Afstand
Terug naar overzicht

Het traineeship van gemeente Apeldoorn

Wil jij een vliegende start van je overheidscarrière? Met een traineeship in Apeldoorn krijg je de ultieme kans om je in 2 jaar te ontwikkelen tot een veelzijdige adviseur of projectleider. Of misschien wel iets anders: dat ontdek je tijdens het traineeship. Klaar voor het echte werk?

Zo ziet het Apeldoorns Traineeprogramma er uit
Zodra jij in januari 2020 start met het traineeprogramma, combineer je werken en leren. Je gaat direct aan de slag met je eerste uitdagende opdracht en bouwt aan je netwerk binnen en buiten de gemeente. Heb je nog geen idee wat je wilt of last van keuzestress? Geen probleem! Het unieke van dit traineeship is namelijk dat je vooraf geen keuze hoeft te maken voor een bepaald deel van de organisatie. In 2 jaar tijd leer je als trainee de hele organisatie kennen en werk je aan verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld als projectleider of adviseur binnen thema’s als duurzaamheid, jeugdzorg en evenementen.

In januari 2020 gaat het nieuwe Apeldoorns Traineeprogramma van start. Je kunt nog tot en met 30 september solliciteren. Klik hier om rechtstreeks naar de vacature te gaan.

 

Ons traineeship in een notendop? Bekijk dan eens ons filmpje.

Werkend leren en lerend werken
Om je te ontwikkelen tot de overheidsprofessional van de toekomst volg je een uitgebreid opleidingsprogramma. Samen met je collega-trainees heb je om de week een trainingsdag. De trainingen zijn gericht op kennisverbreding, professionele vaardigheden en persoonlijke groei. Of het leven écht begint aan het einde van je comfortzone, daar kom je tijdens dit traineeship achter. Je wordt namelijk gestimuleerd om te blijven ontdekken en jezelf te blijven ontwikkelen. Je ontwikkelt je competenties en leert deze effectief in te zetten.

 • Dat haar studie Humanistiek zó goed bij haar traineeship paste, had ze van tevoren niet verwacht. Toch kan ze juist met haar kennis een steentje bijdragen aan een meer humane organisatie en samenleving. ‘Ik wil het liefste talenten en dromen aan elkaar verbinden.’
  Ilonka is nu als trainee een jaar aan de slag binnen gemeente Apeldoorn. Daar heeft ze al mooie opdrachten gekregen die passen bij haar eigen talenten en toekomstdromen.

  Opdrachten op een experimentele manier aanpakken
  Eén van de eerste opdrachten was bij het Sociaal domein. Daar ging ze aan de slag met het vraagstuk ‘Hoe ondersteun je mensen bij het vinden van werk?’. ‘Toen heb ik de 10 voor 10 challenge georganiseerd. Ambtenaren en ondernemers boden zich aan als netwerkbuddy voor werkzoekende alleenstaande ouders, om hen zo door de inzet van hun netwerk meer perspectief op werk te bieden. Dit bleek super te werken. Enerzijds kregen ambtenaren en ondernemers inzicht in waar alleenstaande ouders tegenaan lopen, anderzijds kwamen de alleenstaande ouders weer een stapje dichterbij werk.’ Deze innovatieve en experimentele manier van werken kon Ilonka weer mooi gebruiken in een andere opdracht die ging over het meer structurele aanbod.

  Als trainee zie je kansen en verbindingen
  In haar traineeship ziet ze overal kansen binnen de organisatie. ‘Ik ben nu bezig met onderwerp digitalisering, om het proces van ons Fietsdepot efficiënter in te richten. Ik raakte hier toevallig over in gesprek met een andere trainee die zich bezighoudt met het inkoopproces van onder andere software. Door deze verschillende perspectieven op vraagstukken over digitalisering samen te brengen, konden we onze opdrachten allebei nog beter doen.’
  Verbindingen maken wordt makkelijker gemaakt door dit traineeship. ‘Je leert de organisatie snel en heel goed kennen en het is dan makkelijker je werk intern aan elkaar te linken. Al het werk in de gemeente heeft met elkaar te maken, je werkt uiteindelijk voor een gezamenlijk doel.’

