Afstand
Terug naar organisaties

Gemeente Doetinchem

Centrum van de Achterhoek. De gemeente Doetinchem bestaat uit de stad Doetinchem, de dorpen Gaanderen, Wehl en Nieuw Wehl, en de buurtschappen Dichteren, Langerak, Wijnbergen en IJzevoorde. In de gemeente Doetinchem wonen op circa 8.000 hectare grondgebied ongeveer 57.000 inwoners. Door deze omvang vervult Doetinchem een centrumfunctie op maatschappelijk, cultureel en economisch terrein in de Achterhoek.

Centrumfunctie
Het totale verzorgingsgebied in de Achterhoek beslaat zo’n 200.000 inwoners. Dagelijks komen duizenden mensen uit de wijde omgeving naar de gemeente Doetinchem om te werken, te studeren of te ontspannen. De centrale ligging in een netwerk van openbaar vervoer, de concentratie van (onderwijs)instellingen, zorg en cultuur en de aanwezigheid van een aantal grote bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Als centrumgemeente werkt Doetinchem samen met andere gemeenten in de Achterhoek.
In dit samenwerkingsverband worden diverse zaken gezamenlijk opgepakt op het gebied van de gezondheidszorg, brandweer, milieu, woningbouw en onderwijs.

Voorzieningen
De centrumfunctie die de gemeente Doetinchem bekleedt, vertaalt zich in de aanwezige voorzieningen. Zo beschikt Doetinchem over een grote bibliotheek, een ziekenhuis, een creatief centrum, de muziekschool en een schouwburg. Daarnaast heeft het stadscentrum door zijn diversiteit en hoeveelheid winkels een grote aantrekkingskracht en is de warenmarkt op dinsdag een echt begrip. Deze warenmarkt op dinsdag trekt wekelijks kooplustigen uit de hele regio, tot over de grens met Duitsland.

Werken in Doetinchem
Doetinchem bruist van de bedrijvigheid. Bijna 30.000 mensen verdienen dagelijks hun brood in Doetinchem. Veel werknemers komen uit de regio om in Doetinchem te werken. Zij werken in verschillende sectoren. Zoals in de industrie of in een van de vele dienstverlenende instellingen. Het Slingeland Ziekenhuis is bijvoorbeeld met 1450 medewerkers de grootste werkgever van de regio. Van oudsher heeft Doetinchem een sterke band met het platteland. Daarom is ook de agrarische industrie nog steeds een belangrijke werkgever. Het is duidelijk: ook om te werken is Doetinchem hét centrum van de Achterhoek.