
Bijeenkomst P&O Netwerk - Duurzame inzetbaarheid
Investeren in duurzame inzetbaarheid is geen luxe, maar een noodzaak. Door toenemende verantwoordelijkheden, hogere verwachtingen van inwoners en financiële krapte, neemt de druk op medewerkers steeds verder toe. Daarbovenop vergrijst het personeelsbestand, blijft het ziekteverzuim hoog en is er schaarste op de arbeidsmarkt. Werken aan duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Maar hoe pakken we dit aan? Waar beginnen we? Welke rol heb je als werkgever en welke rol heeft P&O hierin?
Duurzame inzetbaarheid is breed, dit gaat onder meer over fysieke en mentale gezondheid van mensen, maar denk ook aan financiële en sociale gezondheid (zoals motivatie en wendbaarheid). Daarbij gaat het ook over het vermogen van medewerkers om relevant te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt, binnen of buiten hun huidige organisatie.
Sluit jij aan bij onze themabijeenkomst over Duurzame Inzetbaarheid op 3 oktober? Deze themabijeenkomst , georganiseerd door Vereniging P&O Netwerk, start met een lunch. Vanaf 12.30 uur komen de volgende programmaonderdelen aan bod die jou als HR professional inzicht geven en verder brengen binnen het thema duurzame inzetbaarheid.
Programma 3 oktober 11.45 -16.15
11.45 uur inloop met lunch
12.30 uur – 16.15 uur inhoudelijk programma
- Grip op verzuim door ArboUnie
- Inspirerende voorbeelden door VRGZ als host
– Team collegiale ondersteuning van de brandweer
– De werkomgeving nodigt uit om gezond te leven - Hoe houd je overzicht bij duurzame inzetbaarheid? door A&O fonds en gemeente Arnhem
Wil je meer weten over de inhoud van het programma? Lees hieronder verder
- ArboUnie – Grip op verzuim
Loes Holders en Jan van Hoogen van de ArboUnie bespreken wat de belangrijkste succesfactoren zijn voor een effectief verzuimbeleid en de rol van P&O
Verzuim, inzetbaarheid en mentale veerkracht zijn cruciale thema’s binnen elke organisatie. Het heeft invloed op het functioneren van een team of afdeling, het kost organisaties geld en kan een grote impact hebben op het welzijn van de individuele medewerker. Verzuim ligt op het snijvlak van privé en werk. Het is soms een uitdaging om jezelf te positioneren als P&O- professional met meerdere betrokkenen zoals de medewerker, leidinggevende, casemanager en arts. Tijdens deze sessie is er ook volop ruimte om vragen te bespreken.
- Veiligheidsregio Gelderland-Zuid deelt als host ervaringen vanuit hun organisatie
Peter Vernooij vertelt als coördinator over het Team Collegiale Opvang (TCO) bij de brandweer
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit is ook bij de brandweer een belangrijk thema. Brandweermedewerkers worden in hun werk geconfronteerd met hoge mentale en emotionele eisen. Een ingrijpend incident kan bij brandweermensen leiden tot ernstige mentale problemen. Het vroegtijdig praten over schokkende ervaringen, erkenning en ondersteuning helpen bij de verwerking. Daarom bieden veel korpsen directe nazorg in de vorm van collegiale opvang. Peter vertelt vertelt over het belang van TCO voor de medewerkers & vrijwilligers van de brandweer.
- De werkomgeving nodigt uit om gezond te leven. Wat kunnen wij als werkgever doen?
Bijzonder hoogleraar Gerdine Fransen-Kuppens onderzoekt hoe preventiebeleid nog beter kan
Gerdine combineert haar praktische ervaring als teamleider bij de GGD Gelderland Zuid met wetenschap. Zij onderzoekt hoe preventiebeleid beter kan en richt zich onder andere op hoe organisaties hun gezondheidsbeleid kunnen verbeteren. Wat kan een organisatie doen om gezonde keuzes aantrekkelijker te maken?
- Hoe houd je overzicht bij duurzame inzetbaarheid?
A&O fonds Gemeenten en aanpak van gemeente Arnhem
In deze interactieve sessie laten Eveline Vat en Marieke de Feyter van A&O fonds Gemeenten zien hoe een model je kan helpen bij het brede thema van duurzame inzetbaarheid. Zij doen dit aan de hand van hun model voor duurzame inzetbaarheid. We gaan in de praktijk aan de slag met een aantal instrumenten die bij dit model ontwikkeld zijn. Want als jij als P&O-medewerker hiermee geoefend hebt, dan kan je dit nog beter promoten bij medewerkers en leidinggevenden, die natuurlijk ook een belangrijke rol bij DI hebben.
Hierop aansluitend delen Kim van Rooy en Simone Werkhoven hoe gemeente Arnhem bezig is met het ontwikkelen van inzetbaarheidsbeleid. Zo sluiten zij aan op wat er al ligt in de organisatie en werken zij met thematafels en ambassadeurs. Hopelijk helpt de aanpak van gemeente Arnhem om zelf aan de slag te gaan met het opstellen van beleid. Zeker nu vitaliteitsbeleid is opgenomen in de cao afspraken.
Praktische informatie
Je bent van harte welkom bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, de bijeenkomst vindt plaats in de de brandweerkazerne in Wijchen. Adres: Bronckhorstlaan 5 in Wijchen.
De inloop is vanaf 11.45 uur met een lunch.
Ben jij er bij?
Meld je dan aan via onderstaand aanmeldformulier. Ken jij een collega die ook met het thema duurzame inzetbaarheid bezig is? Stuur deze pagina dan gerust door.
Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.