Terug naar overzicht

Kansen in het onderwijs

“Luie mensen die niks uitvoeren dan alleen maar koffie drinken, doen alleen iets wanneer het ze zelf uitkomt” “Saai en stoffig imago waar junioren weinig kans krijgen”

Pijnlijk hè? Dit zijn quotes van studenten uit een onderzoek naar het imago van gemeenten als werkgever. Een beeld waar we graag tegengeluid aan geven. Samen met jou willen we laten zien wat het écht betekent om ambtenaar te zijn. En met wat voor vraagstukken de lokale overheid werkt. Op welke plek kan je dat beter doen dan binnen het onderwijs zelf?

Samen zetten we in op bekendheid en een positief imago

Dat doen we door samen te werken met onderwijsinstellingen in en rondom Gelderland. Vanuit Werken in Gelderland verbinden we onze organisaties met het onderwijs. We zorgen voor een warm netwerk met relevante contactpersonen en halen concrete kansen op. Denk daarbij aan carrière-evenementen, activiteiten bij studieverenigingen en gastcolleges. 

“Goed dat met Werken in Gelderland overheden ook aansluiten bij events. Er is bij studenten interesse in de overheid, maar ik zag vooral veel detacheerders en adviesbureaus.” - Manager Ruimtelijke Planvorming, gemeente Nijmegen

Studenten oriënteren zich al tijdens hun studie op hun toekomstige carrière

Hun netwerk en relevante studiemomenten zoals stages, excursies en carrière-evenementen spelen hierbij een grote rol. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het essentieel om tijdens deze oriëntatie aanwezig te zijn. Vooral in krapteberoepen krijgen studenten na hun afstudeerstage binnen het bedrijfsleven vaak direct een baan aangeboden. Helaas lopen we hierin achter en onbekend maakt vaak onbemind. Het bedrijfsleven is al jaren actief met campus recruitment, dus het is tijd voor een inhaalslag. We hebben prachtige carrièrekansen die perfect aansluiten bij de wensen van de nieuwe generatie.

“Ook wij hebben last van tekort aan personeel. Het is dus belangrijk om studenten al vroeg een inkijkje te geven in hoe de lokale overheid werkt. Daarvoor is een enkel gastcollege niet genoeg, dus ik denk dat het belangrijk is om dit te blijven doen.” – Omgevingsmanager ruimtelijke projecten bij gemeente Ede. N.a.v. gastcollege over verbouwing stationsgebied.

 Met dit project zetten we in op:

 • Bekendheid van werken bij de Gelderse overheid bij relevante studies. Onze medewerkers van de toekomst. We zijn daar waar de studenten zijn.
 • Inzicht geven in ons werk en de mogelijkheden die we hebben voor jouw carrière. Daarmee zetten we in op een positief imago voor ons allemaal.
 • Extra zichtbaarheid voor jouw organisatie. Doe jij mee aan één van onze activiteiten? Dan is er naast het collectieve verhaal, ook extra ruimte voor jouw organisatie om je te laten zien. En misschien maak je wel een directe match voor een stage of junior vacature. 

Om welke studies gaat het / wie bereik je?

De focus voor dit jaar ligt op het bereiken van studenten van relevante hbo- en wo- opleidingen in en rondom Gelderland. Opleidingen die met name vallen binnen het ruimtelijk domein en sociaal domein. 

Denk aan opleidingen binnen het ruimtelijk domein zoals: 

 • Klimaat en management
 • Stedenbouwkundig ontwerpen
 • Ruimtelijke ordening en planologie
 • Tuin en landschap
 • Rechten (omgevingsrecht)
 • Circulaire economie
 • Management van de leefomgeving
 • Land- en watermanagement
 • Geografie Planologie
 • Milieu, Bos- en natuurbeheer

Denk aan opleidingen binnen het sociaal domein zoals: 

 • Toegepaste psychologie
 • Verpleegkunde
 • Sociologie
 • Pedagogische wetenschappen
 • Pedagogiek
 • Inclusiviteit op de werkvloer
 • Politiek beleid en overheidsmanagement
 • Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
 • Social work

Natuurlijk zijn er nog vele andere relevante opleidingen om contact mee te leggen, maar we moeten ergens beginnen met verbinding leggen en samenwerken. In de toekomst hebben we plannen om nog meer opleidingen te benaderen.

 • Een beetje van jouw tijd kan veel betekenen voor de organisatie. Bedenk maar eens dat jouw organisatie straks in beeld is bij tientallen, of bij sommige evenementen zelfs honderden studenten. En dat dankzij jouw tijd en moeite ;-)

Enne.. wat mag dat kosten? 

Over het algemeen zijn er geen kosten voor jouw organisatie. Soms zijn er kosten voor deelname aan een carrière evenement met een eigen kraam, maar verdelen we vaak onder meerdere aangesloten organisaties en Werken in Gelderland zelf. We communiceren duidelijk als er kosten verbonden zijn aan een evenement. Gastcolleges zijn altijd gratis.

Vanuit Werken in Gelderland zorgen we voor promotiemateriaal, zoals canvas tassen, notitieboekjes, pennen en flyers. Jij kunt hier vanuit jouw organisatie ook iets aan toevoegen. Wat je toevoegt mag je zelf bepalen, denk bijvoorbeeld aan een douchetimer met het logo van jouw organisatie.. We kunnen hierover met je meedenken.

Hier zijn we onder andere al geweest…

In 2023 zijn we in beeld gekomen bij diverse opleidingen en studieverenigingen. We namen met onze regio-collega’s deel aan loopbaan-evenementen en hebben gastcolleges georganiseerd. 
Tijdens deze evenementen en gastcolleges hebben enthousiaste regio-collega’s verteld over hun werk bij de Gelderse overheid. Vertegenwoordigers van Waterschap Rijn en IJssel, het Kadaster, gemeente Apeldoorn, Arnhem, Culemborg, Doetinchem, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Nijmegen, Putten, Rheden, Zaltbommel en Omgevingsdienst de Vallei.

