Procesmanager 'Wijk van de toekomst' Loenen
- Standplaats Apeldoorn
- Aanvang opdracht 01 januari 2025
- Einde opdracht 01 januari 2026
- Verlenging twee (2) keer twee (2) jaar
- Reageren t/m 11 november Je hebt nog 5 dagen
- Plaatsingsdatum 21 oktober 2024
Uren per week
gemiddeld 20 uurOpdracht omschrijving
Apeldoorn heeft vier wijken aangewezen als wijken van de toekomst. Deze vier wijken werken aan de voorbereiding op de komst van duurzame warmte.
Eén van die vier wijken is het dorp Loenen. In Loenen werkt de gemeente Apeldoorn al langere tijd samen met de Energiecoöperatie Loenen - Loenen Energie neutraal (hierna te noemen Loenen Energie) en woningcorporatie Veluwonen om de mogelijkheden voor duurzame warmte te onderzoeken.
Op 25 mei 2024 hebben deze partijen een Samenwerkingsovereenkomst gesloten met als doel een uitvoeringsplan te maken voor het verduurzamen en het aardgasvrij of aardgas-ready maken van Loenen voor eind 2030. Dit plan moet eind 2026 opgeleverd worden om het eindbeeld gerealiseerd te hebben.
Om dit samenwerkingsproces in goede banen te leiden, is er behoefte aan een ervaren procesmanager die samen met Loenen Energie, Veluwonen en de gemeente de wijkaanpak vorm gaat geven.
De gemeente Apeldoorn zoekt hiervoor een ervaren procesmanager, die in samenspraak met genoemde partijen het uitvoeringsplan opstelt. Hierbij wordt uitgegaan van een inzet van 45 weken per jaar, gemiddeld 20 uur per week, tot een maximum van 900 uren per jaar.
Verantwoordelijkheden
Taken en verantwoordelijkheden procesmanager (20 uur p/w):
- Procesmanager draagt zorg voor een helder proces, maakt hiertoe een goede projectplanning, bewaakt deze en stelt deze bij als dat nodig is om met behoud van een zorgvuldig proces het einddoel te bereiken (zijnde uitvoeringsplan gereed eind 2026).
- Procesmanager is zich nadrukkelijk bewust van de verschillende belangen van de samenwerkingspartijen en zet zich volledig in om in consensus keuzes te maken t.b.v. een helder en werkbaar uitvoeringsplan. De procesmanager hanteert hiervoor het consent-besluitvormingsmodel en is hiermee bekend.
- De samenwerkingspartners werken samen met behulp van het instrument Wijkkompas. De procesmanager is bekend met dit instrument en weet het effectief toe te passen.
- Procesmanager inventariseert de onderzoeksvragen die in het licht van het uitvoeringsplan moeten worden beantwoord.
- Procesmanager is penvoerder voor het uitvoeringsplan of organiseert het schrijven hiervan.
- Naast keuzes over verduurzamen en energiesystemen, zorgt de procesmanager ook voor een financiële paragraaf waarin de betaalbaarheid voor alle gebouweigenaren aan de orde komt. Tevens wordt aandacht besteed aan mogelijke instrumenten die helpend kunnen zijn voor bewoners om de overstap naar nieuwe energiesystemen te maken.
Draagt samen met de samenwerkingspartners zorg voor de communicatie en participatie, betrekt tijdig stakeholders en inwoners van Loenen met als doel draagvlak te creëren voor een wijkuitvoeringsplan.
De procesmanager is geen ‘onderdeel’ van de gemeente, maar onafhankelijk en staat boven de partijen. Het gemeentelijk beleidskader is wel het kader van waaruit de procesmanager zijn of haar werkzaamheden uitvoert.