Terug naar overzicht

Van sociaal pedagogisch werker naar handhaver bij gemeente Nijmegen

Na de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk bestond de CV van Maarten Janssen uit een breed spectrum aan banen. Nu is hij 44 jaar en werkt hij al enkele jaren bij gemeente Nijmegen als Integraal Toezichthouder, in de volksmond beter bekend als handhaver of BOA. Met zijn vooropleiding had hij niet direct in gedachte om bij een gemeente terecht te komen, maar niks is minder waar.

  • "Op straat krijg ik als handhaver constant een spiegel voorgehouden: wat ik geef, krijg ik direct terug.”

Onverwachte wending

Een handhaver met een zorggerelateerde opleiding. Niet helemaal wat je in eerste instantie zal verwachten. Maarten vertelt hoe hij aan zijn huidige functie is gekomen: “Nadat ik verschillende banen heb gehad, heb ik voor mezelf een paar jaar geleden enkele speerpunten opgesteld. Het bleek dat die raakvlakken hadden met het vak handhaving. Opeens kwam de stad Nijmegen voorbij met een vacature en toen ben ik me meer gaan verdiepen in de handhavingswereld. Ik kwam erachter dat het mij triggerde en uiteindelijk heb ik gesolliciteerd.”

Een werkdag van een handhaver

Maarten licht het één en ander toe over zijn werkzaamheden: “Als handhaver zorg je ervoor dat de leefbaarheid in de stad op peil blijft. Ons werkgebied is de openbare ruimte. In spreektaal ook wel ‘op straat’ genoemd. We houden ons naast specifieke verkeersovertredingen ook veel bezig met alle denkbare overlast in de openbare ruimte. Denk aan afval, honden, stank, geluid, jeugdoverlast, objecten die voor overlast zorgen, gebreken die de gemeente moet onderhouden enz. Daarnaast hebben we regelmatig overleg over de gang van zaken met jongerenwerkers, afvalverwerkers, wooncorporaties en beleidsmakers van gemeente Nijmegen.”

Ambities en ontwikkelingen

“Als handhaver krijg je op straat constant een spiegel voorgehouden. Wat je geeft, krijg je terug,” aldus Maarten. “Hierdoor leer je ontzettend veel over jezelf als je durft te reflecteren. Mijn ambitie is om mezelf op persoonlijk gebied te ontwikkelen. Ik oriënteer me momenteel op het coachende vlak. Binnenkort volg ik een opleiding die daarbij aansluit. Er zijn dus veel mogelijkheden om jezelf verder te specialiseren of te ontwikkelen. Daarin kom ik niks te kort. Ook qua arbeidsvoorwaarden lig ik hier in een ‘gespreid bedje’.”

Wat betekent werken bij de overheid voor jou?

“Voor mij betekent het een baan waarbij de inwoner centraal staat en waarbij ik verantwoordelijkheid aan kan pakken en uit kan dragen.”