Terug naar overzicht

Rosalie: “De gemeentesecretaris noemt mij geregeld de ‘kritische vriendin’ van de organisatie”

Na haar WO Bedrijfswetenschappen en HEAO Bedrijfseconomie werkte Rosalie Porte als externe adviseur voor verschillende gemeenten en later bij een bank. Ze was al langere tijd geabonneerd op Werken in Gelderland, totdat ze de vacature voor bedrijfsadviseur bij gemeente Bronckhorst voorbij zag komen. Dit maakte haar zo nieuwsgierig dat ze besloot actie te ondernemen en voor deze baan te gaan.

  • “Vanuit mijn kennis en expertise bijdragen aan de maatschappij; een mooie en fijne plek voor de inwoners van Bronckhorst”

Grote verschillen 

Rosalie heeft voor haar huidige functie vooral gewerkt in de bedrijvensector. Daar vertelt ze over: “Ik heb bedrijfsmatige opleidingen gevolgd en daarna werkervaring opgedaan bij onder andere een bank waar ik gericht was op bedrijven. Dat verschilt echt wel met mijn baan bij de gemeente. Anderzijds kan ik de financiële en bedrijfsmatige kennis die ik daar heb geleerd ook hier goed gebruiken. En het helpt me om op een andere manier te kijken naar de overheidsorganisatie.” 

Nieuwsgierig naar een nieuwe functie 

Dankzij Werken in Gelderland is Rosalie terecht gekomen bij gemeente Bronckhorst. Ze legt uit hoe dit ging: “Ik was al jaren aangemeld, puur uit nieuwsgierigheid eigenlijk, en kreeg de mailtjes met vacatures. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze niet altijd las, maar toen deze functie voorbijkwam, was ik geïnteresseerd. Doordat ik eerder gewerkt had als externe adviseur bij verschillende gemeenten, wist ik dat de dynamiek van een gemeente mij aansprak. Ik werkte bij een bank en had het daar naar mijn zin. Op een gegeven moment kwam deze vacature toevallig voorbij. Naast dat de functie mijn aandacht trok, waren er toen ook allerlei ontwikkelingen binnen de bank. Ik merkte dat ik geïnteresseerd bleef en daarnaast had ik de wens om mezelf verder te ontwikkelen. Toen besloot ik om te solliciteren.” 

De rol van een bedrijfsadviseur 

In haar functie als bedrijfsadviseur en concerncontroller voert Rosalie allerlei taken uit bij de gemeente. Maar wat doet ze nu precies? “Ik adviseer de organisatie en het management op bedrijfsvoeringsonderwerpen. Ook help ik de organisatie meer grip te krijgen op o.a. processen en projecten. Daarnaast voer ik met mijn cluster Control onderzoek en controles uit waardoor we inzicht krijgen in verschillende onderwerpen en hierover kunnen adviseren. Onze gemeentesecretaris stelt me geregeld voor bij anderen als ‘de kritische vriendin’ van de organisatie. Dat is hoe we de rol graag invullen; wel kritisch, maar vanuit een samenwerkende en meedenkende houding. In mijn huidige functie combineer ik de ervaring die ik bij de bank heb opgedaan als Controller met mijn eerdere ervaring als adviseur bij o.a. gemeenten. Ook is de functie voor een deel echt nieuw en word ik uitgedaagd om mezelf te ontwikkelen.” 

Ambities en arbeidsvoorwaarden 

“Vooralsnog wil ik me graag verder ontwikkelen in mijn huidige rol. Ik heb geen strakke route uitgestippeld welke vervolgstappen ik wil zetten. Fijn is het om te weten dat gemeente Bronckhorst bereid is mij te helpen om mezelf verder te ontwikkelen. Ik vind het ook belangrijk dat ik werk in een organisatie die oog heeft voor de mensen. Als iemand hier niet op zijn plek zit, wordt gekeken naar de mogelijkheden die er zijn voor bijvoorbeeld een andere functie. Het idee dat je een functie binnen de overheid ook tot je pensioen blijft uitvoeren, lijkt mij redelijk achterhaald.” sluit Rosalie af.