Terug naar overzicht

Nick Lenderink - Landschapsontwerper

  • Nick Lenderink - Landschapsontwerper

Nick Lenderink is 44 jaar, volgde de opleiding Tuin & Landschapsinrichting en werkt nu als Landschapsontwerper bij de gemeente Barneveld.

Van je passie je beroep maken, dat klinkt als een droom. Een droom die voor Landschapsontwerper Nick werkelijkheid werd. “Stortte ik me een paar jaar geleden nog vol op het ontwerp van een nieuwe beekzone, oud stuifduinencomplex en bijbehorende wandelbrug, vorig jaar werden in een dorpstuin mijn custom ontworpen rozenbogen geplaatst”.

Hij ontdekte zijn passie voor het groene vak toen hij als jonge vijverspecialist aan de slag ging. Na zijn studie T&L ging hij werken bij een Landschapsarchitecten bureau in Utrecht. Daar leerde Nick de fijne kneepjes van het integraal (grootschalig) ontwerpen en werd hem oog voor kwaliteit en detail bijgebracht. Na een aantal jaar besloot hij dichter bij huis te gaan werken en kwam hij terecht bij zijn huidige werkgever waar hij nu al zo’n 12 jaar met veel plezier als Landschapsontwerper werkzaam is.

Dezelfde ontwerp taal spreken

Het integraal ontwerpen van ruimtelijke plannen in verschillende schaalgradaties, het toetsen en begeleiden van externe plannen vanuit de discipline openbare ruimte of deelnemen aan welstand; een greep uit de dagelijkse bezigheden van een Landschapsontwerper. Een baan waarin je veel samenwerkt met zowel interne als externe vakgenoten. Nick ziet het, naast eigen projecten, dan ook als een van zijn missies de kwaliteit en visie van een externe architect en of vakgenoot in lijn met de eerste ontwerpgedachte te realiseren. “Wij spreken immers dezelfde ontwerptaal”, geeft Nick aan.

“Ik ben een koppelaar en probeer daarbij extra kansen te pakken, vanuit een plangrensoverschrijdend perspectief!”

“Vanuit mijn rol bepaal ik mede de koers voor onze toekomstambitie, in het bijzonder voor de diverse groen-blauwe landschappen en in het algemeen; de vergroening en adaptieve benadering van de leefruimte. Dit doe ik door te adviseren binnen diverse werkgroepen, zowel gemeentelijk als provinciaal”, aldus Nick. Verder zet hij zich in voor ons bijzondere Vallei landschap, door de discipline landschapsarchitectuur zo veel mogelijk op te kaart te zetten. Door zijn technische inslag voelt Nick zich als een vis in het water wanneer hij zijn planonderdelen van concept tot uitvoer kan begeleiden. Dat is dan ook wat het vak zo afwisselend maakt.

Altijd up-to-date

Innovaties vanuit de markt en ontwikkelingen binnen zijn regio volgt Nick op de voet. Zo is hij betrokken bij zon-initiatieven en windonderzoeken, iets waardoor hij zich nog meer is gaan verdiepen in de bestaande kwetsbare (cultuur)landschappen en het versterken en herstel daarvan.

“De markt en kennis op het gebied van bijvoorbeeld klimaatadaptatie is booming, maar ook in de veranderingen binnen de energietransitie worden forse stappen gezet. De standaardisering van zonnepanelen op woningen (gasvrije wijken) bijvoorbeeld, vereist weer een andere kijk op je bomenstructuur. Maar ook de toename van private- en openbare laadpunten, en bijbehorende wet- en regelgeving verlangt een nieuwe ontwerpsystematiek”, vervolgt Nick. Hij geeft aan dat door de klimaaturgentie, maar ook door toename van buitenleven, hier steeds meer aandacht voor komt. “De landschappelijke – authentieke – onderlegger is logischerwijs al behoorlijk adaptief, gebruik die basis en pas nieuwe ontwikkelingen met zorg in”, aldus Nick.

Verder merkt Nick op dat er vanuit bewoners en diverse belangengroepen de laatste jaren steeds meer aandacht is voor kwalitatieve leef- en woonomgeving en dat men de oorspronkelijke landschappen (her)ontdekt. Persoonlijk vindt hij dit nog wel de mooiste ontwikkeling die het vak landschapsarchitectuur in werking heeft gezet; datgene wat hij 20 jaar geleden al meekreeg in zijn studieprogramma lijkt eindelijk binnen de planvorming en visies het nieuwe normaal te worden.

Wat betekent werken bij de overheid voor jou?

Zoals gezegd heeft het vakgebied van landschapsarchitectuur de laatste jaren een enorme verandering doorgemaakt. “Waren we vroeger nog wel eens een hekkensluiter in bepaalde typen planvorming, nu maken onze breed inzetbare integrale kennis, snelheid en hoge ambitie het verschil aan de voorkant”.

Onder andere door de toenemende druk op de leefruimte en het buitengebied, zal er een steeds groter beroep gedaan worden op de expertise en creativiteit van deze beroepsgroep. Er zal altijd beweging zijn in zowel bestaande als nieuwe landschappen en ook voor de inrichting van steden en dorpen zal de vraag naar nieuwe ambities en innovatieve plannen blijven bestaan. Kortom een carrière als Landschapsontwerper is niet alleen uitdagend en heel divers, maar misschien wel het belangrijkste:”‘je leert elke dag bij”, aldus Nick.

(Foto locatie: Gemeente Zevenaar. Kerkstraat 27, 6901 AA Zevenaar)