzaam, uitdagend, maar ook gezellig. “Het zij-instroomprogramma biedt een goede afwisseling tussen kennis en ervaring opdoen op de werkvloer, afgewisseld met opleidingsdagen en trainingen. De opleidingsdagen hebben mij heel erg geholpen om mijn kennis snel naar een hoger niveau te tillen. Op de werkvloer maak je toch minder snel tijd vrij om je te verdiepen in onderwerpen die wel je werk raken, maar waar je niet dagelijks mee te maken hebt. Daarnaast biedt het programma je op een laagdrempelige manier een nieuw netwerk en zijn ook de intervisiesessies erg behulpzaam!”