Terug naar overzicht

Van hoofdagent naar strategisch manager bij Gemeente Nijmegen

Leonie Willemsen had haar droombaan al te pakken: hoofdagent bij de politie. Na een paar jaar bleek ze toch meer uitdaging te willen en volgde ze de hbo-studie integrale veiligheid. Ze switchte naar een baan bij de gemeente, volgde ook nog eens een master aan de universiteit en werkt nu met veel plezier als Strategisch manager veiligheid bij gemeente Nijmegen.

  • “Ik dacht altijd dat werken bij een gemeente erg saai was, maar nu weet ik dat niets minder waar is."

Leonie houdt zich dagelijks bezig met verschillende thema’s rondom veiligheid in Nijmegen. Dit varieert van evenementen, brandveiligheid, overlast en criminaliteit tot wijkveiligheid en openbare orde. Samen met collega’s werkt ze aan de strategische visie en de uitvoering van veiligheidsvraagstukken. Ook legt Leonie verbindingen naar andere domeinen en partners zoals de politie, brandweer, het openbaar ministerie en wijkpartners.

“Ik ben het aanspreekpunt voor de burgemeester en nauw betrokken bij gebeurtenissen die qua veiligheid een hoog maatschappelijk en bestuurlijk afbreukrisico hebben.  Ik ben in mijn functie vrijwel altijd bereikbaar en dat maakt het werk dynamisch, uitdagend en hierdoor heel leuk.”

Gezien haar professionele pad tot nu toe kun je het al een beetje verwachten, Leonie heeft nog een paar mooie ambities! Zo zou ze zich graag breder ontwikkelen op andere domeinen dan veiligheid. Daarnaast heeft ze een grote passie, die ze gelukkig ook in haar werk kan gebruiken: gespreksleider of dagvoorzitter zijn.

“Ik pas het toe in mijn werk, bijvoorbeeld bij een bewonersbijeenkomst of een netwerksessie. In coronatijd werd ik gevraagd als host van Webinars en dat bleek ook heel erg leuk! Het is een uitdaging om tot de kern te komen, te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt en mensen geïnspireerd naar huis te laten gaan. Daar zou ik wel meer mee willen doen.”

Wat betekent werken bij de overheid voor jou?
“Dat je met elkaar echt iets doet wat de wereld beter maakt. Samen met collega’s en partners werken aan een complex probleem, waarbij je merkt dat de aanpak echt impact heeft op een jongere, op een wijk of in de stad. Dat jaag ik het liefst aan door verbinding te maken, maar vooral ook door aandacht te hebben voor de persoon en wat iedereen meebrengt. En dan bedoel ik ook echt iedereen, collega’s, ketenpartners, bestuurders, bewoners, ondernemers… Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”