Stage Waterschap Vallei en Veluwe

Afstudeerstage 'Gemalen sturen op energie'

  • Opleidingsniveau
  • Reageren t/m 01 juli Je hebt nog 61 dagen
  • Plaatsingsdatum 09 april 2024
  • Standplaats Apeldoorn

Afstudeerstage ‘Gemalen sturen op energie’
(Apeldoorn/36 uur/WO)

Wil jij als stagiair ‘Gemalen sturen op energie’ ervaring opdoen, jezelf ontwikkelen en tevens bijdragen aan een duurzaam en energieneutraal Nederland? Duik in de wereld van Waterschap Vallei en Veluwe.

Met ruim 650 medewerkers werken wij iedere dag aan veilige dijken, gezuiverd rioolwater en voldoende schoon water in sloten, beken en kanalen. Dat doen we voor 1,1 miljoen mensen die wonen in ons gebied verspreid over 37 gemeenten. Onze ambitie: in 2050 volledig circulair en klimaatpositief zijn. We zijn daarom regelmatig op zoek naar frisdenkers, gepassioneerde vakspecialisten, bedreven technici en bedrijfsvoeringprofessionals die graag hun bijdrage leveren in het realiseren van duurzame ambities.

Voor het team Transitie en Innovatie zijn wij op zoek naar een MSc afstudeerder voor ongeveer 3-4 maanden. 

Aanleiding

De laatste jaren is de uitdaging rond energievoorziening nationaal en wereldwijd verschoven van energietekort naar energiebalans. Met name door de snelle ontwikkeling van energie uit wind en zon is het aanbod minder constant en minder stuurbaar geworden. Dat resulteert soms in windmolens die stilgezet moeten worden en zonnepanelen die afgeschakeld worden om het aanbod te beperken. En aan de andere kant kunnen we voorlopig niet zonder energiecentrales om de onbalans tussen vraag en aanbod op te kunnen vangen. (On)balans is dus de nieuwe uitdaging.

Wat is mogelijk?

Gemalen in het watersysteem verbruiken veel energie, terwijl ze slechts een klein deel van de tijd actief zijn. Dat betekent dat er wellicht ruimte is om de inzet van gemalen te sturen op basis van vraag en aanbod van energie. Concreet: een gemaal inzetten als er veel energie aanbod is, of als er veel groene stroom beschikbaar is.

Technisch is dat al mogelijk en wordt het door waterschappen al toegepast. Tot nu toe waren dat vooral waterschappen die veel energie verbruiken door de lage ligging van hun beheergebied. Bij Waterschap Vallei en Veluwe was tot nu toe weinig voordeel te behalen met sturen op energie. We verbruiken relatief weinig energie, en de meeste van onze gemalen zijn veel minder groot dan van andere waterschappen. De stijgende energieprijzen en de toenemende onbalans op de nationale energiemarkt en de sterke wens om meer duurzame energie te gebruiken maken dat ook Waterschap Vallei en Veluwe moet gaan nadenken over slimmer omgaan met energie door poldergemalen.

Oplossingen

Al vele jaren wordt door waterschappen RTC-tools gebruikt voor het aansturen van gemalen op basis van variabele stuurparameters. Deze open-source tool bepaalt op basis van opgegeven criteria de optimale inzet van gemalen of stuwen. Hier is al veel ervaring mee opgedaan, en de tool sluit goed aan bij de databeheer tool FEWS van het waterschap.

Hiermee kan aantoonbaar en significant bespaard worden op energieverbruik. Maar voor Vallei en Veluwe wellicht relevanter: met slimme inzet van gemalen kan veel meer gebruik gemaakt worden van groene stroom én wordt het elektriciteitsnet ontzien. We lossen dus een stukje van het onbalans- en netcongestie probleem op. We maken daarbij ook graag gebruik van jouw ervaring met andere algoritmes.

Afstudeerstage

Tijdens de stage zul je werken aan de eerste stappen voor het implementeren van een algoritme dat het energieverbruik van onze gemalen optimaliseert.

Dit betekent dat je je tijdens de stage bezighoudt met:

  • inventariseren van ervaringen op andere plaatsen;
  • programmeren van optimalisatie-algoritme dat energieverbruik simuleert zonder direct te sturen;
  • inventariseren wat nodig is om slimmer sturen op energieverbruik bij het waterschap operationeel in te zetten.

Tijdens de stage doe je ervaring op met:

  • programmeren (voornamelijk in python);
  • slim omgaan met grote hoeveelheden data;
  • het verbinden van de praktijk van het waterbeheer met digitale modellen en tools;
  • werken in de waterwereld.

Wat breng jij mee?

  • Je hebt ervaring met programmeren, modelleren, data-analyse. Ervaring met hydrologie is een pré.
  • Je geniet van het werken met veel data en het vertalen daarvan in informatie en inzicht.
  • Je hebt niet alleen affiniteit met data en programmeren, maar je hebt ook een beeld van de waterbeheer praktijk.
  • Je bent goed in het vertalen van een abstracte uitdaging in een concreet plan.
  • Je vindt het leuk om te modelleren.
  • Je werkt nauwkeurig, nieuwsgierig en resultaatgericht.
  • Startdatum uiterlijk in september.

Wat brengen wij jou?

Zowel bij water als energie draait het om balans, om vraag en aanbod. Het zijn beide urgente maatschappelijk thema’s. In deze stageopdracht komen deze werelden bij elkaar en draag je heel concreet bij aan slimmer omgaan met water én energie! Je kunt in korte tijd veel leren over het vakgebied door samenwerking met professionals. Dat is waardevolle ervaring die je na je opleiding goed kunt inzetten.

Je kunt rekenen op een divers en gezellig team, waarbij je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Hiernaast hebben we flexibele werktijden en krijg je een stagevergoeding van € 498,75 bruto op basis van een 36-urige werkweek. Tijdens je stageperiode krijg je een inhoudelijk begeleider. Je werkt vanuit ons hoofdkantoor in Apeldoorn, maar hebt ook de gelegenheid om max. 50% van je tijd thuis te werken.

Enthousiast geworden? Solliciteer dan via de sollicitatiebutton en stuur je CV en motivatie naar ons op. Op korte termijn hoor je van ons of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Voor mee informatie over deze stageplek kun je contact opnemen Arian van Westreenen avanwestreenen@vallei-veluwe.nl of Marinus van Dijk via emailadres of mvandijk@vallei-veluwe.nl. Voor meer informatie over wat wij doen kun je meer lezen op onze website: https://www.vallei-veluwe.nl

Laatste stages

Bekijk alle stages