Terug naar overzicht

Roos: "Dichtbij de inwoner staan, werken aan concrete plannen en projecten, binding krijgen met de gemeente waar je werkt: dit is allemaal van meerwaarde voor mij."

De afwisseling is één van de dingen die Roos leuk vindt aan haar werk. Als Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening bij gemeente Zevenaar werkt zij namelijk aan diverse plannen en projecten. Deze zijn voornamelijk op het gebied van woningbouw, maar toch voelen ze voor Roos allemaal weer anders.

  • "Ik werk aan een nieuwe leefomgeving voor mensen, waar je zelf ook fysiek doorheen kan lopen."

Diverse projecten

Zo werkt Roos onder andere aan de herontwikkeling van vastgoedlocaties in de gemeente Zevenaar. Dit zijn voornamelijk oude basisscholen die hun functie hebben verloren en een mooie locatie vormen voor woningbouw. Roos: “Zulke locaties zijn erg uitdagend en leerzaam, omdat je bezig bent met een ontwikkeling in een bestaande bebouwde omgeving. Hierdoor heb je met veel verschillende factoren te maken. Er komt veel kijken bij dit proces: van gesprekken met omwonenden en het opstellen van een bestemmingsplan, tot de selectie van toekomstige ontwikkelaars. Ik vind het super interessant om deze verschillende stappen en fases van een project mee te maken.”

Wat haar werk vooral interessant maakt, is de ruimtelijke uitwerking van een project. Roos: “Je werkt aan een nieuwe leefomgeving voor mensen, waar je zelf ook fysiek doorheen kan lopen. Ook vind ik het mooi dat ik in mijn werk een steentje bij kan dragen aan bijvoorbeeld de grote woningbouwopgave.”

Het startersprogramma ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’

Voordat Roos in haar huidige functie terecht kwam, deed zij mee aan het startersprogramma ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’. Hierbij was zij werkzaam als ‘Trainee junior projectleider / adviseur RO’ bij gemeente Zevenaar.  “Via mijn masteropleiding Spatial Planning hoorde ik over het startersprogramma. Dit sloot precies aan bij wat ik na mijn studie wilde gaan doen, dus ik heb niet lang getwijfeld om te solliciteren.” Ondanks dat haar studie goed aansloot bij haar werk, merkte Roos dat zij nog wel wat praktijkkennis miste. Roos: “Tijdens de studie leer je vooral veel over de theorie erachter, maar hoe bijvoorbeeld een bestemmingsplanprocedure in de praktijk werkt, wist ik nog niet. De afgelopen maanden heb ik super veel geleerd en ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

Volgens Roos vormen de opleidingsdagen een heel waardevol onderdeel van het startersprogramma: “Het heeft de overgang van studeren naar werken een stuk makkelijker gemaakt. Zo kwam ik tijdens de opleidingsdagen af en toe terug op de universiteit van Nijmegen, werd je gestimuleerd om je verder te blijven ontwikkelen en kregen we fijne coaching.

Zo is het om te werken bij een gemeente

Het werken bij de overheid bevalt Roos heel goed: “Dichtbij de inwoner staan, werken aan concrete plannen en projecten met een duidelijk resultaat, een binding krijgen met de gemeente waar je werkt: dit is allemaal van meerwaarde voor mij.” Roos vindt het werken met haar collega’s ook erg leuk. Zo bestaat de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling uit een verzameling leuke mensen met allemaal hun eigen expertise en bevlogenheid. “Ik heb dan ook geleerd dat het stereotype ‘ambtenaar’ ook echt onzin is.” Sluit Roos af.