Opdracht Provincie Gelderland

Technisch adviseur logistieke laadinfrastructuur (2x)

  • Standplaats Provinciehuis te Arnhem, Zwolle en thuiswerken
  • Aanvang opdracht 01 juli 2024
  • Einde opdracht 30 juni 2025
  • Verlenging 3 x 12 maanden
  • Reageren t/m 26 mei Je hebt nog 7 dagen
  • Plaatsingsdatum 07 mei 2024

Uren per week

24 - 32 uur

Opdracht omschrijving

Provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen als NAL Regio Oost Nederland gemeenten bij het uitrollen van een slim, dekkend en betrouwbaar laadnetwerk. Wat we daar allemaal voor doen staat in ons werkplan, GO-RAL 2024-2030 (Gelders-Overijsselse Regionale aanpak laadinfrastructuur). Hiermee worden gemeenten geholpen bij het uitvoeren van de afspraken uit de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Het gaat om laadinfrastructuur voor personenvervoer, maar ook om bijvoorbeeld logistiek. Voor die laatste sector is het ‘Plan van aanpak logistieke laadinfrastructuur’ opgesteld.

We werken aan laden langs corridors, bij individuele bedrijven en volgens onze bedrijventerreinenaanpak. Daarmee ondersteunen we (groepen van) ondernemers die willen verduurzamen en werken aan emissieloos vrachtvervoer. We zetten verschillende instrumenten in, zoals plankaarten en de netpotentiescan, en zorgen voor de verbinding met landelijke initiatieven, zoals LoLa, Verzorgingsplaatsen van de toekomst en Truckparkings. We begeleiden partijen bij het realiseren van laadinfrastructuur op openbaar-, privaat- en bedrijfsterrein. Zo zorgen we als provincies Gelderland en Overijssel voor de realisatie van duurzame laadinfrastructuur voor logistiek.

Als onderdeel van de aanpak hebben de provincies plankaarten gemaakt voor de bedrijventerreinen. Daarin is de behoefte aan laadinfrastructuur op bedrijventerreinen en zijn geschikte laadlocaties in beeld gebracht, zowel op privaat als op publiek terrein. De plankaarten bieden inzicht in de behoefte aan laadinfrastructuur, het ruimtegebruik en de benodigde netcapaciteit. Deze informatie gebruiken we in gesprekken met ondernemers en netbeheerders om de realisatie van laadinfrastructuur voor te bereiden. De daadwerkelijke realisatie is niet de verantwoordelijkheid van de beide provincies.

De vijf netbeheerders in Gelderland en Overijssel zijn bij dit plan betrokken, omdat de benodigde laadinfrastructuur een grote impact heeft op het elektriciteitsnet. De netbeheerders nemen de informatie uit de plankaarten mee in hun investeringsplannen, waarmee ze bepalen waar ze als eerste aan de slag gaan om meer ruimte op het net te maken.

Het aantal elektrische logistieke voertuigen groeit naar verwachting de komende jaren flink, bijvoorbeeld door de komst van zero emissie zones voor stadslogistiek. Fabrikanten presenteren steeds meer elektrische modellen, ook steeds meer zwaardere vrachtwagens. Om deze marktontwikkelingen te ondersteunen is voldoende en passende laadinfrastructuur noodzakelijk.

Technische expertise

We ondersteunen de bedrijven bij het realiseren van laadinfrastructuur ook met technische expertise. Dat doet de technisch adviseur logistieke laadinfrastructuur. Bedrijven kunnen laadinfrastructuur al in de fase voordat er een marktpartij geselecteerd is die de daadwerkelijke realisatie gaat uitvoeren bij ons terecht met al hun technische vragen over het onderwerp.

Voor die rol zoeken we tijdelijk twee technisch adviseurs voor ieder 24- 32 uur per week. 

Bij een eventuele verlenging zal het aantal uren opnieuw bepaald worden op basis van het te verwachten werkaanbod voor de toekomstige 12 maanden. 

Verantwoordelijkheden

Als technisch adviseur logistieke laadinfrastructuur werk je in een dynamische omgeving en een ontwikkelend vakgebied. De laadinfrastructuur voor logistieke voertuigen is volop in ontwikkeling en met de vraagstukken rondom netcapaciteit is de opgave alleen maar ingewikkelder (en interessanter) geworden. Jij draagt bij aan slimme oplossingen door individuele bedrijven te voorzien van technische advisering en/of te ondersteunen bij de aanpak op bedrijventerreinniveau.

De verantwoordelijkheden van een technisch adviseur logistieke laadinfrastructuur binnen de GO-RAL zijn:

  • Het verzorgen van adviezen aan individuele en groepen bedrijven inzake de technische inpassing van de benodigde laadinfrastructuur. Dit in de fase voordat er een marktpartij geselecteerd is die de daadwerkelijke realisatie op zich neemt.
  • Het ondersteunen op bedrijventerreinen bij het realiseren van de laadinfra voor logistieke voertuigen.
  • Het onderhouden van goede relaties met netbeheerders voor afstemming rondom de realisatie van laadinfrastructuur.
  • Het adviseren van individuele bedrijven binnen de grotere kaders van het plan van aanpak logistieke laadinfrastructuur en aandacht hebben voor de impact van de laadinfrastructuur voor de buurbedrijven.
  • Het actueel inzicht hebben van de mogelijkheden die marktpartijen bieden inzake de laadinfra voor logistieke voertuigen.

Dat doe je niet alleen want:

  • Je werkt nauw samen met anderen (front/back-office), zoals de logistieke makelaars en anderen die vanuit bredere verduurzaming op bedrijventerreinen aan het werk zijn.
  • Je vormt onderdeel van het cluster Logistieke laadinfrastructuur binnen NAL Regio Oost en denkt actief mee in de strategieën en projecten om voldoende en passende laadinfrastructuur te realiseren.

Laatste opdrachten

Bekijk alle opdrachten