Terug naar evenementen

Mini-congres Duurzame inzetbaarheid

Het zijn bijzondere tijden voor HR-professionals. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing is het een enorme uitdaging de juiste mensen te vinden en te behouden. Om de HR professional te ondersteunen, organiseren wij daarom op 26 oktober een speciaal mini-congres over duurzame inzetbaarheid.

Het mini-congres gaat over het brede speelveld van duurzame inzetbaarheid, het belang van eigen regie van medewerkers en de rol van HR-professional daarbij. Na de start bevat het programma twee breakout-sessies (in 2 ronden, groepsindeling wordt op de dag zelf bekend gemaakt). Tijdens deze sessies wordt ingezoomd op twee onderwerpen die hiermee te maken hebben: In gesprek: Hoe toekomstbestendig is jouw personeel? en Baansleutelen (jobcraften).

Programma

10.00 Inloop
10.40 Brede speelveld duurzame inzetbaarheid, belang eigen regie medewerkers & rol HR
11.15 Break-out sessie ronde 1
12.00 Lunch
12.45 Break-out sessie ronde 2
13.30 Het belang van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
14.00 Eind met koffie/thee

Locatie

Het congres over duurzame inzetbaarheid vindt plaats bij de Theaterkerk Bemmel (Markt 5 in Bemmel, Gelderland). Deze locatie is goed bereikbaar met eigen vervoer. De benodigde reisgegevens om naar deze fysieke bijeenkomst te komen, worden enkele dagen voor het evenement aan de ingeschreven deelnemers toegestuurd.

 • Brede speelveld duurzame inzetbaarheid, belang eigen regie medewerkers & rol HR

  Eveline Vat, projectleider Duurzame inzetbaarheid bij A&O fonds Gemeenten, neemt je mee in de visie van A&O fonds gemeenten op Duurzame inzetbaarheid. Ze laat de samenhang zien tussen de verschillende onderwerpen die hier invloed op hebben en gaat kort in op de inhoud hiervan. Uiteraard komt ook de rol die jij als HR-professional daarin hebt aan de orde.

  Tinka van Vuuren staat met één been in de wetenschap en één been in de praktijk. Ze is bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland en werkt daarnaast als senior consultant bij Loyalis, een merk van a.s.r. en adviseert werkgevers over personeelsbeleid. De huidige arbeidsmarkt vraagt meer dan ooit dat mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen duurzame inzetbaarheid, oftewel eigen regie. Tinka staat stil bij hoe eigen regie kan worden gestimuleerd, zodat medewerkers zoveel mogelijk zelf in staat zijn om richting te geven aan hun inzetbaarheid. Zij gaat daarbij in op de bouwstenen van eigen regie die inzicht geven in hoe eigen regie van medewerkers is te beïnvloeden.

 • In gesprek: Hoe toekomstbestendig is jouw personeel?

  In de huidige hectiek waarin organisaties zich bevinden, is strategische personeelsplanning (SPP) een uitdaging. Je kan prachtigste plannen maken voor de toekomst, maar als je niet weet van waaruit je vertrekt, dan weet je niet hoe je daar moet komen. Je moet dus niet alleen de toekomst beschrijven, maar ook de huidige situatie in kaart brengen.

  Maar hoe brengen we ons huidige persoonsbestand goed in kaart? Op welke manier kijken we naar onze medewerkers? Weten we de ontwikkelbehoeftes van het personeel? Welke rol heeft HR hierin? Aan de hand van een aantal voorbeelden en vragen gaan Hanne Verweij en Robbin van der Hamsvoord van P&O Netwerk Arnhem-Ede-Nijmegen met jullie in gesprek om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Wat doen jullie organisaties op dit gebied, wat werkt en waar lopen jullie tegenaan bij de kwalitatieve analyse van het huidige personeelsbestand?

 • Nut en noodzaak van baansleutelen (jobcrafting)

  Emile van Nassau, strategisch HR- en Loopbaanprofessional bij de gemeente Lingewaard, heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de invloed van jobcraften bij 50+’ers op werkdruk, werkplezier en houding over langer doorwerken. Aanleiding hiervoor is de vergrijzing, de structurele tekorten op de arbeidsmarkt, de verhoging van de AOW-leeftijd en het de veranderingen in het werk. Gebleken is dat baansleutelen een positief effect heeft op werkdruk, werkplezier en indirect op de houding om langer door te werken. De resultaten van dit onderzoek zullen door het A&O fonds Gemeenten worden gedeeld.

  Als HR-professional ga je in deze sessie kort kennismaken met het instrument baansleutelen. Je gaat letterlijk aan de slag aan de hand van een korte oefening om te ervaren hoe je op een andere manier naar je werk kunt kijken. Emile geeft voorbeelden uit de praktijk en we gaan samen in gesprek over de noodzaak van het inzetten van jobcraften.

 • Het belang van arbeidsongeschiktheids- verzekeringen

  Het zal je maar overkomen. Je raakt (deels) arbeidsongeschikt. Ben je dan wel verzekerd van een goed inkomen? Vaak denkt men dat het zo’n vaart niet zal lopen. Het is een ‘ver van mijn bed show’, vooral als je jong en gezond bent. Toch kan het iedereen overkomen. Je inkomen kan hierdoor zelfs zakken tot bijstandsniveau. Hoe zit dat eigenlijk? Samen met Mieke van Ooijen, werknemer bij de gemeente Lingewaard vertelt Claudia Bouwman, consultant Inkomen & Zekerheid bij Loyalis, je hier meer over. Mieke weet uit eigen ervaring dat de inkomensgevolgen bij arbeidsongeschiktheid groot zijn en dat het belangrijk is om je medewerkers hierover te informeren. Daarnaast vertelt Claudia je ook meer over de impact van de CAO-wijziging op de AOV van Loyalis. Als een CAO wijzigt, dan wijzigt de verzekering mee. Daarom is de AOV ook aangepast op de nieuwe CAO Gemeenten en CAO SGO.

Datum/Tijd
26/10/2023
10:00 - 14:15

Inschrijven

Inschrijven niet mogelijk voor dit evenement.