Terug naar organisaties

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, een hele mond vol. Het is dan ook een grote regio, waarin 22 gemeenten samenwerken aan een veilige leefomgeving voor ruim 870.000 mensen. Er is een rode poot, Brandweer, een witte poot, GHOR, en een paarse poot, het multidisciplinaire Veiligheidsbureau. Daarnaast heeft de VNOG, samen met Veiligheidsregio IJsselland en de regionale politieorganisaties de verantwoordelijkheid voor de Meldkamer Oost Nederland, de 112-Meldkamer.

De VNOG zorgt ervoor dat gemeenten, maar ook andere instellingen, voorbereid zijn op grotere incidenten, rampen en crises.

Dat betekent:

  • Goed opgeleide officieren Brandweer en GHOR (geneeskundige hulp) klaar hebben staan;
  • Zorgen dat gemeentemedewerkers getraind worden, bijvoorbeeld de mensen die opvang van slachtoffers regelen, maar ook de burgemeester die knopen moet doorhakken en media te woord staan;
  • De hulpdiensten inzicht geven in elkaars werk en samen laten oefenen, zodat ze elkaar kennen;
  • Samenwerking zoeken met andere (overheids)instellingen als Defensie, Provincie, Waterschappen etc.
  • Ziekenhuizen en gevangenissen laten nadenken én zich voorbereiden op bedreigingen zoals stroomuitval of een grote toevloed van aanbod patiënten.

Het is maar een greep uit onze gevarieerde taak, die we voor het grootste deel uitvoeren vanuit een fantastische werkomgeving, Europaweg 79 in Apeldoorn. Nee, je hebt er geen eigen werkplek, zelfs de hoogste baas niet, maar wel twee hele verdiepingen tot je beschikking. Je zoekt de soort werkplek die bij de klus past die je die dag gaat doen. En die plek kan dus ook thuis zijn. Dat vereist een goede ICT-infrastructuur, en die hebben we dan ook. Verder maken de gedreven en leuke collega’s de VNOG een fijne plek om te werken aan een mooi doel: veiligheid.

Wie vormen de VNOG?

22 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland. Voor wat betreft de brandweer werken zij in kleinere onderdelen samen, de clusters:

Veluwe Noord: Elburg, Hattem, Heerde, Oldebroek
Veluwe West: Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Putten
EVA: Epe, Voorst, Apeldoorn
IJsselstreek: Brummen, Lochem, Zutphen
Achterhoek West: Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek
Achterhoek Oost: Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk