Terug naar overzicht

Ferry van der Pol - Traineeship Rivierenland

  • Ferry van der Pol - Traineeship Rivierenland

Waarom jij de keuze hebt gemaakt om bij een gemeente aan de slag te gaan?


Van nature heb ik de drang om het publieke belang te mogen dienen en daadwerkelijk het verschil te maken. Voordat ik bij de gemeente startte heb ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd. Ik vond het boeiend om te zien hoe de mens (psychologisch gezien) in elkaar steekt. Later begon ik het ook steeds boeiender te vinden wat mensen motiveert en hoe gedragingen van de mens kunnen worden gestuurd. Ik wilde specifiek de invloed van sociaal beleid op de mens begrijpen, maar: ‘Hoe komt beleid tot stand?’, ‘Hoe maak je beleid?’ en ‘Wat werkt?’. De eerste antwoorden op deze vragen probeerde ik vervolgens te vinden door Bestuurskunde te gaan studeren. Hoewel ik steeds beter antwoord kon geven op de vragen merkte ik tegelijk dat het steeds complexer werd en er meer vragen bijkwamen. Ik leerde dat de gemeente het bestuur is van een gemeenschap, dat alle informatie daar samen komt en beleid op basis van nieuwe inzichten voortdurend wordt aangepast. De eeuwige zoektocht naar de genoemde antwoorden, die ik schetste, motiveert mij en de gemeente is voor mij de plek om deze als beleidsadviseur voort te zetten.

Wat vind je leuk aan het werken bij een gemeente/overheid?


Het leuke aan het werken bij de overheid vind ik allereerst dat je impact kan maken op de maatschappij. Je doet vaak iets goeds voor de maatschappij en dat geeft voldoening. Daarnaast vind ik het als beleidsadviseur leuk om samen te werken met veel verschillende mensen. Ik zie en spreek mensen met diverse achtergronden en ik ervaar dat ik daardoor heel veel leer. In eerste instantie was ik er bang voor dat ik met mijn leeftijd, en gezien de vergrijzing bij overheden, niet in het team zou passen. Ik merk echter dat ik goed ontvangen word door het team en dat ik als jonge beleidsadviseur serieus word genomen. Verder vind ik het fijn dat ik de ruimte krijg om aan de slag te gaan met uitdagende opdrachten die aansluiten bij mijn kennis en ervaring. Op deze manier raak je gemotiveerd en kun je alles uit jezelf halen. Tot slot ga je aan de slag met onderwerpen die iedereen in de maatschappij zullen raken. Dit levert vaak leuke en interessante gesprekken op met vrienden, waarbij je jezelf mag neerzetten als de expert van het alledaagse leven.

Waarom zou jij een jongere aanraden om bij een gemeente/overheid te gaan werken?


Zelf zou ik jongeren aanraden om bij de gemeente te werken gezien de vele carrièrekansen en ontwikkelmogelijkheden. In mijn gemeente zie ik in het bijzonder dat er zowel aandacht als ruimte is voor jouw wensen. Ik ervaar daarbij veel vrijheid om het werk uit te voeren en de persoonlijke uitdagingen aan te gaan. Ook mag je fouten maken als je er maar van leert en over communiceert! Zo kun je een snelle start maken en beter worden. Tot slot denk ik dat iedereen vroeg of laat met een gemeente te maken krijgt. Het is dan altijd mooi meegenomen wanneer jij maatschappelijk verschil wil maken om van binnenuit te ervaren hoe een gemeente werkt en wat de mogelijkheden zijn. Naast het nut hiervan is het al een mooie ervaring op zich om het politieke spel, dat gaat over het onderwerp dat jij interessant vindt, van dichtbij mee te maken.