Terug naar overzicht

Özhan: "Ik krijg hier echt de ruimte om mijn vaardigheden te ontwikkelen en mezelf te vormen tot een gespecialiseerde jurist.”

Wat als je geen achtergrond hebt in een bepaald vakgebied, maar wel blij wordt van een leuke functie binnen dat gebied? Voor die vraag stond Özhan toen hij na het behalen van zijn master in Burgerlijk Recht op zoek ging naar een baan. Het startersprogramma ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’ en de functie Junior Juridisch Adviseur Milieu bij Omgevingsdienst Regio Nijmegen trok hem aan en hij ging ervoor. Inmiddels een half jaar onderweg en al veel geleerd. Özhan merkt op: “Het startersprogramma onderscheidt zich door veel ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Ik krijg hier echt de ruimte om mijn vaardigheden te ontwikkelen en mezelf te vormen tot een gespecialiseerde jurist.”

Een variatie aan werkzaamheden

Özhan heeft als junior juridisch adviseur milieu een variatie aan werkzaamheden. Hij deelt zijn werk op in vijf categorieën, waaronder het opstellen van (voornemens van) lasten onder dwangsom en het juridisch controleren van conceptvergunningen.

Bij het opstellen van lasten onder dwangsom reageert Özhan op overtredingen van bedrijven, zoals milieuovertredingen. Özhan geeft een voorbeeld: “Als een bedrijf een wet overtreedt, gaat een toezichthouder op controle. Hij geeft het bedrijf dan tijd om het op te lossen. Als het niet wordt opgelost, wordt er een rapport opgesteld. Juristen zoals ik beoordelen dan of de toezichthouder de overtreding heeft gekoppeld aan de juiste wetsartikelen. Vervolgens sturen wij het bedrijf een waarschuwingsbrief aan de hand van het rapport.

De conceptvergunningen van vergunningverleners worden (juridisch) gecontroleerd door juristen zoals Özhan. Zij controleren feitelijke gegevens, zoals of de datums van vergunningen kloppen en of alle eerdere vergunningen zijn vermeld. Daarnaast bekijken ze of de wetten die in de vergunning worden genoemd, echt van toepassing zijn op de situatie die wordt beschreven. Als ze denken dat een bepaald wetsartikel verkeerd is gebruikt, geven ze daarover feedback aan de persoon die de vergunning heeft opgesteld.

Wat zijn werk interessant maakt vindt Özhan dat hij dagelijks te maken heeft met diverse onderwerpen waar hij nog niet veel vanaf weet. “Het oplossen van onbekende problematiek en het steeds beter worden in de werkzaamheden zorgt dat ik veel voldoening haal uit mijn werk”, vertelt Özhan. Naast de juridische werkzaamheden brengt het werk ook administratieve en uitvoerende taken met zich mee. Hij noemt een voorbeeld: “Bij het uitvoeren van juridische werkzaamheden kun je lezen dat er op grond van een wet een beleid moet komen. Maar het vinden van de juiste personen die mij met de juiste informatie kunnen helpen, is weer een vak apart.”

Een interactieve afsluiting

De opleidingsdagen op de vrijdagen zorgen volgens Özhan voor diversiteit in je werkweek. Hij vindt het fijn om zijn week interactief af te sluiten met mede-starters: “Na vier dagen achter je bureau gezeten te hebben, voelt het goed om aan het eind van de week mee te doen met een interactieve training. Je leert dan bijvoorbeeld handige soft skills die je kan inzetten op je werk, zoals gesprekstechnieken en b1 schrijven. Daarnaast zijn de opleidingsdagen een moment waarop ik ervaringen kan uitwisselen met mensen die in soortgelijke situaties zitten als ik. Dit zorgt voor een frisse blik.”

“De trainingen die we tijdens de opleidingsdagen krijgen vinden altijd plaats in een vertrouwde omgeving, waarbij iedereen actief meedoet. Vooral de onderlinge gesprekken tijdens de trainingen en op borrels zorgen ervoor dat wij als starters een goede band met elkaar krijgen.”

Goede samenwerking zorgt voor een fijne sfeer

Bij Omgevingsdienst Regio Nijmegen werken vindt Özhan erg leerzaam. Hij krijgt regelmatig zaken toegewezen die hij eerst zelfstandig mag behandelen. Vervolgens worden ze gecontroleerd en ontvangt hij feedback. “Het krijgen van persoonlijke feedback nadat ik een zaak heb behandeld, zorgt ervoor dat ik de feedback veel beter verwerk en onthoud”, voegt Özhan toe. Tijdens het werk kan hij altijd bij zijn collega’s terecht voor vragen. “Dit, samen met de goede sfeer op kantoor, zorgt ervoor dat ons team goed met elkaar kan samenwerken”, sluit Özhan af.