Lieke Egbers - Vergunningverlener Milieu bij Omgevingsdienst de Vallei
Lieke Egbers is 33 jaar, volgde de opleiding Biologie aan de Radboud universiteit in Nijmegen en werkt nu als Vergunningverlener Milieu bij Omgevingsdienst de Vallei
Van het beoordelen van aanvragen voor milieu en het verlenen van vergunningen aan agrarische bedrijven tot het adviseren van gemeenten bij ruimtelijke plannen: een dag als Vergunningverlener is nooit hetzelfde! ‘Daarnaast word je hier als vanzelf betrokken bij andere projecten of opdrachten als je interesse toont’, aldus Lieke
Na haar opleiding Biologie heeft Lieke verschillende baantjes maar wat zij graag zou willen doen, weet ze op dat moment nog niet. Totdat ze via via hoorde dat ze bij een Omgevingsdienst (Noordzeekanaalgebied) een interne opleiding tot Milieu Inspecteur verzorgden. Voorkennis was niet nodig, alleen een opleiding op hbo-niveau. Lieke waagde de sprong en heeft na de interne opleiding nog 1.5 jaar bij deze Omgevingsdienst gewerkt. ‘Ik kwam er daar achter dat Vergunningverlener beter bij mij past. Dus toen er in 2017 een vacature vrij kwam voor Agrarisch Vergunningverlener bij Omgevingsdienst de Vallei heb ik direct gesolliciteerd’. Het agrarische aspect sprake Lieke erg aan.
Haar vooropleiding Biologie sloot niet direct aan bij haar huidige functie, maar dit is niet iets dat Lieke als een probleem ervaart. ‘In de opleiding Biologie leer je over biologische processen en niet direct over milieu of milieuwetgeving. Ik geloof dat we bij 1 vak iets hebben gehad over natuur wetgeving, dat kwam het dichtst in de buurt. Als ecoloog zou zo’n functie beter aansluiten bij mijn studie maar ik zit nu goed op mijn plek’, zegt Lieke.
“Ik wil me graag blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de wetgeving, zodat ik bedrijven en gemeenten op niveau kan blijven adviseren”
De werkzaamheden van een Vergunningverlener
Als Vergunningverlener ben je onder andere bezig met het beoordelen van aanvragen/meldingen voor milieu en het verlenen van vergunningen. Lieke’s focus ligt op de agrarische bedrijven. Zo toetst zij bij een aanvraag of aan de wettelijke vereisten wordt voldaan. ‘Bij (agrarische) bedrijven heb je te maken met emissies, zoals geur (stank), fijn stof en ammoniak/stikstof. Daar zijn nog wel eens wat berekeningen voor nodig. Het is soms ook een flinke puzzel om alle eisen en voorschriften bij elkaar te zoeken’, aldus Lieke. Ook overlegt zij regelmatig met de aanvrager of zijn adviseur als er aanpassingen nodig zijn. Uiteindelijk krijgt men een vergunning waarin voorschriften opgelegd kunnen worden om het milieu te beschermen. ‘Daarnaast adviseer ik gemeenten bij ruimtelijke plannen. Ze willen bijvoorbeeld een woonwijk ergens ontwikkelen en ik geef dan aan of dit mogelijk is of dat er voorwaarden nodig zijn’, vertelt Lieke. ‘Als er agrarische bedrijven in de omgeving liggen moet bijvoorbeeld getoetst worden of ze wel op genoeg afstand liggen zodat eventuele geur /geluid overlast binnen de perken blijft’, vervolgt ze.
Ook werkt Lieke mee aan de digitale kant; het systeem waarin haar collega’s werken en alle data van veehouderijen wordt bijgehouden. Verder is ze betrokken bij implementatie van de omgevingswet (voor bepaalde aspecten) en bij andere projecten zoals de optimalisatie van de werkprocessen en instructies en verbetering van de brieven. ‘Ik wil me graag blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de wetgeving, zodat ik bedrijven en gemeenten op niveau kan blijven adviseren’, zegt Lieke.
Wat betekent werken bij de overheid voor jou?
Flexibiliteit, verantwoordelijkheid en goede arbeidsvoorwaarden zijn voor Lieke de drie belangrijkste aspecten aan werken bij de overheid. Binnen haar vakgebied (Vergunningverlening) is sprake van schaarste dus bij goed functioneren wordt al snel een vaste baan aangeboden. Ook zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden prima. ‘Je hebt bijvoorbeeld een IKB-budget, dat kun je inzetten voor het kopen van extra verlofuren of bijvoorbeeld fiscaal gunstig uitruilen voor een fiets, opleiding, of extra reiskostenvergoeding. Er worden daarnaast opleidingen en cursussen aangeboden en als je zelf iets relevants vindt kun je dit aangeven’, vertelt Lieke. Verder kent haar baan veel flexibiliteit. ‘Je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid en kan goed je tijd zelf indelen. Thuiswerken is, zeker in deze tijd, heel goed mogelijk en je wordt goed gefaciliteerd’, besluit Lieke.