Terug naar overzicht

Angela houdt toezicht op coronamaatregelen

Normaal houdt Angela zich als integraal toezichthouder bij Toezicht & Handhaving van de Gemeente Nijmegen niet bezig met het aanspreken van personen die onderling te weinig afstand houden. Maar toen kwam de coronacrisis. Wat betekent dit voor het dagelijkse werk van medewerkers die toezicht moeten houden op de naleving van de coronamaatregelen?

Angela: Het is en blijft heel onnatuurlijk om mensen aan te spreken omdat ze geen afstand houden, een groep vormen of met de avondklok simpelweg buiten zijn na 21:00 uur. Geen makkelijke taak. Het is continu schakelen en meebewegen. Alles is nieuw, voor iedereen. Elke nieuwe of aangescherpte maatregel vraagt weer een nieuwe focus. In mijn team blijven we constant in gesprek over wat de prioriteiten zijn en hoe we omgaan met de nieuwe realiteit. Ik check elke dag even in, hoe ik me voel, en ik praat veel met collega’s en de leiding. Hier is gelukkig ook aandacht voor.”

Datagedreven werken

Maar ook het ‘normale’ werk is intensiever geworden. Angela: “Nu meer mensen thuiswerken en rond huis of in de buurt lopen, zien we een toename in het gebruik van digitale applicaties zoals de Meld & Herstel app. Hier geven burgers meldingen door. Dit kan van alles zijn, zoals rondslingerend afval of overlast. Alle meldingen zijn terug te zien in een datadashboard. Uit dit dashboard bepalen we ‘hotspots’ die we extra controleren tijdens de dienst. Met mijn ‘maatje van de dag’ melden we ons bij de meldkamer van politie en gaan we op pad. We pakken de auto, stappen op de fiets of gaan lopend.”

“Ik vind het heerlijk om naar buiten te stappen en te zien wat de dag brengt. Je kan je dag tot op zekere hoogte plannen, maar één stap buiten en het kan helemaal anders lopen. Dat vind ik gaaf het aan het werk; het is onvoorspelbaar.”

Even geen corona

Angela: “De hevige sneeuwval in februari gaf voor een kleine periode even een totaal andere dimensie aan ons werk. Corona was even niet het gesprek van de dag, moeder natuur nam het namelijk over. Onze hoofdtaak werd niet het aanspreken van personen op groepsvorming of het handhaven van andere coronamaatregelen. We waren vooral druk met personen die vastzaten in de sneeuw. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel auto’s ik heb aangeduwd, maar het was fijn om mensen zo te kunnen helpen.”

Trots

“Ik ben écht heel trots op ons team,” sluit Angela af. “Het is in elk opzicht een bijzonder jaar geweest. Iedereen in mijn team zet zijn schouders eronder, ook al is het niet altijd makkelijk wat er gevraagd wordt. Er zit veel ‘doe-kracht’ in dit team en dat vind ik mooi om te zien. Het zijn stuk voor stuk toppers!”