Terug naar overzicht

Sanne: “GeldersTalent heeft mij laten zien dat ik op mijn plek ben binnen de lokale overheid.”

Sanne voelt zich graag maatschappelijk betrokken. Zo stak ze tijdens haar studie veel tijd in vrijwilligerswerk en wilde altijd begrijpen hoe de samenleving in elkaar steekt. Dit zocht ze ook in haar carrière.

Tijdens haar studie wist Sanne het al: ik wil iets voor de maatschappij doen
“Tijdens mijn master Economic Policy ontdekte ik dat mijn maatschappelijke gedrevenheid goed past bij het werk van een lokale overheid. Aangezien ik nog niet zo goed wist wat ik wilde en waar ik met mijn brede interesse het best kon starten, heb ik me verdiept in traineeships. Zo kwam het regionale traineeship GeldersTalent op mijn pad.”

Toen ze startte met GeldersTalent, wist Sanne nog weinig over de veelzijdigheid van gemeenten en hoe veel leuke functies er zijn. “Dat heeft mij ontzettend verrast, en blijft me nog steeds verrassen. Bij gemeenten kan je werken met data, of financiële stromen, maar ook als je geïnteresseerd bent in milieu en duurzaamheid of graag mensen helpt met ondersteuningsvragen zijn er mogelijkheden. Zo was mijn eerste opdracht binnen het traineeship als beleidsadviseur op de schulddienstverlening bij gemeente Rheden. Daarna wilde ik een heel ander domein ontdekken en heb ik onderzoek gedaan naar de financiële impact van de Omgevingswet bij gemeente Oost Gelre.”

Bij GeldersTalent ontdek je verschillende domeinen, steeds bij een andere gemeente
GeldersTalent liet Sanne de diversiteit van het werken bij een gemeente ervaren. “Je krijgt opdrachten binnen verschillende domeinen en gemeenten, waardoor je steeds andere gemeenten en functies leert kennen. Zo had ik bij gemeente Oost Gelre ongeveer 180 collega’s die ik op mijn eerste dag allemaal een hand gaf. Daarna ging ik naar gemeente Ede waar ik ineens 1000 collega’s kreeg en alleen mijn afdeling kennen al een uitdaging was.”

“Mijn laatste plek was bij gemeente Ede als beleidsadviseur op het sociaal domein, waar ik de ruimte kreeg om de wijk in te gaan en in contact te komen met de inwoner. Hier werk ik nu nog steeds met veel plezier.”

Naast waardevolle trainingen, krijg je tijdens de opleidingsdagen ook een hechte band met de groep
Sanne keek tijdens het traineeship iedere week weer uit naar het einde van de week. Niet alleen omdat het dan bijna weekend is, maar ook omdat op vrijdag de opleidingsdag was. Ze heeft veel uit de trainingen gehaald.  “De opleidingsdagen die mij het meest bij zijn gebleven zijn de trainingen die inzicht gaven in mijn persoonlijke ontwikkeling. Hoe stel ik mezelf op in teamverband? Hoe ga ik om met mensen die op een andere manier werken dan ik? Waar krijg ik energie van en hoe zorg ik dat ik met focus kan blijven werken? Deze tips deel ik nu nog regelmatig met mijn collega’s!”

Daarnaast is het waardevol om iedere twee weken met dezelfde groep jonge collega’s bij elkaar te zitten en alle ervaringen te kunnen delen. Ik heb veel geleerd van de intervisies en het bespreken van verschillende casussen met mijn mede trainees. De eerste weken bij een gemeente val je van de ene in de andere verbazing; over het werken in een politieke context, het omgaan met (regelmatig oudere) collega’s of de werkcultuur van de organisatie. Het is heel fijn om deze ervaringen te kunnen delen met de andere trainees en ook met je coach.”

Bij gemeente Ede, waar Sanne nu werkt, zitten nog 4 oud-trainees van haar groep. Ze zoeken elkaar nog vaak op tijdens de lunch of voor een wandeling. Ook met de rest van de groep, spreekt ze nog wel eens af. “We hebben veel met elkaar gedeeld, dus het blijft leuk om elkaar te zien en uit te wisselen waar iedereen nu mee bezig is. Het grootste deel van de groep werkt nog steeds bij een gemeente.”

Dankzij GeldersTalent weet Sanne het zeker: ik blijf bij de gemeente werken!
“GeldersTalent heeft mij laten zien dat ik op mijn plek ben binnen de lokale overheid. Ik kan er goed mijn maatschappelijke bevlogenheid en interesse voor de samenleving in kwijt. Daarnaast biedt de gemeente veel ontwikkelmogelijkheden. Ik zie mezelf niet snel weggaan uit gemeenteland!”