Terug naar overzicht

Maxime: "Vaak wordt er gedacht dat handhavers alleen boetes schrijven, maar wij doen natuurlijk veel meer dan dat."

Een veilige en fijne plek om te wonen, dat willen we allemaal! Als integraal toezichthouder draagt Maxime daaraan bij. Zij is verantwoordelijk voor de openbare ruimte in een wijk in gemeente Nijmegen. Voor Maxime is geen werkdag hetzelfde: “Als boa weet je nooit wat de dag je brengt.”

Maxime heeft de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid gevolgd aan het Rijn IJssel college in Arnhem. Na haar studie is ze begonnen als parkeerboa in Arnhem en inmiddels werkt ze al bijna twee jaar in Nijmegen. De werkzaamheden van een integraal toezichthouder zijn volgens Maxime breed en divers: “Vaak wordt er gedacht dat handhavers alleen boetes schrijven, maar wij doen natuurlijk veel meer dan dat. We zorgen ervoor dat Nijmegen een prettige plek is om te wonen en leven. Dit doen we onder andere door met mensen in gesprek te gaan en te handhaven als het nodig is.”

Een afwisselende baan
Maxime heeft veel vrijheid om zelf te bepalen hoe ze haar werk aanpakt. Bij de gemeente komen bijvoorbeeld meldingen en andere informatie binnen. Vervolgens bekijk je hoe je bepaalde problemen aanvliegt en welke partners je daarbij betrekt.

Als boa werk je met diverse partners samen. Maxime: “We werken samen met afdelingen binnen en buiten de gemeente. Daarnaast heeft elke wijk een veilig wijkteam. Hierin worden bijvoorbeeld casussen met betrekking tot personen besproken. We hebben dan vaak te maken met politie en Regisseur Veiligheid.”

In de basis zijn alle collega’s van Maxime integraal toezichthouder en hebben een taakaccent. In de praktijk betekent dit dat je een afwisselende baan hebt en dat één van de taken jouw specialiteit is. Een taakaccent is bijvoorbeeld drank & horeca, overlast personen, evenementen, prostitutie, stagebegeleiding, jongeren of openbare ruimte. Het taakaccent van Maxime is openbare ruimte: “Elke twee weken sluit ik aan bij het kernteam. Hierin zit de wijkregisseur, afdelingen grijs en groen en de Dar. Er kan van alles worden besproken: overlast met betrekking tot parkeren, tot aanpassingen van jongeren ontmoetingsplaatsen,” vertelt Maxime.

Trots op je werk
Als integraal toezichthouder ben je onder andere het aanspreekpunt voor bewoners. Zo kom je met allerlei verschillende mensen in aanmerking. Maxime vindt het vooral interessant om met jongeren te werken: “In de wijk waar ik verantwoordelijk voor ben zijn veel jongeren te vinden. Ik vind het mooi dat ze mij leren kennen en openstaan voor een praatje.” Samen met veiligheid, politie, Bindkracht10 en jeugdcoaches heeft Maxime wekelijks een briefing over de actualiteiten in de wijk. “Deze samenwerking is iets waar ik trots op ben, samen verrichten we goed werk in de wijk!”

Maxime werkt in een groot team waarin iedereen voor elkaar klaarstaat en waarin altijd ruimte is voor vragen. Een aantal collega’s spreekt ze ook buiten werktijd: “We doen wel eens iets leuks samen of sluiten aan bij activiteiten vanuit het jongerennetwerk van gemeente Nijmegen. Zo nemen we de ene keer deel aan een pubquiz en gaan we de andere keer schaatsen. Ik vind het leuk dat ik op deze manier ook andere mensen binnen de gemeente leer kennen.”

Leren en ervaring opdoen
Voorlopig zit Maxime goed op haar plek als boa in gemeente Nijmegen: “Ik kan hier veel leren en ervaring opdoen. Daardoor heb ik veel ruimte om mezelf te ontwikkelen.”