We hebben gastcolleges en excursies georganiseerd voor de volgende opleidingen: excursie voor opleiding land- en watermanagement (Van Hall Larenstein), gastcollege bij bos- en natuurbeheer (Van Hall Larenstein) en gastcollege bij opleiding Circulaire economie (HAN).

Daarnaast waren we aanwezig bij de volgende evenementen: Plein Publiek 2023, bedrijvendag studievereniging Mercurius, Wagenings Event Green Edition van Integrand, Talentenoogst Urban Studies (Saxion Hogeschool), stagemarkt Rechten (HAN), Career Day (Wageningen University).

“Ik zou het zeker iedereen aanbevelen om een mee te gaan naar een loopbaanevenement! Je ziet en spreekt veel mensen (studenten), die je meer kan vertellen over het werken bij een gemeente.” – Adviseur juridische zaken bij gemeente Lingewaard

 • Career Day Wageningen University en stagemarkt Rechten HAN

  In oktober zijn we aangesloten bij loopbaanevenementen. Hier zijn we met studenten in gesprek gegaan en hebben we verteld over werken bij de Gelderse overheid. Daarnaast hebben we informatie gedeeld over stagekansen en werkmogelijkheden.

  Met een strategisch beleidsadviseur duurzaamheid van gemeente Lingewaard en een beleidsmedewerker / starter vanuit het programma ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’, van gemeente Putten waren we aanwezig bij de Career Day van Wageningen University. Hier hebben wij gesproken met studenten die studies volgen gerelateerd aan duurzaamheid. Opvallend was hoeveel studenten geïnteresseerd zijn in duurzaamheidsfuncties bij de overheid. Een waardevolle dag waarbij we een heleboel enthousiaste reacties kregen over ons startersprogramma van Starters in Gelderland – ‘Ontdek het Ruimtelijk Domein’, dat in september 2024 weer van start gaat.

  Samen met regio collega’s vanuit gemeente Lingewaard, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen en Omgevingsdienst de Vallei zijn we aangesloten bij de stagemarkt van de opleiding Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

  “De stagemarkt heeft opgeleverd dat de studenten die wij gesproken hebben een beter beeld hebben van werken bij een gemeente. Ik hoop dat ze na de gesprekken aan ons zullen denken voor een stage.” – Adviseur juridische zaken bij gemeente Lingewaard

 • Wagenings Event Green Edition - Integrand

  Tijdens het Wagenings Event Green Edition hebben we studenten van milieu- en duurzaamheid gerelateerde studies van Wageningen University & Research bereikt. Vanuit Werken in Gelderland hebben we gepresenteerd over onze toegangspoort tot een carrière bij de Gelderse overheid. Vervolgens hebben we de studenten mee laten denken met casussen van Waterschap Rijn en Ijssel en Gemeente Apeldoorn. Het event is afgesloten met speeddates en het uitdelen van ons nieuwe promotiemateriaal.

 • Talentenoogst Saxion Hogeschool

  Bij de Talentenoogst van Saxion Hogeschool hebben we gesprekken gehad met studenten van verschillende urban studies, zoals Stedenbouwkundig ontwerpen, Klimaat en management, Ruimtelijke ordening en planologie.

  Een manager van de gemeente Nijmegen heeft voorbeeldprojecten in het ruimtelijk domein gedeeld en een starter van gemeente Putten heeft verteld over ons startersprogramma. Verder hadden we ook verschillende stages meegenomen die aansluiten bij de opleidingen.

De enthousiaste reacties van studenten over al onze carrièremogelijkheden smaken naar meer. In het najaar staan weer diverse evenementen en gastcolleges gepland, deze wil je niet missen! 😉

Komend najaar (2023)

Carrièredagen en loopbaanevenementen, zoals:

 • Stagemarkt Rechten HAN
 • Career day Wageningen University & Research
 • Matching day Sociologie Radboud Universiteit
 • Werkveldmarkt Verpleegkunde HAN
 • Carrièredag Hogeschool Van Hall Larenstein

Gastcolleges, zoals:

 • Excursiedag Land en Watermanagement, door gemeente Doetinchem en Waterschap Rijn en IJssel
 • Gastcollege Bos en Natuurbeheer, door gemeente Rheden
 • Gastcollege studievereniging Mercurius, door gemeente Ede
 • Gastcollege Circulaire economie, door gemeente Putten
 • Gastcollege Pedagogische Wetenschappen, door gemeente Nijmegen
 • Gastcollege Sociologie, door gemeente Wageningen
 • Gastcollege studievereniging Terra Partum Tuin en landschapsinrichting,
  • Ben of ken jij een gebiedsontwikkelaar met kennis van water? laat het ons weten, we zoeken nog een enthousiaste gastspreker

*Uit een onderzoek naar het imago van gemeenten reageren veel studenten positief ten aanzien van gastcolleges, hierdoor raken zij sneller geïnteresseerd in een organisatie of functie.

Hoe werkt dit? Hoe kan ik meedoen?

Stuur een mail naar r.van.der.hamsvoord@nijmegen.nl, of meld je aan via het aanmeldformulier hieronder.
Je komt op een maillijst en ontvangt mooie kansen in het onderwijs. We komen graag in contact met regio-collega’s die mee willen naar loopbaan-evenementen of een gastcollege willen geven.

 

Aanmeldformulier 'Kansen in het onderwijs'

Name(Required)
Email(Required)
Please let us know what's on your mind. Have a question for us? Ask away.