Terug naar overzicht

Roy zorgt dat ondernemers weer wat lucht hebben

De coronacrisis heeft impact op de invulling van ons privé-leven, maar óók op de manier waarop we ons werk doen. Dat geldt ook voor Roy Bakker, Consulent Inkomen bij Laborijn. Hij vertelt ons over de werkzaamheden die hij er sinds de coronacrisis bij heeft gekregen, zoals het verstrekken van de zogeheten ‘Tozo-regeling’. De Tozo-regeling is een regeling binnen het steunpakket van de Rijksoverheid, die zelfstandig ondernemers van een uitkering voorziet om de noodzakelijke kosten van te kunnen betalen. Daarnaast biedt deze regeling de gelegenheid om tegen een veel lager rentepercentage een lening aan te vragen.

Roy: “Net als vele anderen werk ik sinds maart 2020 voornamelijk thuis. Sinds de verscherpte coronamaatregelen en de bijbehorende noodpakketten zijn ingesteld, zijn mijn werkzaamheden en werkomstandigheden behoorlijk veranderd. De volle agenda met voor te bereiden consultafspraken in de spreekkamers hebben plaatsgemaakt voor telefonische informatievoorziening en intakes via digitale communicatiemiddelen, zoals Microsoft Teams, Zoom en Skype.”

Tozo

Het uitvoeren van de Tozo regeling is minder complex dan het Bbz: “de regeling die voor het steunpakket al werd uitgevoerd “Normaal voeren wij als consulent een levensvatbarheidsonderzoek uit. Dit is een onderzoek naar het bedrijf, waarbij we beoordelen of een ondernemer een goede kans heeft zijn bedrijf blijvend tot een succes te maken. Maar hoe voer je zo’n levensvatbaarheidonderzoek uit voor een bedrijf, terwijl niemand weet hoelang zij de deuren nog gesloten moeten houden?”

Heftig

Soms wordt Roy geconfronteerd met heftige persoonlijke verhalen: “Wat mij het meest bijblijft, zijn de ondernemers die eigenlijk al vlak voor de coronamaatregelen door omstandigheden (zoals langdurige ziekte) niet meer volledig aan het werk waren en nu geen recht hebben op de steunmaatregelen, omdat er sprake is van te veel eigen vermogen. Maar dit vermogen zit dan ‘vast’ in bijvoorbeeld de overwaarde van een koophuis. Als de huidige regelingen geen oplossing bieden, ga ik samen met hen op zoek naar andere passende oplossingen waar zij wél gebruik van kunnen maken.”

“Het leveren van maatwerk, waarmee ik mensen echt kan helpen in deze moeilijke tijd, maakt mij trots.”

Maatwerk

Iedere ondernemer is anders en bevindt zich in een andere situatie. Roy: “Bij Laborijn zijn wij meer dan bereid om net dat stapje extra te doen en écht maatwerk te leveren. Ook bij situaties waar ik eigenlijk vanaf het begin al weet dat we eigenlijk niks voor deze ondernemer kunnen betekenen. De behoefte aan hulp blijft, dus ik doe altijd mijn uiterste best om ze daarin zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo probeer ik hulp in te schakelen van de gemeente of andere hulpinstanties in de regio. Als ik mensen zo toch kan helpen in deze moeilijke tijd, maakt mij dat best een beetje trots.”