  Op meerdere niveaus aan de slag
  Verder is Ilonka nu aan de slag met het verbetervermogen van de organisatie. ‘Hoe zorg je ervoor dat je kritisch blijft op je werk, dat je elkaar scherp houdt en constructief met elkaar samenwerkt? Door deze opdracht en die van het Fietsdepot met elkaar te combineren, ben ik zowel strategisch als operationeel bezig met verbeteringen.’ Dat vindt ze ook een meerwaarde aan het traineeship. ‘Op deze manier kan ik echt uitzoeken wat bij mij past.’

  Collega’s enthousiast over innovatie
  Wat ze van tevoren niet had verwacht is dat de organisatie zo openstaat voor vernieuwing. ‘Als trainee word je binnen gehaald voor je frisse kijk op vraagstukken. Ik was verrast dat collega’s zo openstaan voor innovatie en experimenten en die frisse blik dus zeker niet alleen in trainees zit
  Haar ideaalplaatje voor de toekomst is duidelijk. ‘Ik hoop dat we in de toekomst een steeds meer faciliterende rol krijgen als gemeente. Dat we de mooiste ideeën bij elkaar brengen om zo met elkaar de samenleving te creëren waarin we willen leven.’

Een inclusieve organisatie
De gemeente Apeldoorn wil een inclusieve organisatie zijn. Daarom willen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook expliciet oproepen om te solliciteren. Heb je een arbeidsbeperking? We denken graag mee over maatwerk en andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan extra coaching of een aangepast aantal werkuren. We werken samen met Stichting SWOM (Studeren en Werken Op Maat), voor advies en eventuele begeleiding. We zijn er namelijk van overtuigd dat we met een diverse organisatie beter zijn voorbereid op de ontwikkelingen in de samenleving. Naast je kwaliteiten, ervaring en competenties, neem je ook je achtergrond, voorkeuren en persoonlijkheid mee. Je bent welkom!

Jouw weg naar het traineeship
Je kunt tot en met 30 september solliciteren voor dit traineeship. Na de eerste selectie volgt de selectiedag op 29 oktober van 15:00 tot 20:00 uur. De laatste 20 kandidaten worden uitgenodigd voor een laatste sollicitatiegesprek op 13 november. Half november krijg je te horen of je bent geselecteerd voor het traineeprogramma en kom je langs voor je arbeidsvoorwaardengesprek. In januari 2020 begin je met een introductieweek – zo leer je de gemeente meteen goed kennen.

 • “Dankzij het traineeship weet ik wat ik kan en wil en ben ik enorm gegroeid als professional.”

Doorgroeimogelijkheden
Na een traineeship van 2 jaar heb je de gemeente in volle breedte leren kennen. Veel trainees blijven ook na het traineeprogramma werken voor Apeldoorn. Van de 12 trainees uit het vorige traineeprogramma hebben 9 trainees hun vaste plek in de organisatie gevonden. Zij werken nu bijvoorbeeld als organisatieadviseur, stadsdeelmanager, projectleider, lobbyist en bestuurlijk communicatieadviseur. Het traineeprogramma is dus de ideale opstap voor een gave nieuwe functie binnen de gemeente!

Meer weten? App met een van de Apeldoornse trainees
Benieuwd hoe het is om als trainee te werken voor Apeldoorn? Stuur dan een appje naar een van de huidige trainees via 06-14322200. Klik op het nummer en je appgesprek begint meteen!

Klaar voor Apeldoorn?
Wij wel voor jou. We ontvangen je sollicitatie natuurlijk het liefst vandaag nog, maar in ieder geval vóór 1 oktober. Je kunt nog tot en met 30 september solliciteren!