Opdracht Kadaster

Coördinator Herstelplan

  • Standplaats Apeldoorn
  • Aanvang opdracht 20 mei 2024
  • Einde opdracht 31 december 2024
  • Verlenging 1 keer 3 maanden
  • Reageren t/m 05 mei Je hebt nog 2 dagen
  • Plaatsingsdatum 23 april 2024

Uren per week

24 uur

Opdracht omschrijving

Het Kadaster
Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman? En welk vastgoed is van wie? Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. We hebben heel veel data over alles onder, op en boven de grond en willen maximale waarde halen uit deze data. Naast onze wettelijke taak, beheert het Kadaster ook voorzieningen van andere organisaties, de Landelijke Voorzieningen. Zo beheren wij onder andere de WOZ Landelijke Voorziening en de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG): alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart.

Achtergrond/context
Het Kadaster ziet het van belang in van goed functionerende management systemen voor de kwaliteit en informatie beveiliging van haar dienstverlening. Om dat aantoonbaar te maken heeft het Kadaster zich circa 20 jaar geleden laten certificeren voor de ISO9001 en ISO27001 normen.

In maart 2024 heeft een audit plaatsgevonden voor de her-certificering van onze ISO 9001 en 27001 certificaten. De einddatum van het ISO9001 certificaat was 7 april en 2024 en voor de ISO27001 31 maart 2024.

Tijdens de audit heeft de certificerende instelling 2 Major Non Conformities geconstateerd, die voor beide normeringen gelden en verder nog 8 Minor Non Conformities (verdeeld over beide normeringen). Dat betekent dat de certificaten niet voor de vervaldata kunnen worden overgenomen en dat de certificaten per vervaldatum aflopen.

De organisatie heeft ingestemd met een Herstelplan om dit jaar weer gecertificeerd te zijn op beide normeringen. Concreet betekent dat eind November een externe audit wordt uitgevoerd, waarbij alle bevindingen uit de audit van maart dienen te zijn opgelost. Er wordt een werkgroep aangesteld die dit herstelplan moet uitvoeren. De werkgroep bestaat uit medewerkers die betrokken zijn bij het kwaliteitsmanagementsysteem en informatiebeveiligingssysteem. Deze werkgroep wordt aangestuurd door de externe coördinator, die de verantwoordelijkheid heeft dat het herstelplan binnen de vastgesteld termijn wordt uitgevoerd en tot het gewenste resultaat leidt.

De aard en omvang van de bevindingen vragen om een goed doordachte aanpak en het uitwerken van structurele verbetermaatregelen. Het oplossen van de bevindingen zal complex zijn, omdat het niet alleen gaat om het aanpassen van processen, maar vooral om een verandering in gedrag van medewerkers. Doel van het herstelplan is om certificering op de ISO9001 en 27001 normeringen te realiseren. Dat doel kan niet alleen worden bereikt door symptomen te bestrijden, maar tevens door diepgaand onderzoek te doen naar oorzaak en omvang analyse en met fundamentele oplossingen te komen.

Omschrijving project waarbinnen de inhuurkracht te werk wordt gesteld
Je rapporteert aan de directeuren van Finance & Control en Data, Governance & Vernieuwing. Per Non Conformity wordt één actiehouder benoemd, die verantwoordelijk is voor het opstellen een uitvoeren van het Plan van Aanpak voor die NC. Je werkt met een werkgroep die is samengesteld uit medewerkers die direct betrokkenen zijn bij het herstellen van de bevindingen uit het audit rapport, waarvan 1 vaste coördinator voor de ISO9001 en 1 voor de ISO 27001. Een communicatiemedewerker vormt ook onderdeel van de werkgroep.

Opdrachtomschrijving
Je hebt de verantwoordelijkheid om het herstelplan met succes en binnen de termijn uit te voeren en te implementeren. De taken zijn het vaststellen, coördineren, bewaken en aanjagen van de acties die uiteindelijk moeten leiden tot certificering van ISO 9001:2015 & 27001:2022. Voor de ISO27001 moet de transitie van de 2013 naar de 2022 norm gerealiseerd worden. Je geeft leiding aan een werkgroep van Kadaster medewerkers, die afkomstig zijn uit verschillende directies en afdelingen. De projectmatige aanpak vergt een krachtige aansturing, om te zorgen dat de werkgroep leden de aandacht op het plan houden en de tijd inplannen om acties af te ronden, terwijl tegelijkertijd de dagelijkse werkzaamheden en andere grote projecten en programma’s aan de capaciteit van de leden trekt. Indien nodig moet je in staat zijn om binnen de organisatie te kunnen escaleren om het einddoel te kunnen behalen.

Je hebt kennis van implementeren van normeringen in een organisatie, bij voorkeur ISO/NEN normeringen. Daarbij moet je ervaring hebben bij organisaties die een ontwikkelpad hebben doorlopen.

Een bestuurlijke sensitiviteit is voorwaardelijk om op alle niveaus in de organisatie gesprekpartner te kunnen zijn.

Verantwoordelijkheden

De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn:

  • Realiseren van Herstelplan met als doel certificering op de ISO9001:2015 en ISO27001:2022 normeringen;
  • Uitvoeren van oorzaak analyse op directieniveau.

Belangrijkste technieken, methoden en tools

  • ISO9001 en ISO27001 normeringen;
  • Verandermanagement.

Laatste opdrachten

Bekijk alle opdrachten