Terug naar overzicht

Maak kennis met schuldhulpverlener Wim

Mijn naam is Wim Heerschop. Ik werk sinds september 2020 bij de gemeente West Betuwe. Daar ben ik begonnen als budgetcoach, maar sinds 2021 ben ik in dienst als schuldhulpverlener.

Wat doet een schuldhulpverlener bij een gemeente?

Een schuldhulpverlener is eigenlijk de bemiddelaar tussen schuldeisers en schuldenaar. De hulp van een schuldhulpverlener wordt ingeroepen wanneer er sprake is van een problematische schuldpositie. Dat betekent dat de schuldenaar in een periode van 36 maanden bij gelijke omstandigheden nooit meer van de schuld af zou komen. Het is mijn taak om in zo’n geval tot een overeenkomst te komen tussen beide partijen.

Zo’n overeenkomst houdt meestal in dat de schuldenaar een deel van zijn of haar inkomen inlevert ten behoeve van de aflossing van de schuld. Wanneer die zich aan alle verplichtingen houdt, praten we over een succesvolle regeling en gaan de schuldeisers over tot finale kwijting. De schuldenaar is dan schuldenvrij en krijgt de kans om weer verder te gaan met zijn of haar leven.

Hoe ben je in deze functie terechtgekomen?

Met mijn gezin ben ik destijds geëmigreerd naar Italië. Daar hebbben wij een B&B met camping gerund in de regio Liguria. De huurder van onze woonboerderij die we in Nederland achterlieten, heeft in in de schuur plantjes gekweekt 😉. Hierdoor raakten we alles kwijt wat we hadden opgebouwd. En we waren een schuldenlast rijker. Noodgedwongen zijn we toen teruggekeerd en heb ik me bij de toenmalige gemeente Geldermalsen bij de schuldhulpverlening gemeld.

De schuldhulpverlener die mij in die situatie heeft geholpen, heeft me op het pad gezet om zelf ook dit werk te gaan doen. Ik heb toen eerst de stap gezet richting schuldhulpmaatje in de regio en heb uiteindelijk de opleiding tot schuldhulpverlener gevolgd. De gemeente heeft mij vervolgens de kans geboden om mijn kennis, kunde en ervaring in te zetten in deze functie.

Hoe helpt je ervaring je in je werk?

Wanneer ik tegenover een cliënt zit, kan ik me goed verplaatsen in hoe diegene zich voelt. Wat er door je heen gaat, met welke stress je te maken hebt en hoe je problemen in elk aspect van je leven kunnen doorvloeien. Afhankelijk van de situatie deel ik dan ook weleens wat over mijn verleden met een cliënt. Zo ontstaat er een soort gelijkwaardigheid in de gespreksvoering, want mijn voorbeeld laat zien dat het iedereen kan overkomen. Daarnaast maakt het me extra gedreven om, ook buiten werktijd, net wat harder te lopen om mensen in deze situatie te kunnen helpen.

Waar haal jij het meest voldoening uit in je werk?

Niet alle schuldeisers staan te springen om mee te werken aan een betalingsregeling. Als ik zo’n grote schuldeiser dan toch weet te overtuigen om mee te werken, haal ik daar veel voldoening uit. Het is sowieso erg dankbaar werk om te doen, omdat je direct contact hebt met cliënten en je ze echt helpt uit de problemen te komen. Ik heb inmiddels ook een aantal ex-cliënten. Als je die spreekt en hoort dat het goed met ze gaat en ze nu zelfs kunnen sparen, word ik blij.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?

West Betuwe is een mooie, overzichtelijke gemeente met fijne collega’s en een prettige werksfeer. Kennis en ervaring delen is iets wat ik graag doe, en dat wordt hier met de collega’s veel gedaan en goed opgepakt. Ik vind het sowieso erg mooi om voor de publieke zaak te werken en dat komt hier volledig tot uiting. We maken hier echt een positief verschil in het leven van inwoners van de gemeente en dat is heel bijzonder.